Rheumatoid Arthritis

תוספי שמן דגים קשורים לתוצאות טובות יותר במטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית במסגרת גישה טיפולית של טיפול מכוון להשגת מטרה עם תרופות מקבוצת DMARD (מתוך Annals of the Rheumatic Diseases)

מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית (RA) מוקדמת המקבלים טיפול משולש עם תרופות קונבנציונליות סבלו פחות מכשלונות טיפול  כאשר קיבלו גם תוספי שמן דגים, כך מדווחים חוקרים המפרסמים כעת את מחקרם ב-Annals of the Rheumatic Diseases .

לאחר שנת טיפול , 10.5% מהמטופלים שקיבלו שמן דגים הוגדרו ככשלונות טיפול, בהשוואה ל-32.1% שלא קיבלו את תוספי שמן הדגים. יחס הסיכון הלא מתואם לכשלון טיפולי במטופלים בקבוצת שמן הדגים היה 0.28 (בטווח 0.12-0.63) , ו-0.24 (בטווח 0.1-0.54) לאחר התאמות להיסטוריית עישון, אפיטופ משותף, ונסיוב חיובי ל-anti-cyclic citrullinated peptide .

החוקרים מציינים שההשערה לתועלת של אומגה 3 ב-RA היא בשל היכולת של אומגה 3 לחסום את הפרוסטגלניד E2 , לאוקוטריאן B4 ואת ה-eicosanoids של אומגה 6 הפרו-דלקתי.

החוקרים מציינים כי מטה-אנליזה קודמת של מחקרים עם שמן דגים ל-RA הצביעה על כך שתוסף התזונה הביא להטבה בכאב ובנוקשות, הפחית את מס’ המפרקים הכואבים והרגישים, והפחית את הצורך בטיפול ב-NSAIDs . התועלת נצפתה לאחר 2-3 חודשי טיפול, ולאחר שהמינון הגיע ל-2.7 גר’ ליום של חומצה איקוספנטאנואית וחומצה דוקוסאקסנואית.

עם זאת, במחקרים הקודמים, שמן הדגים ניתן למטופלים עם מחלה ממושכת, וללא אפשרות להתאמת מינוני התרופות מקבוצת ה-DMARD בהתאם לתגובה לטיפול.

בכדי לבחון את האפקט של תוספי שמן דגים במסגרת גישה טיפולית של “טיפול המכוון להשגת יעד” עם הצבת יעד של הפוגה בהתבסס על התאמת מינונים במטופלים עם מחלה מוקדמת, גוייסו 140 מטופלים עם חציון משך מחלה של 4 חודשים.  הגיל הממוצע של המשתתפים היה 56, ו-75% מהם היו נשים.

בתחילת המחקר, יותר ממחצית המשתתפים היו סרופוזיטיביים עבור אנטי-CCP ו/או גורם ראומטי, ושני שליש עבור אפיטופ משותף.  מדד פעילות מחלה ב-28 מפרקים (DAS28) היה 5.8 .

משטר הטיפול המשולש כלל מתוטרקסט במינון התחלתי 10 מ”ג לשבוע, סולפסלזיו במינון התחלתי 500 מ”ג ליום ועלייה לאורך חודש לרמה של 1 גרם פעמיים ביום, ו-hydroxychloroquine במינון 200 מ”ג פעמיים ביום.

הטיפול ב-DMARD ניתן להעלאת מינונים, כולל העלאת מתוטרקסט ל–25 מ”ג לשבוע, במידה וכאב או רגישות המפרקים או נוקשות או עייפות נמשכו. במידה ומטופלים לא יכלו לסבול את המתוטרקסט הפומי, ניתן היה לעבור לטיפול פרנטראלי.  יעד הטיפול שהוגדר היה השגת DAS28 מתחת ל-3.2 .

לאחר הגעה למינון מקסימלי נסבל של שלושת תרופות ה-DMARD , המטופלים עם המשך פעילות מחלה נחשבו לכשלון טיפולי והיו מועמדים להתחיל טיפול ב-leflunomide .

לא הומלץ למשתתפים על שימוש ב-NSAIDs וקורטיקוסטירואידים פומיים . במטופלים שהיו תחת טיפול בסטירואידים פומיים בתחילת המחקר נעשה נסיון להפסקת טיפולים אלה.

מטופלים בקבוצת הטיפול הפעיל קיבלו 10 מ”ל ליום של שמן דגים שהכיל 5.5 גרם  ליום של חומצה איקוספנטאנואית וחומצה דוקוסאקסנואית. המטופלים בקבוצת הביקורת קיבלו שמן סונולה עם כמות נמוכה של שמן דגים לצורך יצירת ריח דגים דומה.

יעד מחקר משני היה הזמן עד להשגת הפוגה בהתאם לקריטריון של הקולג’ האמריקאי לראומטולוגיה, שגם בו הקבוצה שטופלה בשמן דגים השיגה תוצאה טובה יותר, עם סיכוי יחסי של פי 2.09 (בטווח 1.02-4.3, P=0.04) .

יעד מחקר משני נוסף היה הזמן להשגת תגובה “טובה” בהתאם לקריטריון של הליגה האירופאית נגד ראומטיזם (EULAR) , אשר מגדיר DAS28 נמוך מ-3.2 או שהשינוי בו גדול מ-1.2 נקודות. בקבוצת שמן הדגים המדד היה אכן נמוך יותר, אך ההבדל לעומת קבוצת הביקורת לא היה מובהק סטטיסטי. יחס הסיכוי המתואם ל-EULAR היה של 1.41 (בטווח 0.89-2.21, P=0.14 ).

החוקרים מדווחים שרמת פעילות המחלה פחתה בשתי הקבוצות, וההבדל לא היה מובהק סטטיסטי ביניהן. היכולת לבצע פעילויות יום יומיות, כפי שנמדדה באמצעות שאלון בריאות מתואם, השתפרה בשתי הקבוצות.

לא היה הבדל בין שתי הקבוצות בשיעורי המטופלים שנזקקו לגלוקוקורטיקואידים פרנטליים או פומיים במהלך המחקר, שהגיע ל-58% בקבוצת שמן הדגים ול-57% בקבוצת הביקורת.

לא היה הבדל גם במינון הממוצע של מתוטרקסט שהגיע ל-11.6 מ”ג ו-12.1 מ”ג לשבוע בקבוצת שמן הדגים והביקורת, בהתאמה.

יותר תופעות לוואי רציניות דווחו בקבוצת שמן הדגים, אך ההבדל לא היה מובהק סטטיסטי. ההיענות לטיפול הייתה נמוכה יותר בקבוצת שמן הדגים.

החוקרים מסכמים כי מתן שמן דגים קשור לתוספת תועלת במסגרת משטר טיפולי של “טפל להשגת יעד” באמצעות DMARD ושימוש דומה במתרוטקסט. התועלת כוללת פחות כשלונות טיפול משולש באמצעות תרופות DMARD , ושיעור גבוה יותר של השגת הפוגה ע”פ מדד ACR .

Ann Rheum Dis 2015;74:89-95

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה