Spine

מזון שומני, מטוגן ומעובד קשור לסיכון מוגבר לדום לב פתאומי (Journal of the American Heart Association)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר שפורסם בJournal of the American Heart Association הראה כי אכילה של תזונה עשירה בשומן, מזון מטוגן, בשר מעובד ומשקאות ממותקים קשורה לסיכון מוגבר לדום לב פתאומי, אחד הגורמים השכיחים לתמותה בארה”ב. המחקר בחן את דפוסי התזונה של יותר מ-21,000 אנשים בני 45 ומעלה והתרחש במשך 18 שנים.

דפוסי התזונה של הנבדקים במחקר סווגו לפי קבוצות המזונות העיקריים בדיאטה של הנבדקים. לדוגמא, דפוס התזונה שהוגדר “הנוח” הסתמך על מנות מעורבות, פסטה, פיצה, אוכל מקסיקני וסיני. הדפוס ה”צמחי” הסתמך בעיקר על ירקות, פירות, מיץ פירות, דגני בוקר, שעועית, דגים, עופות ויוגורט. דפוס התזונה ה”מתוקה” כלל סוכרים, קינוחים, שוקולד, ממתקים וארוחת בוקר ממותקת. דפוס התזונה “הדרומי” כלל תוספת של שומנים, אוכל מטוגן, ביצים ומנות עם ביצים, בשר שכולל איברים, בשר מעובד ומשקאות ממותקים, המשקפים דפוס קולינרי נפוץ בדרום-מזרח ארה”ב. לבסוף, דפוס האכילה שכונה “אלכוהול וסלט” כלל כמות גבוהה של בירה, יין, משקאות חריפים, ירקות עלים ירוקים, עגבניות ורוטב לסלט. דפוסי התזונה לא היו בלעדיים זה לזה, כך שלמשל אלו שהיו בעלי זיקה לדיאטה בסגנון הדרומי אכלו גם פחות ירקות ופירות.

לאחר התאמה לגורמים נוספים העשויים להשפיע על הסיכון לדום לב פתאומי, הראו מחברי המחקר כי אלו שצרכו תזונה “דרומית” הראו סיכון מוגבר לדום לב פתאומי בשיעור של 46%, בהשוואה לאלו שאכלו דיאטות אחרות. בנוסף, המחקר גילה גם כי אכילת תזונה ים תיכונית מסורתית קשורה לסיכון מופחת ב-26% לדום לב פתאומי. לדברי המחבר הראשי במחקר, התוצאות מצביעות על כך שתזונה היא גורם שמאפשר לנו לשלוט ברמה מסוימת על הפחתת הסיכון לדום לב פתאומי. הוא הוסיף כי “אני מקווה שזו עוד פיסת פאזל שתאפשר לאנשים להפחית את הסיכון לדום לב פתאומי. במקום לאכול בשר פעם או פעמיים ביום, הם יצמצמו את צריכת הבשר לפעמיים או שלוש בשבוע”.

ד”ר סטיבן יוראשק, חבר בוועדת התזונה של איגוד הלב האמריקני לאורח חיים ובריאות קרדיו-מטבולית, מציע להתמקד בשני תחומים. לדבריו, “כולנו צריכים לחשוב על דרכים בהן אנו יכולים להגדיל את מספר מנות הפירות והירקות שאנו אוכלים מדי יום. בנוסף, עלינו לצמצם את החשיפה למלח על ידי אכילת יותר ארוחות בבית והימנעות ממוצרים עתירי מלח או הכנת ארוחה עם הרבה מלח”. הוא הוסיף כי תוצאות המחקר מראות גם על פערים בדפוסי התזונה שעלולים לנבוע מגורמים נוספים כמו שרשראות אספקה, גישה למזון בריא וענייניים תרבותיים. “על מנת לשפר את הדיאטה בקרב כלל האוכלוסייה, עלינו להסתכל מעבר לבחירות האישיות של האדם הבודד ולהתמקד בדפוסי אכילה של האוכלוסייה הכללית. הגישה לירקות ופירות מהווה אתגר מרכזי עבור קהילות כפריות ועירוניות, כמו גם לקהילות במעמד סוציו-אקונומי נמוך יותר, שכן מזונות מעובדים הם לעתים קרובות פחות יקרים מפירות וירקות”.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי התערבות דרך העורק הרדיאלי לטיפול במחלת כלי דם היקפית מהווה גישה בטוחה ויעילה כנגד מגוון סוגי מחלה וסקולארית. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי גישה דרך העורק הרדיאלי משמשת יותר ויותר לפרוצדורות כליליות לאור שיעורים נמוכים יותר של סיבוכים באתר הדיקור ושיפור שביעות הרצון של […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה