Smoking Related Disorders

צריכה גבוהה של עגבניות משומרות ומבושלות עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ערמונית (Cancer Causes and Control)

התקציר באדיבות האגודה למלחמה בסרטן


ידוע ממחקרים קודמים על קשר בין צריכה מרובה של מוצרי עגבניות (המכילים ליקופן, מולקולה מסיסת שומן בעלת פעילות מעכבת חמצון) ובין הפחתת הסיכון לחלות בסרטן בכלל ובסרטן הערמונית בפרט. במחקר תצפיתני שנערך בין השנים 2002 ל-2007, חוקרים מארה”ב ונורבגיה בחנו את הרגלי התזונה של 27,934 גברים בריאים מארה”ב וקנדה בגיל 30 ומעלה, כדי לבדוק אם יש קשר בין צריכת מוצרי עגבניות מסוימים, לסיכון להתפתחות סרטן ערמונית.

המשיבים מילאו מדי שנתיים שאלונים וסיפקו מידע בריאותי וסוציו-דמוגרפי, וכן מידע על הרגלי צריכת מוצרי עגבניות שונים (טריות, משומרות, מבושלות ועוד). נתוני התחלואה בסרטן ערמונית אומתו מול רישומי סרטן בארה”ב וקנדה ותיקיהם הרפואיים של הגברים. בתקופת מעקב של 7.9 שנים אובחנו 1,226 מקרי סרטן ערמונית, מתוכם 355 עם מחלה אגרסיבית.

החוקרים ניתחו ושקללו את הנתונים על כמות צריכת עגבניות טריות, משומרות ומבושלות. נמצא כי צריכת עגבניות משומרות ומבושלות בתדירות שבועית גבוהה (6-5 פעמים בשבוע, בכמות השווה ל-3-2.5 כוסות) לעומת אי צריכתן, הייתה קשורה באופן מובהק סטטיסטית לסיכון נמוך ב-28% לחלות בסרטן הערמונית. לא נמצא קשר בעל מובהקות סטטיסטית לגבי הסיכון לפתח מחלה אגרסיבית, או בין צריכת מוצרי עגבניות אחרים, כגון עגבניות טריות, לסיכון לפתח סרטן ערמונית באופן כללי.

לסיכום, ממצאי המחקר מדגימים כי צריכת עגבניות משומרות ומבושלות בתדירות גבוהה ובכמות רבה, קשורה בירידה מובהקת סטטיסטית בסיכון לחלות בסרטן ערמונית. הסבר אפשרי לממצאי המחקר, על פי החוקרים, הוא שליקופן – הידוע כמפחית סיכון לסרטן בכלל ולסרטן הערמונית בפרט קיים בכמות גבוהה בעגבניות משומרות ומבושלות בשל תהליך החימום שהן עוברות, וכי פעולת החימום מקלה על הפרדת הליקופן מחלבונים אחרים ועל העברתו למערכת הדם.

המחקר פורסם בכתב העת Cancer Causes and Control ב-25.2.2020.

קישור לתקציר המאמר

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה