שכיחות גבוהה של הפרעות נשימה בשינה לאחר אירוע מוחי (Frontiers in Neurology)

הפרעות נשימה בשינה נפוצות ב-60% מהחולים עם אירוע מוחי, עם שיעורי הימצאות הנעים בין 57% בצפון אמריקה ועד 70% באסיה ושיעורי ההימצאות הכוללים נותרו ללא שינוי בין 2010 ועד 2023, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Frontiers in Neurology.

החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 85 מחקרים מ-26 מדינות, אשר פורסמו בין 2010 ו-2023 וכללו שישה מאגרי נתונים גדולים. הסקירה כללה למעלה מ-5.7 מיליון חולים עם אירוע מוחי איסכמי, התקף איסכמי חולף, או אירוע מוחי המורגי.

ב-59 מחקרים בדיקת מעבדת שינה שימשה להערכת הפרעות נשימה בשינה, כאשר במחקרים אחרים נעשה שימוש בכלים דוגמת פוליגרפיה לב-ריאה, שאלון Berlin Questionnaire ובדיקה ביתית להערכת דום נשימה בשינה.

ההימצאות הכוללת של הפרעות נשימה בשינה, הפרעת נשימה בשינה בדרגה קלה והפרעת נשימה בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה בחולים עם אירוע מוחי עמדה על 65%, 30% ו-45%, בהתאמה. שיעורי ההימצאות הכוללים של הפרעות נשימה בשינה נותרו יחסית ללא שינוי במהלך תקופת המחקר ונעו בין 64% עד 78%.

מניתוח לפי תתי-קבוצות עלה כי באסיה תועדו שיעורי הימצאות הפרעת נשימה בשינה הגבוהים ביותר (70%), לאחריה אירופה (66%) וצפון אמריקה (57%).

מין המטופל (p<0.0001) וגודל המדגם (p<0.01) היו מקורות משמעותיים להטרוגניות ואחראיים ל-64% ו-10% מהשונות בהימצאות הפרעת נשימה בשינה, בהתאמה.

שיעורי הימצאות הפרעת נשימה בשינה היו הגבוהים ביותר בשלב תת-אקוטי של אירוע מוחי, לאחריו השלב האקוטי; השיעורים הנמוכים ביותר תועדו בשלב הכרוני.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ההערכה העדכנית של שיעורי ההימצאות הכוללים של הפרעת נשימה בשינה בחולים לאחר אירוע מוחי עשויה לסייע בהגברת מודעות אנשי צוות רפואי לחשיבות הערכת סימנים מוקדמים או חריגים של הפרעת נשימה בשינה לאחר אירוע מוחי.

Frontiers in Neurology, Nov 18, 2024

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|02/06/2026

החוקרים ביצעו מטה־אנליזה רחבת היקף (IRIS) שאיחדה נתונים של מאות משתתפים מניסויים קליניים אקראיים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן