Surgery

לעיתים קרובות ניתן להימנע מניתוחי דיברטיקוליטיס (JAMA Surg)

הישנות עם סיבוכים של דיברטיקוליטיס היא נדירה לאחר שני אירועים אקוטיים, ותסמינים כרוניים לעיתים קרובים נותרים לאחר ניתוחים לכריתת המעי הגס, כך עולה מתוצאות סקירה סיסטמית חדשה, שפורסמו במהלך חודש ינואר בכתב העת JAMA Surgery. ממצאים אלו תומכים בגישות לא-ניתוחיות לטיפול במצבים אלו.

החוקרים מסבירים כי מקובל היה להתקדם לכריתת מעי גס אלקטיבית לאחר שני אירועים של דיברטיקוליטיס, אך גישה זו אינה מקובלת עוד. ההחלטה לכרות את המעי הגס צריכה להתבסס על שיקולים הכוללים סיכונים להישנות דיברטיקוליטיס, התחלואה הכרוכה בניתוח, נוכחות תסמינים, מורכבות המחלה והסיכון הניתוחי.

במהלך העשור האחרון חל שיפור בטיפול בדיברטיקוליטיס, הודות להתקדמות בהבנת מהלך המחלה והטיפול הלא-ניתוחי, ולאור זיהוי התחלואה הממושכת לאחר ניתוחים אלו. בשנת 2000, הנחיות ה-American Society of Colon and Rectal Surgeons המליצו על ניתוח לכריתת מעי גס לאחר שני אירועי דיברטיקוליטיס ללא-סיבוכים. בשנת 2006, ההנחיות הטילו ספק בגישה זו.

בסקירה הנוכחית ערכו החוקרים חיפוש במאגרים שונים בספרות הרפואית לזיהוי עדויות בנוגע לאבחנה והטיפול במקרים של דיברטיקוליטיס אקוטי, חוזר וכרוני. 63 מחקרים ענו על קריטריוני ההכללה במחקר. הישנות עם סיבוכים לאחר דיברטיקוליטיס ללא-סיבוכים תועדה בפחות מ-5% מהמקרים, כאשר במרבית המקרים האירועים החוזרים היו דומים בחומרתם לאירוע הקודם. הסיכון לסיבוכים לא היה גבוה יותר בחולים מתחת לגיל 50 או עם שני אירועים ומעלה. נראה כי ישנה העדפה לגישות לפרוסקופיות, אם כי מחקרים אקראיים להשוואה בין ניתוח פתוח ולפרוסקופי היו מוגבלים לאור העדפות המטופלים ניתוחים לפרוסקופיים. שיעור הזיהומים לאחר ניתוח נע בין 5-10%, עם שיעורי תמותה של פחות מ-5% תסמינים כרוניים לאחר כריתת מעי גס תועדו ב-5-22% מהחולים.

החוקרים מודים במגבלות הסקירה לאור האיכות הכוללת של העדויות, כאשר מרבית המחקרים היו מחקרים תצפיתיים ורטרוספקטיביים ומחקרים אפידמיולוגיים. השוואות גישות טיפול היו מועדות להטיות בחירה.

בסיכומו של דבר, המחקרים תמכו בקבלת החלטות פרטנית לביצוע ניתוחים בחולים אלו, על-בסיס עדויות המצביעות על ירידה בניתוחים דחופים לטיפול בדיברטיקוליטיס חדה, מעט התוויות לניתוח מניעתי ומעבר לטיפול פחות פולשני במצבים אלו.

החוקרים מדגישים כי עדויות עדכניות מצביעות על בטיחות הימנעות מניתוחים אלקטיביים לכריתת מעי גס במרבית החולים עם מחלה ללא-סיבוכים. הם מוסיפים כי עדויות אלו פותחות את הדלת לגישות מודרניות יותר, דוגמת השקה סלקטיבית עם הסטה פרוקסימאלית במצבים אקוטיים וכריתת מעי גס לפרוסקופית בתנאים אלקטיביים.

JAMA Surg. Published online January 15, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה