שוקולד מריר עשוי להקלה על כאבים בזמן הליכה בחולים עם מחלת עורקים היקפית (J Am Heart Assoc)

זמן קצר לאחר אכילת חטיף קטן של שוקולד מריר, אך לא שוקולד חלב, חולים עם מחלת עורקים היקפית יכולים ללכת למרחק מעט רחוק יותר ולמשך זמן ארוך יותר על הליכון, לפני שנאלצים לעצור בשל כאבים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association.

החוקרים משערים כי הפוליפנולים בשוקולד מריר עשויים להביא לשיפור זרימת הדם בחולים עם מחלת עורקים היקפית, אך דרושים מחקרים נוספים לאישור ממצאים אלו. שעתיים לאחר צריכת שוקולד מריר, אך לא שוקולד חלב, החולים הלכו למרחק ארוך יותר ב-11% ולמשך זמן ארוך יותר ב-15%, בהשוואה למצב הבסיסי.

מדגם המחקר כלל 20 משתתפים 14 גברים ו-6 נשים עם מחלת עורקים היקפית במדד IIb לפי דירוג Fontaine, כלומר, סבלו מכאבי רגליים כאשר הלכו למרחק קצר מ-200 מטרים. כל המשתתפים היו בגילאי 60-78 שנים.

במחקר החתך, החולים חולקו באקראי לצריכת 40 גרם שוקולד מריר (כ-200 קלוריות, 85% קקאו ומעלה) או שוקולד חלב (עד 35% קקאו).

עם כל סוג שוקולד, החוקרים נטלו בדיקות דם בשעת בוקר מוקדמת להערכת העקה החמצונית ומשתנים אחרים. כשעה מאוחר יותר, המשתתפים השלימו מבחן הליכה על הליכון, ולאחר כחצי שעה צרכו 40 גרם שוקולד. שעתיים לאחר צריכת השוקולד, נערכו בדיקות דם נוספות ומבחן הליכה שני.

לאחר צריכת שוקולד מריר, החולים הלכו למרחק ארוך יותר ב-12 מטרים, בממוצע, ולמשך זמן ארוך ב-17 שניות, בהשוואה למצב בתחילת המחקר. צריכת שוקולד חלב לא הביאה לשיפור זמני או מרחקי ההליכה.

ההשפעה השונה של שוקולד מריר ושוקולד חלב על הליכה תומכת בהשערה כי תכולת פוליפנולים עשויה לעמוד בבסיס ההשפעה הנ”ל, מאחר ובשוקולד מריר תכולה הרבה יותר גבוהה של פוליפנולים, בהשוואה לשוקולד חלב.

לאחר שהמשתתפים אכלו שוקולד מריר, נרשמה עליה ברמות NO (Nitric Oxide) בדמם, עם שיפור בתפקוד האנדותל בעורקים וירידה במדדים ביוכימיים להערכת עקב חמצונית.

מאחר ומדובר במחקר קטן, שלא כלל קבוצת פלסבו, לא ניתן לתרגם את הממצאים למציאות הקלינית.

J Am Heart Assoc 2014

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מחלת כבד שומני מטבולי כגורם סיכון למחלת כליה כרונית

מחלת כבד שומני מטבולי כגורם סיכון למחלת כליה כרונית

מקור: Biomedicines
ד"ר דוד טובבין
ד"ר דוד טובבין
אין תגובות|10/12/2025

לשתי המחלות מאפיינים משותפים רבים וביניהם שכיחות גבוהה, גורמי סיכון, מחלות נלוות וסיבוכים כמו השמנה, יתר לחץ דם, סכרת, דיסליפידמיה ומחלת לב וכלי דם וכן הסכנה שבהתפתחות לכדי מחלה סופנית

דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

מערכת האתר
מערכת האתר

חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

צריכת מיצים מ-100% פירות ומשקל גופם של ילדים ומבוגרים (JAMA Pediatr)

צריכת מיצים מ-100% פירות ומשקל גופם של ילדים ומבוגרים (JAMA Pediatr)

ד"ר עדי זיו
ד"ר עדי זיו

ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, מביא אנליזה וסקירה סיסטמית שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, ששמה לה למטרה לאחד את המידע הידוע לגבי צריכת מיצים המורכבים מ-100% פירות והבנת ההשפעה של צריכה זו על משקל הגוף בילדים ומבוגרים.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן