Surgery

ביספוספנאטים לטיפול באוסטיאופורוזיס מפחיתים סיכון לסרטן שד (מתוך ה- Journal of Clinical Oncology, British Journal of Cancer)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות שני מחקרים רטרוספקטיביים שפורסמו בירחון Journal of Clinical Oncology ב- 21 ביוני, עולה כי נשים בגיל המעבר הנוטלות ביספוספנאטים פומיים לטיפול באוסטיאופורוזיס, הינן בעלות סיכון מופחת לסרטן שד.

מחקר נוסף בעל ממצאים דומים פורסם מוקדם יותר השנה ב- British Journal of Cancer.

במאמר מערכת נלווה מה- Journal of Clinical Oncology נכתב כי כל שלושת המחקרים הדגימו כי שימוש בביספוספנאטים מפחית את הסיכון היחסי לסרטן שד בכ- 30%.  אולם, היות ומדובר במחקרים רטרוספקטיביים, עם ערפלנים אפשריים, יש לראות בממצאיהם כהיפותזה בשלב זה, ונכון להווה, מוקדם מדי להמליץ על שימוש בביספוספנאטים פומיים למניעת סרטן שד בנשים בגיל המעבר.

במחקר הגדול מבין השלושה, נכללו 154,768 נבדקות, כשמתוכן 2,816 נשים בגיל המעבר שנטלו ביספוספנאטים פומיים, בכניסתם למחקר (90% נטלו alendronate ו 10% נטלו etidronate).

החוקרים ביצעו התאמה לצפיפות עצם, כאשר צפיפות עצם נמוכה הינה התוויה לשימוש בביספופנאטים וכרוכה בהיארעות נמוכה יותר של סרטן שד.

לאחר מעקב ממוצע של 7.8 שנים, נצפתה ירידה משמעותית בהיארעות של סרטן שד פולשני בנשים שנטלו ביספוספנאטים (ירידה של 32%; P < .01), ובהיארעות של מקרי סרטן פולשניים עם קולטן חיובי לאסטרוגן (ירידה של 30%; P = .02).  מגמה דומה אך לא מובהקת נצפתה בגידולים שליליים לקולטן לאסטרוגן.

לדברי החוקרים, הממצאים מתאימים להשפעה ישירה של ביספוספנאטים על עיכוב או עצירה בגידולם של סרטני שד פרה-קליניים .  יחד עם זאת, נצפתה עלייה משמעותית בהיארעות של DCIS (ductal carcinoma in situ) בנשים שנטלו ביספוספנאטים פומיים.

החוקרים מסבירים כי החשיבות הקלינית של ממצא זה אינה ברורה, היות וחלק ממקרי ה- DCIS אינם מתפתחים לכדי סרטן פולשני או מתפתחים בקצב איטי ביותר.  לטענתם, אם ביספוספנאטים מונעים התקדמות סרטן in situ לסרטן פולשני או משפיעים על סרטן פולשני בלבד, הרי שעלייה יחסית במקרי ה- DCIS עשויה להיות מודגמת.  החוקרים מוסיפים כי ממצא דומה נראה במחקר STAR (Study of Tamoxifen and Raloxifene), בו הודגמה ירידה משמעותית במקרי סרטן השד הפולשניים הקשורה לשתי התרופות, וכן עלייה במקרי הסרטן in situ הקשורה ל- raloxifene.

מחקר נוסף שבוצע בראשותו של ד”ר גד רנרט מן המרכז הלאומי לבקרת סרטן של שירותי בריאות כללית בחיפה, ניתח נתונים של 4,039 נשים בגיל המעבר, אשר מתוכן 1,832 אובחנו עם סרטן שד, ואילו היתר שימשו כנבדקות ביקורת.  10.5% מנבדקות קבוצת המחקר ו 14.8% מנבדקות קבוצת הביקורת נטלו ביספוספנאטים פומיים, לרוב alendronate.

מתוצאות הניתוח עולה כי נטילת ביספוסנאטים במשך שנה ומעלה מפחיתה את הסיכון לסרטן שד ב- 28%.  בנוסף, הגידולים שזוהו בקרב נוטלות התרופה היו בעלי סמנים פרוגנוסטיים טובים יותר, הדגימו קולטנים חיוביים לאסטרוגן בשכיחות גבוהה יותר, ורק מיעוט היו בעלי דיפרנציאציה נמוכה.

החוקרים הסיקו מממצאיהם כי ביספוספנאטים מספקים השפעה מגנה משמעותית מפני התפתחות סרטן שד.

במחקר זה לא בוצע תקנון לצפיפות עצם נמוכה, הכרוכה בסיכון נמוך יותר לסרטן שד, אולם לדברי החוקרים, עצם הממצא לפיו ביספוספנאטים צריכים להילקח במשך שנה לפני יצירת השפעה מגנה מפני סרטן שד משקף את תכונות התרופה עצמה ולא השפעה של נסיבות כגון צפיפות עצם נמוכה או אוסטיאופורוזיס.

במחקר השלישי בוצע ניתוח נתונים של 2,936 נשים עם סרטן שד ו 2,975 נבדקות ביקורת.  במחקר זה נצפתה ירידה של 33% בסיכון לסרטן שד בקרב נשים הנוטלות ביספוספנאטים.

על אף גודלו המוגבל של מחקר זה, מציינים החוקרים את חשיבותו בכך שהוא מספק דיווח נוסף ובלתי תלוי על הקשר שבין שימוש בביספופנאטים וסיכון נמוך יותר לסרטן שד.

החוקרים מדגישים כי הקשרים המובהקים שנצפו מצביעים על קשר אפשרי בין שינויים בסביבה המיקרוסקופית סביב תאי סרטן שד המושפעים ע”י ביספוסנאטים, וכי יש להשתמש בקשר זה על מנת למנוע מקרי סרטן שד.

ההשפעות האנטי-סרטניות של ביספוספנאטים הודגמו בעבר בכמה מחקרים, אשר הראו כי מתן תוך ורידי של zolendronic acid הפחית חזרה של גידול בעצם וברקמות נוספות, כולל חזרת סרטן שד בצד המנוגד.

2 מחקרים נוספים שבדקו את הביספוספנאט clodronate בנשים עם סרטן שד הדגימו עיכוב בהתפתחות גרורות לעצמות ושיפור בשרידות ללא מחלה ובשרידות הכללית.

יש לציין כי מחקרים מעבדתיים הציעו קשר ישיר ובלתי ישיר בין ביספוספנאטים והשפעות אנטי סרטניות, כולל השפעות כל אפופטוזיס תאי, עיכוב הידבקויות והתפשטות של תאי סרטן, עיכוב אנגיוגנזיס ושפעול של תאי מערכת החיסון בפעילות אנטי סרטנית.

כל החוקרים שותפים בדעתם כי יש לערוך מחקרים נוספים בנושא זה, היות ולהשלכותיהם משקל חשוב על הטיפול בסרטן שד.

J Clin Oncol.

Br J Cancer.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    בקרב חולים שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד עיכוב מתון בלבד בהתרוקנות קיבה של מזון מוצק ולא תועד כל עיכוב משמעותי בהתרוקנות נוזלים, בהשוואה לאלו שקיבלו פלסבו, עדות לכך שייתכן ואין צורך בהפסקת הטיפול בתרופות אלו לפני התערבות ניתוחית, כך כותבים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים […]

  • הנציבות האירופית אישרה את משלב Osimertinib עם כימותרפיה כקו-ראשון לטיפול בסרטן ריאות מתקדם עם מוטציית EGFR (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את משלב Osimertinib עם כימותרפיה כקו-ראשון לטיפול בסרטן ריאות מתקדם עם מוטציית EGFR (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את מתן Osimertinib (טאגריסו) בשילוב עם Pemetrexed וכימותרפיה על-בסיס פלטינום כקו טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) חיובי למוטציית EGFR עם עדות למוטציות L858R או מחיקות אקסון 19. המומחים מסבירים כי אבחנת סרטן ריאות באירופה עולה על 450,000 מקרים בשנה. כ-10-15% מהחולים […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology עולה כי ל- Spironolactone תועלת בנשים בגיל הפוריות עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה קלה, בפרט במידה והטיפול ניתן בשלב מוקדם. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 157 נשים בגילאי 12-50 שנים (גיל חציוני של 36.5 שנים) עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה, אשר טופלו ב- Spironolactone במשך לפחות […]

  • התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    טיפול פומי משולב בפרדניזון ואוגמנטין מהווה גישת טיפול קצר-טווח יעילה לטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה ומפחית את היקף הביקורים לחדרי מיון, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול ארוך-טווח, חולים עם הידראדניטיס סופורטיבה חווים לעיתים קרובות התלקחויות של המחלה. לעיתים קרובות חולים עם התלקחות המחלה […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה