ממטה-אנליזה חדשה עולה כי תמיסת פחמימות המשמשת כמי פה הניתנים לספורטאים לשיפור ביצועים עם שיפור גדול יותר עם הגדלת מינון הטיפול. החוקרים כותבים כי למינון פחמימות גבוה יותר השפעה גדולה יותר.
החוקרים בחנו 16 מחקרים שפורסמו בספרות הרפואית וכללו פרצי סיבולת במשך לפחות עשר דקות, הערכת יכולת גופנית והשוואת תמיסת פחמימות עם מים או פלסבו. הם התבססו על ניתוח סטטיסטי לתקנון להטיות אפשריות במחקרים שכללו גודל מדגם קטן. במחקרים שבחנו למעלה מתוצא אחד, הם סיכמו את ממוצע התוצאים.
בחישוב גודל ההשפעה הכולל, מספר שלילי הצביע על תוצאות טובות יותר בביקורות בהשוואה לפחמימות, ערך אפסי הצביע על העדר הבדלים בין שתי הקבוצות ומספר חיובי הצביע על יעילות גבוהה יותר לתמיסת פחמימות בהשוואה לביקורות.
במודל זה, גודל השפעה של 0.2 הוגדר כהשפעה קטנה, גודל השפעה של 0.5 הוגדר כהשפעה בינונית וגודל השפעה של 0.8 הוגדר כהשפעה גדולה.לא זוהה גודל השפעה מקסימאלי.
ב-16 המחקרים גודל ההשפעה נע בין 0.517- ל-1.009. במטה-אנליזה, גודל ההשפעה הכולל עמד על 0.28 והיה מובהק סטטיסטית (p=0.001).
החוקרים ערכו ניתוח נתונים להערכת ההשפעה של משתנים שונים. הם מצאו כי גודל ההשפעה היה מעט גדול יותר במחקרים שכללו פלסבו, דוגמת ממתיקים מלאכותיים, כקבוצת ביקורת, בהשוואהל מחקרים בהם התבססו על מים (0.295 לעומת 0.247, p=0.8). גודל ההשפעה היה גדול יותר כאשר המשתתפים רכבו על אופניים, בהשוואה לתוצאות כאשר רצו (0.311 לעומת 0.211, P=0.61) וכאשר המשתתפים אכלו לפני הבדיקה, בהשוואה לתוצאות לאחר צום (0.376 לעומת 0.297, p=0.66).
גודל ההשפעה היה קטן יותר כאשר נעשה שימוש בגלוקוז או Maltodextrin בהשוואה לשימוש במספר פחמימות יחדיו (0.272 לעומת 0.311, p=0.87). היקף ההשפעה היה גדול יותר משמעותית כאשר השתמשו בתמיסת פחמימות של 10-12%, בהשוואה לתמיסה של 6-7% (0.768 לעומת 0.222, p=0.01).
מתוך הכנס השנתי ה-62 מטעם ה-ACSM
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!