Surgery

האם מעשנים חווים יותר כאב בתר-ניתוחי? (מתוך כנס American Society of Anesthesiologists)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי של ה-American Society of Anesthesiologists (ASA) עולה כי אנשים מעשנים חווים יותר כאב ומצויים בסיכון גבוה יותר לחוות כאב חמור בעקבות ניתוח אמבולטורי בהשוואה לאלו שאינם מעשנים.

החוקרים מסבירים כי כאב בתר-ניתוחי חמור הינו מצב שכיח המוביל לשביעות רצון ירודה של המטופל ועלויות נוספות של מערכת הבריאות. לדבריהם, מחקרים קודמים בציעו כי מעשנים סובלים יותר מכאב בתר-ניתוחי בהשוואה לאלו שאינם מעשנים. במחקר הנוכחי, ביקשו לאשר את קיומו של קשר זה באמצעות מחקר עוקבה פרוספקטיבי רב-מרכזי גדול.

החוקרים אספו מידע אודות 2,157 מבוגרים אשר עברו ניתוח אמבולטורי אלקטיבי תחת הרדמה כללית. הפעולות הניתוחיות בוצעו ב-12 מרכזים רפואיים בארצות הברית, והחוקרים אספו נתונים טרום-, תוך- ובתר-ניתוחיים. היעד העיקרי של המחקר נקבע ככאב בתר-ניתוחי חמור וחריף (ציון של 7 ומעלה במדד דירוג מילולי הנע בין 0-10), עליו יכלו הנבדקים לדווח בכל שלב מתום מתן ההרדמה ועד 48 שעות לאחר השחרור מבית החולים.

הגיל הממוצע של הנבדקים היה 49.5±15.4 שנים, 64.6% מהם היו נשים ו-15.2% היו מעשנים. מדד מסת הגוף (BMI) עמד בממוצע על 28.3±6.9 mg/kg2. בסך הכל, מציינים החוקרים כי 24.5% מהחולים דיווחו על כאבים בתר-ניתוחיים חמורים בעודם מאושפזים ביחידת ההתאוששות (Postanesthesia care unit, PACU) ו-33.6% דיווחו על כאבים כאלו תוך 48 מהשחרור מבית החולים. ביחידת ההתאוששות, 22.0% מהנבדקים שאינם מעשנים ו-38.5% מהמעשנים דיווחו על כאב חמור; תוך 48 שעות מהשחרור, שיעור זה עמד על 54.1% מהמעשנים ו-29.9% מאלו שאינם מעשנים.

על מנת לזהות ולכמת את השפעתם של גורמי הסיכון, עשו החוקרים שימוש בניתוח רגרסיה לוגיסטי. ביחידת ההתאוששות, מצאו כי מעשנים דיווחו על ציון ממוצע גבוה יותר לכאב (4.94; 95% CI = 4.59-5.28) בהשוואה לאלו שאינם מעשנים (3.74; 95% CI = 3.60-3.88; p<0.001). תוצאה דומה דווחה לדבריהם תוך 48 שעות מהשחרור (6.35; 95% CI = 6.02-6.68 עבור המעשנים, לעומת 4.60; 95% CI = 4.47-4.74 עבור אלו שאינם מעשנים). מצב העישון הנוכחי נמצא כגורם מנבא בלתי תלוי (p=0.001) לסיכון מוגבר לכאב בתר-ניתוחי חמור ביחידת ההתאוששות (OR, 1.74; 95% CI = 1.26-2.41) ותוך 48 שעות מהשחרור (OR, 2.25; 95% CI = 1.64-3.09; p<0.001).

החוקרים מוסיפים כי עלה בידם לזהות גורמים מנבאים בלתי תלויים נוספים לכאב בתר-ניתוחי חמור ביחידת ההתאוששות, לרבות גיל צעיר מ-40 שנים (OR, 1.53; 95% CI = 1.19-1.97), מדד מסת גוף גבוה מ-30 mg/kg2 (OR, 1.36; 95% CI = 1.07-1.74), ציפייה טרום-ניתוחית לכאב בתר-ניתוחי בשל 4 ומעלה (OR, 1.45; 95% CI = 1.12-1.88), וניתוח שמשכו למעלה משעה (OR, 1.36; 95% CI = 1.05-1.76).

לדברי החוקרים, חיוני כי קלינאים ידעו את מצב העישון במסגרת ההערכה הטרום-ניתוחית, ובמיוחד כשמבקשים לתכנן את האופן המיטבי לשימוש בטיפול פרופילקטי ובטיפול האנלגטי לשיכוך הכאבים בתקופה הבתר-ניתוחית ולאחר השחרור מבית החולים.

החוקרים סבורים כי באם חולה מסוים הינו מעשן, הרי שצפוי לחוות כאב רב יותר לאחר הניתוח, דבר העלול להתפתח לכדי כאבים כרוניים. בנוסף, יתכן ויהיה על המנתח לנקוט בצעדים נוספים, כגון ביצוע Regional block או מתן טיפול תרופתי רב יותר לשיכוך הכאבים.

מומחית בתחום אשר נתבקשה להגיב לפרסום הדברים, טוענת כי בבירור לא כל החולים זוכים לטיפול מיטבי בכל הנוגע לכאב בתר-ניתוחי. לדבריה, ישנה הבנת מה של הגורמים התורמים לכך, ואולם זו איננה מלאה. היא טוענת כי העובדה לפיה לחולה מסוים עשוי להיות גורם סיכון לכאב בתר-ניתוחי שהינו בר-שינוי היא מעודדת מאוד, וכי המדובר בעניין שיש להתייחס אליו לפני הניתוח, בעת הערכת המרדים, דוגמת ניסיון להשיג הפסקת מה של העישון, וזאת לא רק לשם התועלת ארוכת הטווח, כי אם גם לתועלת קצרת טווח במובן של השליטה בכאב.

מתוך הכנס השנתי של ה-American Society of Anesthesiologists (ASA) אשר נערך בסן דייגו, קליפורניה, בחודש אוקטובר 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי עישון סיגריות מלווה בסיכון מוגבר להישנות פרפור פרוזדורים לאחר בירור ורידי הריאה, עם עדות לסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים התקפי וקבוע. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים מאסיה הצביעו על תוצאות סותרות בכל הנוגע להשפעה הקלינית של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Arthroplasty דווח על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בעלויות טיפול גבוהות יותר וסיכון מוגבר לסיבוכים ניתוחיים, כולל שבר סביב מפרק תותב ועירויים, בהשוואה לניתוח קונבנציונאלי להחלפת מפרק הירך. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל נתונים אודות כ-1.2 מיליון חולים (גיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה