Transplantation

מדוע חולים לאחר השתלת כבד סובלים לעיתים קרובות מאלרגיות למזון? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma and Immunology)

ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma and Immunology עולה כי הסיבה לכך שילדים לאחר השתלת-כבד סובלים משיעורים גבוהים של אלרגיות חדשות למזון נעוצה בהתוויה להשתלה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התופעה של הופעה חדשה של אלרגיה למוצרי מזון לאחר השתלה מופיעה בעיקר בחולים לאחר השתלת כבד; שכיחותה נעה סביב 10-20%.

החוקרים מדווחים כי בילדים הנדרשים להשתלת כבד בשל איטמות דרכי המרה (Biliary Atresia) שכיחות גבוהה יותר של הופעה חדשה של אלרגיה למזון, בהשוואה לחולים שנדרשו להשתלת כבד מסיבות אחרות. בפרט, באלו עם היסטוריה של ניתוח של מערכת העיכול נרשמה עליה של פי שש בסיכון להופעה חדשה של אלרגיות למזון, בהשוואה לאלו ללא היסטוריה זו.

החוקרים סקרו באופן רטרוספקטיבי את הרשומות הרפואיות של 123 ילדים שעברו השתלת כבד מתורם חי, בתקופה שבין נובמבר 2005 ועד מאי 2010. חציון גיל המשתתפים בעת ההשתלה עמד על שמונה חודשים.

הילדים קיבלו מינונים סטנדרטיים של Tacrolimus וסטרואידים במינון נמוך לדיכוי חיסוני ראשוני.

ההתוויה להשתלת כבד הייתה איטמות של דרכי המרה ב-44% מהחולים הללו, מחלה מטבולית מולדת ב-25%, FHF (Fulminant Hepatic Failure) ב-18%, שחמת הכבד ב-5%, העדר מולד של הוריד הפורטאלי ב-3%, פיברוזיס כבדי מולד ב-2% וגידול כבדי ב-1%.

במהלך חציון של 10.5 חודשים, 15 חולים פיתחו הופעה חדשה של אלרגיה למזון לאחר השתלת כבד, עם היארעות מצטברת של 14.3%. מרבית התגובות האלרגיות (86%) כללו אורטיקריה או אנגיואדמה, אך 47% כללו תופעות גסטרואינטסינאליות.

האלרגן הנפוץ ביותר היה ביצה (53%) ועשרה חולים הגיבו ללמעלה משני אלרגנים במזון. חציון רמות IgE (Immunoglobulin E) עמד על 438.5 IU/mL.

החוקרים זיהו מגמה משמעותית לפיה תוארו שיעורים גבוהים יותר של אלרגיה למזון בחולים עם איטמות של רכי המרה, בהשוואה לאלו ללא הפרעה זו (p=0.012).

בניתוח הנתונים הסופי, גורמי הסיכון המשמעותיים ביותר להתפתחות אלרגיה חדשה למזון כללו גיל צעיר מ-12 חודשים בעת הניתוח (יחס סיכויים של 11.78, p=0.003) והיסטוריה של ניתוח של מערכת העיכול (יחס סיכויים של 6.69, p=0.009).

החוקרים מציינים כי חולים עם איטמות של דרכי המרה לרוב עברו קודם לכן מספר ניתוח תוך-בטניים, שייתכן והביאו לעליה בסיכון להפרעות הקשורות למזון, עם ריגוש בקלות רבה יותר; לאחר מכן, מוסיפים את הטיפול ב-Tacrolimus.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma and Immunology

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה