Surgery

הקשר בין רמות וויטמין D ובין הסיכון ל-BCC (מתוך Journal of Investigative Dermatology)

ממחקר חדש שפורסם ב-Journal of Investigative Dermatology עולה כי גם שנים לאחר מדידה, קיים קשר בין ריכוז גבוה של וויטמין D בדם ובין סיכון מוגבר לסרטן BCC (Basal Cell Carcinoma).

לדברי החוקרים, ספקטרום הקרינה האולטרה-סגולה הגורם לנזק ל-DNA בקריטנוציטים זהה לזה המעודד סינתזה של וויטמין D ע”י תאים אלו. לכן, ייתכן כי ייצור וויטמין D בקרטינוציטים הינו מנגנון הגנה טבעי כנגד נזקי קרינה אולטרה-סגולה. מצד שני, החוקרים מוסיפים כי מעדויות בנושא עולה כי וויטמין D והקולטנים לו מעורבים בתהליכי התפתחות ממאירויות עוריות.

עם זאת, עד כה לא נערכה בדיקה ישירה להערכת הקשר בין רמות וויטמין D ובין BCC בבני אדם. במחקר הנוכחי התבססו החוקרים על מאגר נתונים של דגימות פתולוגיה של BCC. הם התאימו את דו”חות הפתולוגיה עם הנתונים אודות רמת וויטמין D בכל חולה, טרם התפתחות הממאירות העורית.

ב-220 חולים לבנים ו-220 ביקורות, נערכו מדידות להערכת וויטמין D בין השנים 1968 ו-1970. מקרי ממאירות אובחנו בין השנים 1974 ו-1979. מרווח הזמן הממוצע בין המדידה ובין האבחנה עמד על 8.74 שנים.

החוקרים מצאו כי עבור כל עליה של 1 ננוגרם למ”ל ברמות וויטמין D בדם, הסיכון ל-BCC עלה ב-3%. בקרב חולים עם רמות וויטמין D בחמישון העליון, יחס הסיכויים הלא-מתוקנן עמד על 2.32, בהשוואה לאלו עם רמות וויטמין D בחמישון התחתון (p=0.03).

יתרה מזאת, בחולים עם רמות מספקות של וויטמין D (מעל 30 ננוגרם למ”ל) תועד סיכון מוגבר משמעותית לממאירות, בהשוואה לאלו עם חסר וויטמין D (פחות מ-10 ננוגרם למ”ל), עם יחס סיכויים לא-מתוקנן של 3.98 (p<0.01).

מניתוח רב-משתנים עם תקנון ל-BMI, הרגלי עישון, השכלה, הערכת החשיפה לשמש, החשיפה לקרני רנטגן, והיסטוריה אישית של ממאירות, הסיכון ל-BCC עלה ב-2% עם כל עליה של 1 ננוגרם למ”ל ברמות וויטמין D בדם. מהשוואת הסיכון עם רמת וויטמין D מספקת לעומת חסר וויטמין D שוב עלה יחס סיכויים מתוקן של 3.61 (p=0.03).

החוקרים מציינים מספר מגבלות למחקר וקוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא, במטרה למדוד באופן מדויק יותר את החשיפה לשמש, השפעות מתן תוספי וויטמין D, וגורמים ערפלנים אפשריים אחרים.

J Invest Dermatol 2009

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • ארבעה מכל עשרה אנשים ברחבי העולם סובלים מסבוריאה דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    ארבעה מכל עשרה אנשים ברחבי העולם סובלים מסבוריאה דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי סבוריאה דרמטיטיס (Seborrheic Dermatitis) פוגעת בכ-4% מכלל האוכלוסייה, עם הבדלים משמעותיים בין קבוצות גיל, אוכלוסיות ואזורים שונים, עם שכיחות גבוהה יותר במבוגרים לעומת ילדים. החוקרים השלימו מטה-אנליזה שכללה 121 מחקרים עם למעלה מ-1.2 מיליון מטופלים עם אבחנה של סבוריאה דרמטיטיס על-ידי רופא. המחקרים שנכללו בסקירה הנרחבת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • זיהומים מסכני-חיים נדירים בתינוקות שנולדו במועד עם שלפוחיות או פוסטולות (Pediatrics)

    זיהומים מסכני-חיים נדירים בתינוקות שנולדו במועד עם שלפוחיות או פוסטולות (Pediatrics)

    בתינוקות שנולדו במועד וללא חום עם שלפוחיות או פוסטולות קיים סיכון נמוך מאוד לזיהומים מסכני-חיים לאחר שלילת אבחנה אפשרית של זיהום בנגיף HSV (או Herpes Simplex Virus), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Pediatrics. החוקרים בחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות של תינוקות בגיל עד 60 ימים עבורם הוזמן ייעוץ רופא עור בשישה מרכזים […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה