Rheumatology Other

ניהול מחלות ראומטיות באמצעות דיאטה ותזונה (French Society of Rheumatology)

מחקר חדש הראה כי מטופלים רבים הסובלים ממחלות ראומטיות דלקתיות כרוניות, משנים את צריכת המזון שלהם במטרה להשפיע על התייצגות המחלה

מטופלים עם מחלות ראומטיות דלקתיות כרוניות (IRDs – Inflammatory Rheumatic Diseases) מבצעים שינויים בצריכת המזון, לדוגמה, אחד מתוך ארבעה מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית  צורכים מזון בהתאם לדיאטת אלימינציה. פרופ’ קלייר דייאן, ראומטולוגית בבית החולים האוניברסיטאי האזורי של מונפלייה, צרפת, לקחה חלק בצוות עבודה רב-תחומי שהפיץ את ההמלצות התזונתיות של האגודה הצרפתית לראומטולוגיה עבור מטופלים עם IRDs כרוניים. המלצות אלו הוצגו במאמר שפורסם בשנת 2022. ה-IRDs העיקריות, שמשפיעות על 600,000 אנשים בצרפת, כוללות דלקת מפרקים שגרונית (RA), דלקות מפרקים ספונדילוארטרופתיות (SpA) ודלקת מפרקים פסוריאטית (PsA). RA היא השכיחה ביותר ופוגעת בכ-0.5% מהאוכלוסייה הכללית, בעיקר בנשים בגיל המעבר, בעוד ש-SpA שמשפיעה על כ-0.3% מהאוכלוסייה הכללית, שכיחה יותר בקרב גברים, בעיקר מתחת לגיל 35.

כיום, קיימות תרופות רבות, למעלה מ-15, שנועדו לשפר את מצבם של המטופלים עם IRDs, אך חלק מהתסמינים, כאבי פרקים ונוקשות, עייפות ועוד, עלולים להימשך למרות הטיפול התרופתי. זאת בנוסף לתופעות הלוואי אשר נגרמות לעיתים. 25% מהמטופלים סוברים כי המזון שהם צורכים משפיע על התסמינים, כך שישנם מאכלים מסוימים שמשפרים אותם, בעוד אחרים מחמירים אותם. בעקבות זאת, המטופלים מנסים לעיתים דיאטת אלימינציה או להימנע מזונות מסוימים. פרופ’ דייאן אמרה כי “70% מתאי החיסון ממוקמים במעיים, ולכן איכות המזון הנצרכת כל כך חשובה”. במאמר שפורסם בשנת 2020, החוקרים גילו כי שלמות מחסום המעי מהווה נקודת ביקורת חשובה במעבר ממצב אוטואימוני למצב דלקתי.

המחקר כלל 300 מטופלים מבוגרים שסבלו ממחלה דלקתית כרונית אימונית (IMID), כולל RA, PsA, מחלת קרוהן, קוליטיס כיבית ופסוריאזיס. התוצאות הראו כי לאחר האבחנה, 44% מהמטופלים שינו את הרגלי האכילה שלהם. מתוכם, 69% ביצעו את השינוי מיוזמתם (27% ביצעו דיאטה נטולת לקטוז, 18% דיאטה נטולת גלוטן, 17% דיאטה מאוזנת, 13% דיאטה דלת סוכר), ו-13% ביצעו זאת בעקבות המלצה של איש מקצוע מתחום הבריאות.

מחקר אחר, שכלל 217 מטופלים עם RA, מצא שכמעט רבע מהמטופלים דיווחו כי מזונות מסוימים השפיעו על תסמיני המחלה, חלקם משפרים את התסמינים (למשל, דגים, תרד, תותים) בעוד חלקם מחמירים אותם (למשל, בשר אדום, סודה עם סוכר, קינוחים). בהתאם לכך, 24.3% מכלל המשתתפים דיווחו על הימנעות ממזונות משום שהם מחמירים את תסמיני ה-RA.

לכתבה ב- Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה