הנחיות חדשות לאבחנת דום נשימה בשינה (Ann Intern Med)

בחולים עם ישנוניות-יתר לא-מוסברת במהלך היום יש להשלים בדיקת שינה, עם עדיפות לבדיקת פוליסומנוגרפיה, כך לפי המלצות חדשות מטעם ה-American College of Physicians. עם זאת, המלצות אלו לאבחנה של דום נשימה חסימתי בשינה, המבוססות בחלקן על סקירת ספרות, הן חלשות, ואיכות העדויות דורגה כנמוכה או בינונית.

הכותבים מסבירים כי המלצות הן לרוב חלשות במידה ואינן מבוססות על תוצאות מחקרים אקראיים ומבוקרים, המחקרים שבחנו את הנושא לא היו באיכות טובה, או שהנתונים לא היו הדירים.

ההמלצות החדשות מטעם ה-ACP Clinical Guidelines Committee פורסמו במהדורת 5 באוגוסט של כתב העת Annals of Internal Medicine.

החוקרים בחנו מחקרים להערכת תמותה מכל-סיבה, תמותה קרדיווסקולארית, מחלה קרדיווסקולארית לא-פטאלית, אירוע מוחי, יתר לחץ דם, סוכרת מסוג 2, תוצאות לאחר ניתוח ואיכות חיים. מרבית המחקרים לא כללו חולים עם מחלות רקע, דוגמת מחלת ריאות כרונית, אי-ספיקת לב והפרעות נוירולוגיות.

ההמלצה לבדיקת שינה בחולים עם ישנוניות-יתר לא-מוסברת במהלך היום התבססה על עדויות באיכות נמוכה. המומחים ממליצים לכלול בהערכה הרפואית בחינה של גורמי הסיכון ותסמינים אופייניים לדום נשימה חסימתי בשינה. גורם הסיכון המתועד ביותר לדום נשימה חסימתי בשינה הוא השמנת-יתר.

ההמלצה לבדיקת פוליסומונוגרפיה לאבחנת חולים עם חשד לדום נשימה חסימת בשינה מבוססת על עדויות באיכות בינונית. הבדיקה מודדת או מעריכה את מדד AHI (Apnea-Hypopnea Index), שהוא מספר אירועי אפניאה או היפופניאה בכל שעה במהלך השינה. המדד משמש להערכת חומרת דום נשימה חסימתי בשינה, כמו גם לאבחנת ההפרעה. הסף המקובל לאבחנה הוא 15 אירועים בשעה, עם או ללא תסמינים, או 5 אירועים בשעה עם תסמינים, דוגמת ישנוניות במהלך היום ועייפות.

אעפ”י שפוליסומנוגרפיה הינה בדיקת הבחירה לאבחנת דום נשימה חסימתי בשינה, מדובר בבדיקה צורכת משאבים ויקרה, והחולים נדרשים לשהות לילה תחת השגחה. בהעדר בדיקה זו, המומחים ממליצים על מוניטור נייד, המשמש גם הוא להערכת AHI.

ישנם מספר סוגים של מכשירים ניידים, עם הבדלים במספר הערוצים, כאשר מוניטורים מסוג II משמשים למדידת AHI ומוניטורים מסוג III ו-IV להערכת AHI. האיכות הכללית של העדויות בנוגע לכל המכשירים הניידים היא בינונית ואין מחקר שבחן באופן ישיר הבדלים בין המכשירים. בהשוואה לפוליסומנוגרפיה, לכל סוגי המכשירים הבדלים רבים בהערכת AHI.

יש עדויות עקיפות לפיהן למכשירים מסוג III תוצאות טובות יותר ממכשירים מסוג IV בניבוי מדדי AHI המתאימים לדום נשימה חסימתי בשינה. למכשירים מסוג IV מגבלה חשובה מאחר ואינם מבחינים בין דום נשימה חסימתי ודום נשימה מרכזי.

דום נשימה מרכזי בשינה נובע מכשל זמני של המוח לשלוח אותות לנשימה. בחולים עם מחלה לבבית, נשימתית או נוירולוגית קיים סיכון מוגבר לדום נשימה מרכזי. בחולים אלו, מכשירים ניידים אינם מומלצים. בנוסף, ישנה התווית נגד לשימוש במכשירי CPAP בחולים אלו.

Ann Intern Med. 2014;161:210-220

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מחקר אקראי של טנקטפלאז (Tenecteplase) בחסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי

מחקר אקראי של טנקטפלאז (Tenecteplase) בחסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|03/07/2026

חסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי (CRAO) מובילה בדרך כלל לאובדן ראייה קבוע. למרות הדמיון לשבץ מוחי, היעילות של מתן תרופה ממיסת קרישים (Tenecteplase) לא הוכחה עד כה בניסויים קליניים מבוקרים

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון

המחקר בחן סוגיה קלינית משמעותית בתחום צנתורי המוח: מתי והאם ניתן להפסיק בבטחה את הטיפול בנוגדי טסיות (כמו אספירין או פלאביקס) אצל מטופלים שעברו טיפול במפרצת מוחית באמצעות שילוב של סלילים וסטנט?

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

מקור: Headache: The Journal of Head and Face Pain
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/06/2026

המחקר בדק חולים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי (IIH) – מצב שבו הלחץ סביב המוח עולה ללא סיבה ברורה, וגורם לכאבי ראש עזים וסיכון לאובדן ראייה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן