Smoking Related Disorders

הפסקת עישון מקטינה סיכון לדמנציה (Annals of Clinical and Translational Neurology)

מאת אלינור מוסרי בריסקין

גברים אשר מפסיקים לעשן למשך תקופה ארוכה מפחיתים את סיכויים לפתח דמנציה בהשוואה למפסיקי עישון חדשים ולממשיכים לעשן. כך על פי מחקר לונגיטודינלי גדול אשר פורסם ב Annals of Clinical and Translational Neurology בספטמבר 2018.

במחקר עוקבה זה הוכללו 46,140 גברים בני 60 ומעלה מתוך ה National Health Screening Cohort of the Korean National Health Insurance System, סקר ארצי אשר בוצע בין השנים 2002-2013. המשתתפים חולקו לארבע קבוצות: מעשנים קבועים, מפסיקי עישון לזמן קצר (פחות מ 4 שנים), מפסיקי עישון לזמן ממושך (יותר מ 4 שנים), ולא מעשנים. המשתתפים עברו בדיקה פיזיקלית וענו על שאלונים במהלך שתי תקופות הערכה בין שנים 2002-2003 ובין 2004-2005. ההערכה שבוצעה כללה Mini-Mental State Examination, Clinical Dementia Rating ו/או Global Deterioration Scaleעל מנת לבדוק האם חלה ירידה קוגניטיבית במהלך שנות המחקר. נבדקה היארעות דמנציה באופן כללי, ומחלת אלצהיימר ודמנציה וסקולרית בפרט.

החוקרים ביצעו אנליזה רבת משתנים ומותאמת לגיל המטופלים, הכנסה, פעילות גופנית, הרגלי שתית אלכוהול, BMI, לחץ דם, ערכי גלוקוז בצום, ערך הכולסטרול בדם, ו Charlson Comorbidity Index.

התוצאות הראו שבהשוואה למעשנים קבועים, למפסיקי עישון לזמן ממושך ולמשתתפים הלא מעשנים היו סיכויים נמוכים יותר לפתח דמנציה באופן כללי (HR 0.86, CI .75-0.99 עבור מפסיקי העישון לזמן ממושך, HR 0.81, CI 0.71-0.91 עבור הלא מעשנים). לא מעשנים היו בסיכון נמוך יותר למחלת האלצהיימר (HR 0.82, CI 0.70-0.96) מאשר מעשנים קבועים. מפסיקי עישון ארוכי טווח ולא מעשנים היו בסיכון נמוך יותר לדמנציה וסקולרית בהשוואה למעשנים קבועים (HR 0.68, CI 0.48-0.96 ו- HR 0.71, CI 0.54-0.96 בהתאמה)

החוקרים מוצאים במחקר זה עדות לכך שעישון קשור בעליה בסיכון לדמנציה. מעשנים אשר הפסיקו לעשן למשך זמן ממושך הרוויחו מירידה בסיכון לפתח דמנציה. לפיכך, יש לעודד הפסקת עישון על מנת להפחית את הסיכון לדמנציה.

עם זאת, יש לזכור כי מחקר זה הינו מבוסס על שאלונים ולכן מועד להטיות, וכן יכולת ההכללה של המחקר מוגבלת בשל השתתפות אוכלוסיית גברים בלבד (שיעור העישון בקרב נשים קוראניות נמוך ולפיכך לא הוכללו במחקר). נחוצים מחקרים נוספים וארוכים יותר, וכן רצוי שימוש בביומרקרים לאשר את סטטוס העישון בצורה אובייקטיבית ואשר לא מסתמכת על דיווח.

Effect of smoking cessation on the risk of dementia: a longitudinal study. Annals of Clinical and Translational Neurology, September 5, 2018.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    פרופ’ רז מציג מחקר שבחן מתן יורוליטין A במודל אלצהיימר בעכברים, בו נמצא כי החומר עשוי למנוע שקיעה של עמילואיד בטא במח, ולהביא לעיכוב בהתפתחות המחלה. הטיפול לא נוסה בבני אדם, אך זמין לנטילה כתוסף מזון, ולכן פרופ’ מציע כי ניתן לשקול לקחת אותו כתוסף באנשים הנמצאים בסיכון גבוה לאלצהיימר. לטיפ בנושא שינה ופינוי זבל […]

  • הקריטריונים החדשים לאבחון אלצהיימר כוללים גם אבחון מבוסס ביומרקרים

    הקריטריונים החדשים לאבחון אלצהיימר כוללים גם אבחון מבוסס ביומרקרים

    אגודת האלצהיימר, גוף בינלאומי שמוקדש לטיפול, תמיכה ומחקר במחלה, פרסם הלילה קריטריונים חדשים לאבחון ואיפיון המחלה, ולקביעת דרגות חומרתה, והם כוללים לראשונה גם אבחון המבוסס על סמנים ביולוגיים. ראשי האיגוד הנוירולוגי בישראל: "מדובר במהפיכה באבחון המחלה. שונו הקריטריונים הבינלאומיים לאבחון אלצהיימר ולקביעת דרגות המחלה: מאבחון קליני בלבד, לאבחון המבוסס גם על סמנים ביולוגים, בדומה לאבחון מחלות אחרות, כמו: סרטן, מחלות לב וסוכרת"

  • וריאנט גנטי חדש עשוי להגן מפני מחלת אלצהיימר במבוגרים בסיכון גבוה (Acta Neuropathologica)

    וריאנט גנטי חדש עשוי להגן מפני מחלת אלצהיימר במבוגרים בסיכון גבוה (Acta Neuropathologica)

    וריאנט גנטי חדש בנשאי APOE4 מלווה בירידה של 70% בסיכון למחלת אלצהיימר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Neuropathologica. החוקרים כותבים כי הווריאנט תואר בגן Fibronectin 1 (או FN1), גן האחראי לביטוי Fibronectin, גליקופרוטאין המצפה את כלי הדם במחסום דם-מוח וחומרי בקרה הנעים לתוך ומחוץ למוח. בעוד שבמצבים תקינים Fibronectin קיים במחסום […]

  • סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בקרב מבוגרים עם היסטוריה של סיגריות אלקטרוניות ייתכן סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב, ללא תלות בשימוש מקביל בסיגריות, נרגילות, או סיגריות ללא-עשן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד מחקרים מצביעים על סיכון לנזקים משנית לשימוש בסיגריות אלקטרוניות ומעידים כי אלו אינן בטוחות לשימוש […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה