Renal Failure

צריכה גבוהה של מלח עשויה להגביר את הסיכון למחלת כליות כרונית (JAMA Netw Open)

אנשים שרגילים להוסיף מלח באופן קבוע לצד השולחן עלולים להיות בסיכון מוגבר לפיתוח מחלת כליות כרונית (Chronic Kidney Disease, CDK), כך פורסם לאחרונה בכתב העת Journal of the American Medical Association.

תזונה עתירת מלח קושרה בעבר לבעיות בריאותיות רבות, כולל יתר לחץ דם ומחלות לב. במחקרים קודמים נראה כי תדירות הוספת מלח לצד השולחן משקפת במידת מה את צריכת המלח בפועל ולכן יכולה להעיד על הרגל של אכילת מזון עתיר במלח. על כן, החוקרים רצו לבדוק אם גם הרגל זה יכול להיות מקושר לעלייה בסיכון ל-CKD, על מנת לספק מידע חשוב למדיניות בריאות הציבור ולהמלצות תזונתיות.

מטרת המחקר הייתה לבדוק את הקשר בין הרגלי הוספת מלח ליד השולחן לסיכון לפיתוח CKD. על כן, החוקרים בדקו את השפעת הוספת מלח לאוכל על תדירות פיתוח CKD באוכלוסייה. המחקר כלל יותר מ-460,000 משתתפים במהלך תקופת מעקב של למעלה מעשור, בה נרשמו כ-22,000 מקרים חדשים של CKD.

מהתוצאות עולה כי ישנו קשר ישיר בין תדירות הוספת המלח לסיכון מוגבר ל-CKD. נמצא שגם הוספת מלח לעיתים העלתה את הסיכון ב-7% (רווח בר-סמך 95%: 1.04-1.10) לעומת אלו שלא הוסיפו מלח בכלל או לעיתים נדירות. אצל אלו שהוסיפו מלח באופן תדיר, הסיכון עלה ב-12% (רווח בר-סמך 95%: 1.07-1.16) ואצל מי שתמיד הוסיף מלח, הסיכון עלה ב-29% (רווח בר-סמך 95%: 1.22-1.37).

ראוי לציין כי אנשים שהוסיפו תכופות מלח בדרך כלל אימצו אורך חיים פחות בריא והיו בעלי מעמד סוציו-אקונומי נמוך. בנוסף, כבר בתחילת המחקר הם הראו אינדקס מסת גוף גבוה יותר (BMI), היו בעלי סיכוי גבוה לעשן, סבלו מסוכרת או מחלות לב וכלי דם, והיו בעליestimated Glomerular Filtration Rate (eGFR) נמוך. לאחר תיקון לפקטורים אלו, תוצאות המחקר מצביעות שעדיין ישנו קשר סטטיסטי בין הרגלי הוספת מלח לסיכון ל-CKD אם כי נמוך יותר מלפני התיקון. כלומר, נראה כי יתכן ולהרגלי הוספת המלח לצד השולחן יש השפעה על הסיכון לפתח מחלת כליות כרונית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי המחקר מעלה חשש בקשר שבין הוספת מלח לאוכל לצד השולחן לסיכון מוגבר לפתח CKD באוכלוסייה הכללית. יחד עם זאת, הם מציינים שתדירות ההוספה אינה משקפת בהכרח את צריכת המלח האמיתית, על אף מה שנטען במחקרים קודמים וכי יתכן שהיא רק מראה על אורח חיים לא בריא באופן כללי. על כן, הם משערים שהפחתת השימוש במלח עשויה לסייע בהפחתת הסיכון ל-CKD בקרב האוכלוסייה, אך השערה זו זקוקה לגיבוי במחקרים נוספים.

 

JAMA Netw Open Dec 28 2023

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • מחלה הקשורה ל-IgG4 נפוצה וחמורה יותר בגברים (The Lancet Rheumatol)

    מחלה הקשורה ל-IgG4 נפוצה וחמורה יותר בגברים (The Lancet Rheumatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מחלה הקשורה ל-IgG4 (או IgG4-Related Disease) חמורה יותר בקרב גברים, עם רמות ליפאז נמוכות יותר משמעותית ושכיחות גבוהה יותר משמעותית של מעורבות איברים, בהשוואה לנשים. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי שכלל 328 משתתפים (69% גברים) עם אבחנה של מחלה הקשורה […]

  • כלבי טיפול עשויים לסייע בשיפור ההיענות של חולים לטיפולי המודיאליזה (Anthrozoos)

    כלבי טיפול עשויים לסייע בשיפור ההיענות של חולים לטיפולי המודיאליזה (Anthrozoos)

    כלבי טיפול במרפאות המודיאליזה עשויים לסייע לחולים להתמודד עם נטל הטיפול ולשפר את שיעורי ההיענות למשטר הטיפול, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Anthrozoos. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי המודיאליזה הינה התערבות רפואית הדורשת ביקורים תכופים וממושכים למרפאה כל שבוע, לכל החיים, כאשר ישנה חשיבות רבה להקפדה קפדנית למשטר הטיפול. התערבויות מבוססות-בעלי חיים […]

  • צריכה רבה של נתרן בתזונה מלווה בסיכון מוגבר לאטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatol)

    צריכה רבה של נתרן בתזונה מלווה בסיכון מוגבר לאטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי צריכה רבה יותר של נתרן בתזונה מלווה בסיכון מוגבר לאטופיק דרמטיטיס, רמז לכך שהגבלת צריכת נתרן בתזונה עשויה לסייע בטיפול במחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מחקרים רבים אשר התמקדו באופן ספציפי בקשר בין נתרן ואקזמה. עם זאת, דיאטה […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה