Transplantation

הטיפול בציקלוספורין עלול להגביר את הסיכון להתפתחות ברונכיוליטיס חסימתי במושתלי ריאה (מתוך כנס International Conference for Heart and Lung Transplant)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר פרוספקטיבי בינלאומי חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-30 שלInternational Conference for Heart and Lung Transplant (ISHLT) עולה כי השימוש בתכשיר Cyclosporine לדיכוי חיסוני לאחר השתלת ריאה עלול להגביר את הסיכון להתפתחות ברונכיוליטיס חסימתי (Bronciholitis Obliterans, BOS) פי 2 בהשוואה לשימוש ב-Tacrolimus.

החוקרים מדווחים כי השרידות הייתה מצוינת בשתי זרועות המחקר, ושני המשטרים הטיפוליים היו בטוחים, ואולם הייתה ירידה משמעותית ב-BOS בעקבות טיפול ב-Tacrolimus שלוש שנים לאחר ההשתלה.

במחקר הוקצו אקראית 274 חולים (בגיל ממוצע של כ-46 שנים) לקבל טיפול ב-Tacrolimus (במינון 0.01-0.03 mg/kg/d תוך-ורידית, 0.05-0.3 mg/kg פומית) או לחילופין ב-Cyclosporine (1-3 mg/kg/d תוך-ורידית, 2-8 mg/kg/d פומית), יחד עם Mycophenolate Mofetil (MMF) (1-4 mg/d) וסטרואידים. לא ניתן טיפול אינדוקציה כלשהו במסגרת המחקר.

החוקרים ביצעו ניתוח סטטיסטי מסוג Intention-to-treat בקרב החולים בהם הוחלף הטיפול לתכשיר הנגדי. כך היה ב-2.4% מהחולים שהוקצו בתחילה לקבל Tacrolimusו ב-32.8% מהחולים שהוקצו לקבל Cyclosporine. הקבוצות היו ברות השוואה ביחס למשתנים בסיסיים כגון אבחנה, גיל, מין וסוג ההשתלה שבוצעה. בתום שלוש שנות מעקב, היה זמין מידע אודות 248 מהחולים.

בתום שלוש שנות מעקב, עמדה השרידות הכוללת על 80.5% בקבוצת ה-Tacrolimus ועל 83.2% בקבוצת ה-Cyclosporine, ללא הבדל מובהק ביניהן (p = 0.577). השרידות בקרב החולים שסבלו מציסטיק פיברוזיס (CF) הייתה 87.1% ו-86.7%, בהתאמה (p = 0.929) בקרב החולים שאינם סובלים מ-CF עמדה על 78.3% ו-82.1%, בהתאמה. סיבות המוות היו דומות אף הן בין הקבוצות, כשבמרבית המקרים מדובר היה בזיהומים ואלח-דם.

החוקרים מוסיפים כי הסיכון להתפתחות BOS לאחר שלוש שנים היה גבוה משמעותית בקרב חולים המטופלים ב-Cyclosporine, כששיעור זה עמד על 20.8% לעומת 11.4% בקרב החולים שטופלו ב-Tacrolimus. הסיכון היחסי להתפתחות BOS בקבוצת ה-Cyclosporine עמד על 2.003 (p = 0.036; 95% CI = 1.046-3.838).

לדברי החוקרים, הבדל זה נבע בעיקר מאוכלוסיית החולים שאינם סובלים מ-CF, בהם 89.1% מהחולים שטופלו ב-Tacrolimus ו-77.9% מהחולים שטופלו ב-Cyclosporine היו ללא BOS בתום שלוש שנות המעקב (p = 0.030). לעומתם, בקרב חולי ה-CF עמד שיעור זה על 81.1% ו-83.3%, בהתאמה (p = 0.641).

בנוסף, נצפתה מגמה למספר נמוך יותר של אירועי דחיית שתל חריפה בקרב החולים המטופלים ב-Tacrolimus. אחוז החולים שחוו דחייה אחת לפחות היה 67.5% בקבוצת ה-Tacrolimus לעומת 75.2% בקבוצת ה-Cyclosporine (p = 0.081), ממצא שאף הוא היה מוגבל במידה רבה לקבוצת החולים שאינם סובלים מ-CF (p = 0.079).

לא נצפה הבדל בין הקבוצות ביחס להיארעות של פגיעה בתפקוד הכלייתי, אם כי מספר רב יותר של חולים המטופלים ב-Cyclosporine (22.8%) פיתחו אי ספיקת כליות בהשוואה לאלו המטופלים ב-Tacrolimus (16.8%; p = 0.092). כמו כן, לא נצפה הבדל ביחס למגוון הזיהומים שנרשמו, שהיו חיידקיים באופיים במרבית המקרים בשתי הקבוצות.

החוקרים מבקשים להדגיש כי על אף שממצאי המחקר רומזים על כך ש-Tacrolimus קשור בסיכון נמוך יותר להתפתחות ברונכיוליטיס חסימתי (BOS), הרי שהם סבורים כי יש צורך בעריכת מחקרים רב-מרכזיים נוספים על מנת להעריך את ההבדלים בטיפול התרופתי האימונוסופרסיבי בקרב מושתלי ריאה. אף על פי כן, הם מוסיפים, מחקרים מסוג זה הופכים קשים יותר ויקרים יותר בשל ריבוי סוגיות פיקוח, ובמקביל חברות התרופות מסתייגות כיום יותר מבעבר ממימומן.

מומחה בתחום שנכח בכנס ואשר נתבקש להגיב לדברים, שיבח את החוקרים על יכולתם לערוך מחקר רב-מרכזי ובינלאומי. לדבריו, תוצאות המחקר מתבססות על ממצאי מחקר קודם שנערך בשנות התשעים המוקדמות של המאה הקודמת באוניברסיטת פיצבורג, פנסילבניה, ועל אלו של מחקרים רסצנטיים יותר. חשוב להדגיש כי השרידות שנצפתה בתום שלוש שנים הייתה סביב 80%, לעומת 70% לערך במחקרים אחרים שפורסמו לאחרונה, הוא מוסיף. בנוסף, השרידות ללא BOS הייתה אף היא טובה יותר בכל אחת מקבוצות המחקר בהשוואה לעבודות אחרות.

מתוך הכנס השנתי ה-30 שלInternational Conference for Heart and Lung Transplant (ISHLT) שנערך בשיקאגו, אילינוי, בחודש מאי 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי בעקבות אישור טיפול אימונותרפי בארצות הברית חל שיפור בשיעורי הישרדות חולים עם אבחנה של סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer). בשנת 2015, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Nivolumab כתכשיר אימונותרפי ראשון לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC. […]

  • בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בחולים עם קרצינומה של תאי קשקש של הראש והצוואר, השלמת בדיקת FDG-PET/CT להערכת התגובה לטיפול כימו-קרינתי מעלה משמעותית את הדיוק בזיהוי חולים בהם תתכן תועלת לניתוח הצלה לדיסקציה צווארית, עם הפחתת מספר החולים המופנים לניתוח מיותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiotherapy and Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת FDG-PET/CT משמשת יותר […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • טיפול ב-Denosumab מונע אובדן עצם והידרדרות מיקרו-ארכיטקטורה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד תחת טיפול לדיכוי אסטרוגן (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Denosumab מונע אובדן עצם והידרדרות מיקרו-ארכיטקטורה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד תחת טיפול לדיכוי אסטרוגן (J Clin Oncol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology כי טיפול ב- Denosumab (פרוליה) בעת התחלת טיפול לדיכוי אסטרוגן משמר צפיפות עצם, מיקרו-ארכיטקטורה של העצם וחוזק עצם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול לדיכוי שחלתי ומעכבי ארומטז משפרים את שיעורי ההישרדות ללא-מחלה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד בשלב-מוקדם וחיובי לקולטנים לאסטרוגן, אך מאיצים אובדן […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

  • היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammopharamcology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן Adalimumab (יומירה) והן Infliximab (רמסימה) הדגימו פרופיל בטיחות חיובי ויעילות משמעותית עם עדות לתגובה מעבדתית בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Infliximab ו-Adalimumab משמשים לעיתים קרובות לטיפול בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. […]

  • מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of the Medical Sciences עולה כי רמות גבוהות של חומצה אורית בדם עשויות להפחית את הסיכון להיארעות סרטן שד בנשים, רמז להשפעה מגנה של חומצה אורית בדם מפני המחלה הממארת בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תתכן מעורבות של רמות חומצה אורית בדם בהתפתחות ממאירות בשל עיכוב עקה חמצונית, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה