Surgery

אלו נשים עם DCIS יפתחו סרטן שד פולשני? (מתוך ה- Journal of the National Cancer Institute)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר חדש שפורסם בירחון Journal of the National Cancer Institute ב- 28 באפריל, עולה כי יתכן וניתן יהיה לזהות אלו נשים עם DCIS (ductal carcinoma in situ) מועדות לפתח סרטן שד פולשני, ואלו נשים מצויות בסיכון נמוך.

לדברי החוקרים, כ- 44% מן החולות עם DCIS אינן נזקקות לטיפול נוסף, ויכולות לסמוך על מעקב בלבד.  בשלב זה, הם מוסיפים, יש חשש כי DCIS מטופל יתר על המידה.  יחד עם זאת, עד לאחרונה לא הייתה דרך לצפות אלו נשים עם DCIS מצויות בסיכון מוגבר לפתח סרטן שד פולשני.

עפ”י תוצאות המחקר החדש נראה כי ניתן לאמוד את הסיכון לפי 2 משתנים זיהוי גוש בשד במישוש וביטויים של 43 ביומרקרים.

במחקר הנוכחי עקבו החוקרים אחר ההיסטוריה הרפואית של 1,162 נשים, בגיל 40 ומעלה, אשר אובחן להן DCIS, והן טופלו בהסרת הגוש בלבד.

מתוצאות המחקר עולה כי 2 משתנים נבאו התפתחות סרטן שד פולשני תוך 8 שנים מאבחנת DCIS שיטת זיהוי הגוש, וביטויים של מספר ביומרקרים.

החוקרים מצאו כי DCIS שנמצא בעת מישוש היה יותר מועד לסיכון גבוה להתפתחות לסרטן פולשני, בהשוואה ל DCIS שאובחן בממוגרפיה.  כמו כן, נשים עם DCIS, אשר בטאו רמות גבוהות של 3 ביומרקרים p16, COX2, ו Ki67, היו יותר מועדות לפתח סרטן שד פולשני לאחר זיהוי ה- DCIS.

נשים אשר ענו על שני הקריטריונים שתוארו לעיל היו בסיכון מוגבר לפתח סרטן שד פולשני נוסף על DCIS.  27.6% מהנשים במחקר זה נכנסו לקטגוריה זו.

44.1% מהנשים לא הדגימו אף לא אחד משני המאפיינים הללו, ועל כן סווגו כבעלות סיכון נמוך לפתח סרטן שד פולשני.

החוקרים מסיקים כי ע”י שימוש בשני המשתנים שהודגמו במחקר זה, יוכלו המטפלים לסייע לחולות להחליט האם עליהן לקבל טיפול אדג’ובנטי או להמשיך המעקב בלבד, בהתאם לסיכוייהן לחלות במחלה פולשנית אשר עשויה להיות קטלנית.

במאמר מערכת נלווה, המחקר הנוכחי מתואר כמעורר מחשבה, ואם תוצאותיו תאומתנה במחקרים נוספים, הרי שניתן יהיה להפוך את הטיפול הנוכחי לאופטימאלי יותר בתנאים המתאימים.

טיפול הבחירה כיום עבור רוב החולות עם DCIS הינו הסרת הגוש ולאחר מכן טיפול בהקרנות, אולם מתוצאות המחקר הנוכחי, יתכן וניתן יהיה להמנע מהקרנות בחולות המציגות סיכון נמוך כפי שהוגדר במחקר זה.

כותב מאמר המערכת מוסיף, יחד עם זאת, כי המחקר לא היה מספיק מובהק סטטיסטית, וחלק מתוצאות הביומרקרים היו מעט מבלבלות.  כמו כן, הנבדקות במחקר טופלו בהסרת הגוש בלבד, אולם אין זה הטיפול הרווח בימים אלו, היות ורוב הנשים מטופלות בהקרנות אדג’ובנטיות, ואלו המדגימות מחלה עם רצפטורים חיוביים לאסטרוגן, מטופלות ב- tamoxifen למשך 5 שנים.

על כן, מבקש הכותב להבהיר במחקרים נוספים, האם תוצאות המחקר תושפענה מהקרנות אדג’ובנטיות וטיפול הורמונאלי.

J Natl Cancer Inst. 2010;102:585-587, 627-637

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • חשיבות איכות הכנת המעי על התוצאות ארוכות הטווח של בדיקות קולונוסקופיה (Am J Gastroenterol)

    חשיבות איכות הכנת המעי על התוצאות ארוכות הטווח של בדיקות קולונוסקופיה (Am J Gastroenterol)

    בקרב מטופלים עם הכנת מעי סבירה או גרועה תועדו שיעורי זיהוי אדנומות נמוכים יותר וסיכון גבוה יותר לתמותה עקב סרטן מעי גס לאחר בדיקת קולונוסקופיה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מחקרים רבים להערכת טיב הכנת המעי על תוצאות סרטן מעי גס ורקטום […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום בנשים תחת טיפול הורמונאלי חליפי, כאשר טיפול ב-Tibolone לווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלה הממארת.  עם זאת, היקף העלייה בסיכון הוא קטן וככל הנראה חסר חשיבות קלינית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים דיווחו כי טיפול […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה