Smoking Related Disorders

תוצאות סקר מעשנים בישראל: העישון מהנה ומרגיע אך מודעות גבוהה להיותו ”הרגל רע” (גיתם, יח”צ פייזר)

לרגל לרגל היום הבינלאומי ללא עישון ערכה פייזר, חברת התרופות מבוססת המחקר הגדולה בעולם, סקר אינטרנטי נרחב בקרב מעשנים בישראל. על פי תוצאות הסקר, 30% מהנשאלים תופסים את העישון כפעולה שמסבה להם “הנאה, תענוג וכיף” ו-26% הגדירו את העישון כ”מרגיע”. עם זאת, כאשר נשאלו אותה שאלה והתבקשו לענות עליה מתוך מאגר תשובות שהוצג בפניהם (שיטת סקר הנקראת “שיטת המודעות הנעזרת”) התייחסו אותם המעשנים בעיקר לקונוטציות השליליות של חווית העישון; 77% הגדירו את העישון כ”התמכרות” ו-66% דיברו על כך שזהו “הרגל רע”.

מהסקר עולה גם כי הסיגריה שהכי קשה לוותר עליה היא “הסיגריה הראשונה של הבוקר” (45%), גם עבור גברים וגם עבור נשים. אגב, באותה שאלה נמצא גם כי 28% מהנשאלים יתקשו לוותר על כל סיגריה שהיא. ומהו המקום בו מעשנים הכי הרבה? מקום העבודה ניצב בגאון במקום הראשון ( (18.6% , כאשר “עם קפה” (15%) ו”בבילוי” (14%) גם הם מקומות אהובים עבור המעשנים.

הסקר בוצע בקרב מעשנים שניסו בעבר להפסיק לעשן לפחות פעם אחת; 51% מהנשאלים ניסו להפסיק לעשן פעם או פעמיים, 31% ניסו להפסיק 3-5 פעמים והיתר ניסו להפסיק פעמים רבות יותר, חלקם אפילו כבר לא זוכרים כמה פעמים ניסו להפסיק לעשן (5%). ובאיזו שיטה הם בחרו? 81% ניסו להפסיק לעשן “לבד”, ללא עזרה או טיפול כלשהי.

הנתונים בעולם מראים כי רק 3-5% מהמעשנים המנסים להיגמל לבד יישארו לא מעשנים לאחר 6-12 חודשים. כאשר ניסו להפסיק לעשן, סבלו הנשאלים בעיקר מתיאבון מוגבר (50%) ומדחף עז לעשן (49%). חלק גדול מהנשאלים חש בדיעבד כי מפגשים בסדנה קבוצתית לנגמלים מעישון יכלו למנוע מהם חזרה לעישון מלא (19%), ואילו 17% חשים כי אילו רק היה לידם יועץ אישי זמין (17%) או לפחות חבר שנגמל (11%) היו מצליחים להפסיק לעשן.

ומדוע הישראלים מחליטים להפסיק לעשן? שיקולים אסתטיים (ריח רע, קמטים ושיניים צהובות) הם הגורם המרכזי לרצון להיגמל מסיגריות (42%). גם סיבות רפואיות (41%) מטרידות את המעשן הישראלי, ואחר כך לחץ של המשפחה והחברים (36%) והעלות הגבוהה של הסיגריות (29%). גם הסיבות לחזרה לעישון מגוונות: 34% מהנחקרים חזרו לעשן מכיוון שהאמינו שהם “מספיק חזקים לעשן סיגריה אחת ודי”, 33% חזרו לעשן בגלל משבר ו-30% פשוט התגעגעו לסיגריה.

עוד עולה מהסקר כי להמלצת רופא המשפחה משקל רב בהחלטה על הדרך בה בוחרים להפסיק לעשן. 47% ציינו כי הרופא המליץ להם על טיפול תרופתי להפסקת עישון, 35% ציינו כי הרופא המליץ להם על סדנה ואילו 25% גרסו שהרופא המליץ להם על שימוש בתחליפי ניקוטין. עוד עולה מהסקר כי 58% מהנחקרים שוקלים השתתפות בסדנאות להפסקת עישון, על מנת לקבל טיפול תרופתי מסובסד,. במידה והטיפול התרופתי לא יסובסד על ידי המדינה ויעלה כ 600  87% לא יבחרו בדרך זו להפסיק לעשן.

הסקר נערך על ידי מכון המחקר Market Watch בקרב מדגם מייצג של 461 נשאלים. כל הנשאלים מעשנים לפחות 6 סיגריות ביום והצליחו בעבר להפסיק לעשן במשך שבועיים לפחות.

כאמור הסקר נערך עבור חברת פייזר משווקת הצ’מפיקס. צ’מפיקס פותחה באופן זה שתתערב במנגנון ההתמכרות: ראשית היא נקשרת לרצפטור אליו נקשר הניקוטין, ומפעילה אותו להפרשת דופמין ברמה בינונית וקבועה. זאת על מנת למנוע תופעות לוואי של גמילה מניקוטין כאשר מפסיקים לעשן, ואת הדחף לעשן שנימשך כ- 3 חודשים. בשלב השני היא חוסמת אותו, ובכך מונעת שחרור רמות גבוהות של דופמין במוח בתגובה לעישון, ובכך מונעת חזרה לעישון. במידה שהנגמל “גונב” סיגריה או שכטה תוך כדי טיפול בצ’מפיקס, הסיגריה לא תסב לו הנאה, ולכן רוב הסיכויים שלא יתדרדר לחזרה לעישון . כתוצאה מכך הטיפול בצ’מפיקס גורם ל-3 תוצאות במקביל: הפחתת התשוקה והדחף לעשן, הפחתת תסמיני גמילה, ומניעת חזרה לעישון. הנסיון הקליני מלמיד על כך ש- 59.4% מהמטופלים בצ’מפיקס (ללא סדנה) נשארו לא מעשנים לאחר 3 חודשי טיפול.

מקור: גיתם, דוברות ויח”צ של פייזר

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

    תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

    מתן זריקה בשחרור ממושך של Naltrexone בשילוב עם טיפול פומי ב-Bupropion בשחרור ממושך (משלב NTX + BUPN) הדגים תוצאות מבטיחות בטיפול במקרים של הפרעת שימוש במתאפטמינים בדרגה בינונית או חמורה עם ירידה משמעותית בשימוש בתכשירים אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Addiction. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השימוש במתאפטמינים עלה ברחבי העולם, […]

  • סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בקרב מבוגרים עם היסטוריה של סיגריות אלקטרוניות ייתכן סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב, ללא תלות בשימוש מקביל בסיגריות, נרגילות, או סיגריות ללא-עשן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד מחקרים מצביעים על סיכון לנזקים משנית לשימוש בסיגריות אלקטרוניות ומעידים כי אלו אינן בטוחות לשימוש […]

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה