Smoking Related Disorders

ההשפעה של חשיפה למריחואנה במהלך גיל ההתבגרות על התפתחות המוח (Neuropharmacology)

למרות שהרושם בציבור הינו כי מריחואנה הינה סם יחסית בטוח, עם תועלת רפואית מסוימת, סקירה חדשה שכללה למעלה מ-120 מחקרים מדגישה כי הסם אינו חסר כל נזק כפי שרבים סבורים, בעיקר במתבגרים.

הסקירה התמקדה בהיבטים השונים של שימוש בקנאביס והמוח של מתבגרים, והחוקרים מדגישים כי רק אחד מכל ארבעה מתבגרים שנחשף לקנאביס מפתח סיבוכים, אך מדגישים את חשיבות זיהוי אלו המועדים במיוחד לסיבוכים.

מהנתונים עולה כי במרבית האוכלוסיה, קנאביס אינו כרוך בתופעות לוואי חמורות בטווח הארוך, אך ישנה תפישה שגויה לפיה המשמעות הינה כי הסם בטוח כמעט לכולם, דבר שאינו נכון. למעשה, בחלק מהאנשים, כולל חלק מהמתבגרים ואף מבוגרים, כמו גם אלו עם מחלות נפשיות, לקנאביס עשויה להיות השפעה הרסנית על המוח המתפתח, עם סיבוכים ברורים, דוגמת התמכרות לחומרים אחרים והפרעות פסיכיאטריות.

מחקרים קליניים ואפידמיולוגים הוכיחו מספר פעמים כי קיים קשר בין חשיפה מוקדמת לקנאביס ובין סיכון מוגבר להתמכרות לסמים מסוכנים יותר. עם זאת, לא ברור אם קיים קשר סיבתי אמיתי בשל השפעות גנטיות וסביבתיות. ממחקרים בבעלי חיים עולה כי לאחר חשיפה חוזרת לקנאביס בגיל ההתבגרות תועדה חשיפה מוגברת לאופיאטים בגיל מאוחר יותר.

הגורמים הגנטיים המעלים את הסיכון לסיבוכים עדיין אינם מוגדרים היטב. מהעדויות עולה כי חלק מהגנים מעלים את הנטייה לסיבוכים עקב שימוש בקנאביס או סמים אחרים, אך רבים עדיין אינם מזוהים. החוקרים מסבירים כי קל יותר לזהות סוגי אישיות המעלים את הנטייה להשפעות השליליות ביותר של קנאביס.

גורמים אחרים עשויים לנבא אם אדם מסוים יפתח סיבוכים, כולל גורמים פסיכו-סוציאליים וסוגי אישיות, ובטווח הקצר, זוהי ככל הנראה הדרך הנכונה להתבסס על בדיקות סקירה ולזהות את אלו בסיכון.

התערבויות שנמצאו יעילות בהפחתת שימוש לרעה בסמים כוללות פסיכותרפיה כנגד התנהגות אגרסיבית או אימפולסיבית, והדרכת דרכים להתמודדות עם מצבי דחק או ניהול יעיל יותר של מערכות יחסים חברתיות.

המומחים מסבירים כי הקנאביס הזמין למתבגרים כיום הינו בעל פוטנטיות הרבה יותר נרחבת מזה שהיה בשימוש בשנות השישים והשבעים של המאה הקודמת, עם רמות הרבה יותר גבוהות של THC (Tetrahydrocannabinol), המרכיב הפסיכו-אקטיבי של קנאביס.

ריכוז ה-THC בשנות השישים והשבעים היה נמוך מ-5%, בעוד שבעשר השנים האחרונות, מדובר בריכוזים שנעו סביב 15-20%, כך שברור שהסם הרבה יותר פוטנטי, ואין ספק כי כרוך בסיבוכים חמורים יותר, כולל השפעות על התפתחות המוח והבריאות הנפשית.

מטרת המאמר אינה לקבוע אם קנאביס הוא טוב או רע. ייתכן מאוד כי לסם יש תועלת רפואית, אך הוא עשוי לפגוע באוכלוסיות פגיעות מאוד, ולכן יש להיזהר מאוד במסר שמעבירים לציבור.

למרות שברור כי דרושים מחקרים נוספים להבנת ההשפעות ארוכות הטווח של חשיפה לקנאביס במתבגרים על המוח וההתנהגות, מהעדויות הזמינות כיום עולה כי לקנאביס השפעה משמעותית על התמכרות לחומרים אחרים.

Neuropharmacology. Published online August 16, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

    תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

    מתן זריקה בשחרור ממושך של Naltrexone בשילוב עם טיפול פומי ב-Bupropion בשחרור ממושך (משלב NTX + BUPN) הדגים תוצאות מבטיחות בטיפול במקרים של הפרעת שימוש במתאפטמינים בדרגה בינונית או חמורה עם ירידה משמעותית בשימוש בתכשירים אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Addiction. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השימוש במתאפטמינים עלה ברחבי העולם, […]

  • האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    בחולים עם מיגרנה שהחליפו מטיפול פומי בטריפטנים לטיפול ב- Ubrogepant (אוברלוי) דווח על תוצאות טובות יותר, בהשוואה לחולים שבחרו להחליף לתכשיר אחר ממשפחת טריפטנים, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Headache Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מרבית ההנחיות לטיפול בארצות הברית ממליצות כי חולים ינסו לפחות שני טריפטנים שונים לפני נסיון […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה