Thrombosis

היעילות והבטיחות של Apixaban בהשוואה ל- warfarin מניעת אירועים מוחיים לפי גיל החולים עם פרפור פרוזדורים (European Heart Journal)

בכתב העת European Heart Journal מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היתרונות של Apixaban (אליקוויס, פייזר) בהשוואה ל-warfarin (קומדין, תרו) תקפים בחולים עם פרפור פרוזדורים ללא קשר לגילם. לכן, לאור הסיכון המוגבר בגילאים מבוגרים, התועלת האבסולוטית של Apixaban הייתה גדולה יותר בקשישים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הסיכון לאירועים מוחיים בחולים עם פרפור פרוזדורים עולה עם הגיל. במחקר ARISTOTLE נערכה השוואה בין הטיפול ב-Apixaban ובין warfarin, כאשר הנתונים הצביעו על הפחתת שיעור האירועים המוחיים עם טיפול ב-Apixaban, לצד שיעור נמוך יותר של מקרי תמותה ואירועי דמם. במסגרת המחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את התוצאות הללו בהתאם לגיל המטופלים.

מדגם המחקר כלל 18,201 חולים עם פרפור פרוזדורים וסיכון מוגבר לאירועים מוחיים, שחולקו באקראי לטיפול בwarfarin או Apixaban במינון 5 מ”ג, פעמיים ביום, עם הפחתת המינון ל-2.5 מ”ג, פעמיים ביום, ב-831 חולים עם לפחות שניים מהבאים: גיל של 80 שנים ומעלה, משקל גוף של עד 60 ק”ג, או ריכוז קריאטינין של 133 מיקרומול לליטר ומעלה, או פלסבו. באמצעות ניתוח סטטיסטי החוקרים השוו את התוצאות בהתאם לגיל החולים במהלך חציון מעקב של 1.8 שנים.

מבין אוכלוסיית המחקר, 30% מהמשתתפים היו מתחת לגיל 65 שנים, 39% היו בטווח הגילאים 65-75 שנים ו-31% היו בגילאי 75 שנים ומעלה. שיעור האירועים המוחיים, שיעורי תמותה מכל-סיבה, ושיעור הדימומים המג’וריים היה גבוה יותר בקבוצות הגיל המבוגרות יותר (p<0.001).

הטיפול ב-Apixaban היה יעיל יותר מwarfarin במניעת אירועים מוחיים והפחתת שיעורי התמותה בכל קבוצות הגיל, שיעור נמוך יותר של דימומים מג’וריים, דימומים מכל-סוג ודימומים תוך-גולגולתיים, ללא תלות בגיל המטופלים. ממצאים אלו תוארו גם ב-13% מהחולים בגילאי 80 שנים ומעלה.

לא תוארה אינטראקציה משמעותית עם מינון Apixaban בהקשר להשפעת הטיפול על התוצאות המג’וריות.

בדיון מציינים החוקרים כי בניתוח לפי תתי קבוצות של האוכלוסיה מעל גיל 75 נמצא שהעליונות של Apixaban על warfarin הייתה לאורך כל רמות ה-eGFR המוערך, ללא אינטרקציה מובהקת בין רמת אי התפקוד הכלייתי לתוצאות הטיפול.  למימצא זה לדעת החוקרים יש חשיבות רבה שכן בקבוצת אוכלוסיה מבוגרת זו השכיחות של אי תפקוד כלייתי היא גבוהה. להערכתם, העליונות של Apixaban על warfarin הן מבחינת האפקטיביות והן מבחינת הבטיחות בקבוצה זו הנמצאת בסיכון גבוה, הופכת את ה- Apixabanלבחירה אטרקטיבית ובטוחה עבור קבוצת מטופלים זו.

הערה מעניינת שהחוקרים מוסיפים בדיון מתייחסת לכך שלא נמצאה אינטרקציה בין גיל המטופל לתוצאות הטיפול במחקרים על Apixaban וזאת בניגוד למה שנמצא במחקר ה-RE-LY שבחן את האפקטיביות של dabigatran (פרדקסה, רפא) במניעת שבץ בחולי פירפור פרוזדורים בהשוואה ל- warfarin . ב-RE-LY הייתה אינטרקציה חזקה ומובהקת בין גיל המטופלים והסיכון לדימומים מג’וריים. בעוד שבמטופלים מתחת לגיל 75 הטיפול ב- dabigatranבשני המינונים היה קשור לפחות דימומים מג’וריים בהשוואה ל- warfarin, הרי שבמטופלים מעל גיל 75 הסיכון לדימומים מג’וריים היה דומה בשני המינונים של dabigatran לזה של warfarin.  קשר משמעותי זה בין הגיל לסיכון בא לידי ביטוי בהמלצות הטיפול אשר כללו שימוש במינון מופחת של dabigatran בכל המטופלים שהם מעל גיל 80.

החוקרים מוסיפים כי במחקר ה-ROCKET שבחן את היעילות של rivaroxaban (קסרלטו, באייר) במניעת שבץ במטופלים עם פירפור פרוזדורים , אפקטיביות הטיפול הייתה לא נחותה בהשוואה ל- warfarin מבחינת יעדי המחקר המרכזיים ודימומים מג’וריים, אך שיעורי הדימומים התוך מוחיים (ICH ) היו נמוכים יותר.  במחקר זה לא נמצאה אינטרקציה בין גיל המטופלים לתוצאות הטיפול, בהשוואה של המטופלים מעל או מתחת לגיל 75 , עבור יעדי המחקר המרכזיים והדימומים המג’וריים והלא מג’וריים אך הרלבנטים מבחינה קלינית, כל עוד הטיפול נמשך.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הניתוח הנוכחי של נתוני מחקר ARISTOTLE מדגימים את היתרונות של  Apixaban בהשוואה לwarfarin בהפחתת אירועים מוחיים או תסחיפים סיסטמיים, הפחתת שיעור אירועי הדמם והפחתת שיעורי התמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים, ללא תלות בגיל החולה, כאשר התועלת האבסולוטית הייתה אף גדולה יותר בגילאים מתקדמים.

לאור נתונים אלו, החוקרים קובעים כי Apixaban הינו טיפול טוב מאוד במניעת אירועים מוחיים בחולים עם פרפור פרוזדורים בגילאים שונים, בפרט בקשישים.

European Heart Journal (2014)

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי איסכמי בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר TAVI (מתוך Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי איסכמי בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר TAVI (מתוך Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה גורמי סיכון לאירוע מוחי איסכמי בחולים עם הופעת פרפור פרוזדורים בחולים לאחר TAVI (או Transcatheter Aortic Valve Implantation) כוללים היסטוריה של תסחיף סיסטמי קודם או טיפול באנטגוניסטים לוויטמין K לפני הפרוצדורה לטיפול במסתם הוותין. בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר TAVI שלקחו חלק במחקר ENVISAGE-TAVI […]

  • פרפור פרוזדורים מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    פרפור פרוזדורים מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הופעה חדשה של פרפור פרוזדורים מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לדמנציה מכל-סיבה בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר אפשרי בין פרפור פרוזדורים ובין דמנציה במגוון אוכלוסיות, אך אין מידע […]

  • מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    הפחתת מינון Edoxaban ל-30 מ”ג בחולים בגילאי 80 שנים ומעלה עם פרפור פרוזדורים עשוי להפחית את הסיכון לאירועי דמם מג’ורי, ללא עליה בסיכון לאירועים איסכמיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו מחקר כפל-סמיות שכלל 21,105 חולים עם פרפור פרוזדורים. בניתוח המשני נכללו קרוב ל-3,000 מבוגרים בגילאי 80 שנים ומעלה, […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • התועלת של מעכבי SGLT-2 למניעת הישנות פרפור פרוזדורים בחולים לאחר אבלציה באמצעות צנתר (Int J Cardiol)

    התועלת של מעכבי SGLT-2 למניעת הישנות פרפור פרוזדורים בחולים לאחר אבלציה באמצעות צנתר (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי טיפול במעכבי SGLT-2 (או Sodium Glucose Cotransporter) עשוי להפחית את הסיכון להישנות פרפור פרוזדורים בחולים לאחר אבלציה באמצעות צנתר של פרפור פרוזדורים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על השפעה חיובית של טיפול במעכבי SGLT-2 בחולי אי-ספיקת לב, ללא קשר לאבחנת סוכרת. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה