Smoking Related Disorders

פיזור אדים חמים עשוי להפחית את דלקת רירית האף הנגרמת על ידי CPAP (מתוך ERJ Express)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר בוצע בהקצאה אקראית ופורסם בגיליון יולי של ירחון European Respiratory Journal (ERJ) Express עולה כי פיזור אדים חמים (Heated Humidification) עשוי להפחית את דלקת רירית האף הנגרמת על ידי טיפול Continuous positive airway pressure (CPAP) בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה (Obstructive sleep apnea, OSA).

החוקרים מסבירים כי CPAP אפי עלול לגרום לתסמינים נזאליים לא רצויים כגון גודש בחולים עם OSA, וכי אדים חמים עשויים לסייע בהפחתת תסמינים אלו. עם זאת, לדבריהם עד כה לא ברור לחלוטין אופי התסמינים האפיים או ההשפעה של אדים חמים על הפתופיזיולוגיה והפתולוגיה הנצפות במצבים אלו.

במחקר שנבנה בצורה של הקצאה אקראית של החולים והחלפה (cross-over) בין הקבוצות, נכללו 20 חולים הסובלים מחסימה תסמינית של האף ומטופלים ב-CPAP. החולים הוקצו לקבל טיפול בן שלושה שבועות ב-CPAP עם פיזור אדים חמים או לחילופין שלושה שבועות של CPAP עם פיזור דמה של אדים. לאחר מכן, קיבל כל חולה את הטיפול האחר למשך שלושה שבועות נוספים. בתחילת המעקב ומדי שלושה שבועות לאחר מכן העריכו החוקרים את ציון התסמינים האפיים, את התנגודת הנזאלית, את רמות ה-Interleukin 6 (il-6), Interleukin 12 (IL-12) ו-Tumor necrosis factor alpha (TNFα) בשטיפה מהאף, וכן את ההיסטופתולוגיה של רירית האף.

החוקרים מצאו כי בהשוואה לטיפול הדמה, פיזור אדים חמים היה קשור בפחות תסמינים אפיים, בתנגודת ירודה יותר וברמות נמוכות יותר של ציטוקינים בנוזל השטיפה, וכן ברמות נמוכות יותר של הסננת תאי דלקת ופיברוזיס ברירית האף.

לדברי החוקרים, החסימה האפית של חולים הסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה המטופלים ב-CPAP הינה דלקתית מיסודה, והוספת אדים חמים לטיפול מביאה לירידה בתנגודת האפית  ובדלקת ברירית האף. לטענתם, סביר לפיכך להציע כי זמן התגובה של הפתולוגיה של רירית האף לטיפול ה-CPAP משתקף בצורה הדוקה בתנודות בציון האפי, בתנגודת האפית ובמתווכי הדלקת הנמדדים בנוזל שטיפת אף.

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים את הסמיות החלקית, את היעדר ההמלצות המדויקות לאופן נטילת שטיפת האף ואת המדגם הקטן באופן יחסי.

החוקרים מסכמים כי טיפול CPAP המלווה באדים חמים קשור בירידה בתסמינים האפיים, בתנגודת האפית ובציטוקינים הנמדדים בנוזל שטיפת האף, וכן בדרגה חלשה יותר של דלקת ופיברוזיס של רירית האף. הם מוסיפים כי לאור תוצאותיהם אלו סביר להציע כי הדבר יתבטא גם בתגובה הקלינית לתרופות נוגדות דלקת. לדבריהם, יש צורך בהמשך המחקר בתחום בשאלה זו.

Eur Respir J 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה