Surgery

הערכת סיכון למחלה קרדיו-וסקולארית בקרב האוכלוסיה הקשישה (מתוך ה- Journal of American College of Cardiology)

הסקירה נערכה בהמלצת פרופ’ מיכאל מאיר, עורך מדור המעבדה הרפואית

מתוצאות מחקר חדש שפורסם בירחון  Journal of American College of Cardiology, עולה כי NT-proBNP (N-terminal pro-B-type Natriuretic Peptide) מספק מידע חשוב והכרחי למטפלים לניבוי התפתחות אי ספיקת לב, ומדד למידת אי ספיקת לב בחולים תסמיניים וא-תסמיניים.

לדברי החוקרים, לפחות 80% ממקרי המוות הקרדיו-וסקולאריים מופיעים באוכלוסיה הקשישה.  כמו כן גם מחלה קרדיו-וסקולארית תת-קלינית נפוצה באופן מיוחד באוכלוסיה זו.  החוקרים מציינים קושי משמעותי בו נתקלים הרופאים בעת טיפול באוכלוסיה הקשישה משתנים כמו כולסטרול, עישון, סוכרת וגורמי סיכון נוספים לתחלואה קרדיו-וסקולארית מאבדים חלק מיכולת הניבוי שלהם באוכלוסיה זו.

NT-proBNP הוצע בעבר כסמן לניבוי הופעת אי ספיקת לב, בייחוד באוכלוסיה הקשישה.  המחקר הנוכחי תומך בהרחבת תפקידו של החלבון, לא רק ככלי ניבוי בלתי תלוי לאי ספיקת לב, אלא גם לצורך ניטור השינויים המתמידים בסיכון לאי ספיקת לב לאורך הזמן.

במחקר הנוכחי נכללו 2,975 קשישים המתגוררים בקהילה, אשר אינם ידועים כחולי אי ספיקת לב ושייכים למחקר CHS (Cardiovascular Health Study).  רמות NT-proBNP בסרום נמדדו בעת הכניסה למחקר וכן לאחר שנתיים או שלוש שנים.

מתוצאות המחקר עולה, לאחר תיקנון עבור ערפלנים אפשריים, כי ערכי NT-proBNP בחמישית העליונה של התוצאות היו קשורים באופן בלתי תלוי בסיכון מוגבר לאי ספיקת לב ותמותה קרדיו-וסקולארית, בהשוואה לתוצאות בתחום החמישית התחתונה.  כמו כן, משתתפים עם רמות נמוכות של NT-proBNP בתחילה, אשר עלו ביותר מ- 25% במהלך תקופת המעקב, היו בסיכון מוגבר לאי ספיקת לב ותמותה קרדיו-וסקולארית בהשוואה למשתתפים עם רמות נמוכות עקביות.  באופן דומה, אלו שהיו בעלי רמות גבוהות של החלבון אשר ירדו לאורך תקופת המעקב, הדגימו סיכון שפחת אף הוא.

החוקרים מדגישים כי הממצא הייחודי במחקרם הינו העובדה שגם לאחר תיקנון הממצאים לגורמי סיכון קרדיו-וסקולאריים נוספים, עלייה של ה- NT-proBNP, מטה את החולה הקשיש והא-תסמיני לפרוגנוזה לא טובה.  בנוסף, מציינים החוקרים כי עבור האוכלוסיה הקשישה, NT-proBNP הינו בעל ערך פרוגנוסטי הרבה יותר משמעותי מגורמי סיכון מוכרים, עניין שנותר שנוי במחלוקת עבור האוכלוסיה הכללית.

החוקרים מסבירים כי אי ספיקת לב הופכת במהירות לאחת מהפתולוגיות הלבביות השכיחות ביותר בחולים מעל גיל 65.  לרוב, כאשר אדם מפתח אי ספיקת לב, התוצאות אינן טובות, והמחלה אינה מגיבה היטב לטיפול הקיים.

בשנת 2005 פיתח ה- AHA (American Heart Association) הנחיות לאי ספיקת לב הכוללות ארבעה שלבים: A אדם א-תסמיני, בעל גורמי סיכון וללא עדות למחלת לב מבנית; B אדם א-תסמיני, עם עדות למחלת לב מבנית; C אי ספיקת לב תסמינית; D תסמינים משמעותיים מופיעים גם בעת מנוחה ואינם מגיבים לטיפול מקובל ללא התערבויות יוצאות דופן.

לטענת החוקרים, תועלתו של המחקר הינה בכך שניתן יהיה לזהות אוכלוסיה המדורגת בשלב נמוך ולמנוע מעבר לשלבים מתקדמים יותר.

החוקרים מציינים, באופן ספציפי, כי נבדקים שהיו בעלי רמות NT-proBNP מעל 190 פ”ג/מ”ל בתחילה, ואשר עלו בהמשך במעל 25%, הדגימו סיכון של 8% לשנה לחלות באי ספיקת לב.  לעומת זאת, אלו שהיו בעלי רמות גבוהות בתחילה, אשר ירדו בהמשך, הדגימו סיכון של כ- 2% לשנה.

החוקרים מציעים מספר סיבות להכנסת NT-proBNP לשימוש כסמן יעיל. בין הסיבות מצוי הממצא לפיו NT-proBNP עשוי להשתנות בהתאם לעליות בלחצים בתוך הלב. אולם, מחלות קרדיו-וסקולאריות אחרות שאינן קשורות ללחץ תוך לבבי, דוגמת מחלת לב איסכמית ופיברוזיס לבבי, נקשרו גם הן לעליות ב- NT-proBNP.  מידע זה הינו חשוב, היות ואוכלוסיה קשישה עלולה לסבול מפיברוזיס לבבי ללא כל תסמינים, פתולוגיה שעשויה להתגלות בבדיקת רמות NT-proBNP.

למעשה, רואים החוקרים ב- NT-proBNP מדד ישיר לבריאות לבבית, כאשר גורמי סיכון ידועים הינם פחות ישירים.  יחד עם זאת, הפיכת NT-proBNP לבדיקת סקר או לסמן פרוגנוסטי, מעלה שתי שאלות חשובות מה ניתן יהיה לעשות באם התוצאות תצבענה על ערכים גבוהים? האם הדבר יעזור לרופאים המטפלים?

החוקרים מציינים את בריטניה, כמדינה שיצרה תקדים לשימוש נרחב ב- NT-proBNP.  שם, השירות לבריאות לאומית הפך את  NT-proBNP זמין רשמית לסייע לרופאי משפחה להפנות מטופלים לבדיקת אקו-לב באופן מתאים.  יחד עם זאת, שירותי הבריאות בבריטניה טרם הפכו את הבדיקה לבדיקת סקר שגרתית.

החוקרים מסכמים כי NT-proBNP הינה בדיקה קלה לביצוע, ואינה כרוכה בעלות גבוהה.  אולם, מטופלים מוצפים בבקשות לבצע בדיקות סמנים לסקירה ובדיקות בכלל.  החוקרים משווים את הבדיקה לבדיקת טרופונין שדרשה זמן רב עד שנכנסה לבדיקות שגרה בבתי חולים, ומבינים את הקושי להתרגל לבדיקות חדשניות.

J Am Coll Cardiol 2010

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Arthroplasty דווח על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בעלויות טיפול גבוהות יותר וסיכון מוגבר לסיבוכים ניתוחיים, כולל שבר סביב מפרק תותב ועירויים, בהשוואה לניתוח קונבנציונאלי להחלפת מפרק הירך. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל נתונים אודות כ-1.2 מיליון חולים (גיל […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה