טיפול במטפורמין מספק הגנה כלייתית טובה יותר מסולפונילאוריאה בחולי סוכרת (מתוך כנס של American Society of Nephrology)

מתוצאות מחקר חדש שהוצגו בכנס של American Society of Nephrology עולה כי מטפורמין מספק הגנה כלייתית טובה יותר מסולפונילאוריאה או משילוב סולפונילאוריאה עם מטפורמין בחולים עם סוכרת.

החוקרים סבורים כי ישנם שני מסלולים האחראיים לכך – מטפורמין אינו גורם לעליה במשקל, ויש לו תכונות נוגדות-חמצון. הם סבורים כי הפרעה מטבולית דוגמת דלקת ועקה חמצונית עשויים להשפיע על הנזק הכלייתי.

בעוד שמטפורמין הינה צורת הטיפול המועדפת, הוא אינו מומלץ לחולים עם אי-ספיקת לב.

לדברי החוקרים, לא כל חולי הסוכרת יפתחו בהכרח אי-ספיקת כליות סופנית. יש חשיבות רבה לפעולות הננקטות בשלב מוקדם במהלך המחלה.

במסגרת המחקר החוקרים סקרו את הנתונים אודות 10,418 חולים שקיבלו טיפול פומי נגד סוכרת בין השנים 2000-2007. החולים חולקו לשלוש קבוצות מטופלים במטפורמין, מטופלים בסולפונילאוריאה ומטופלים בשילוב שתי התרופות.

בכל חולה מדדו החוקרים את הזמן עד לירידה בערכי eGFR, מחלת כליות בשלב-סופני, או תמותה.

החוקרים כותבים כי הודות למבנה המחקר, ישנה אפשרות למעקב ארוך מאוד, לעיתים עד שבע שנים.

בחולים תחת טיפול בסולפונילאוריאה הסיכויים לשלושת היעדים השליליים היה גבוה יותר פי 1.23, בהשוואה למטופלים במטפורמין. בקרב 7,110 החולים עבורם היו נתונים זמינים אודות פרוטאינוריה, הסיכון היה גבוה יותר פי 1.32.

מתוך כנס של American Society of Nephrology

לידיעה ב-DocGuide

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

מקור: Lancet Diabetes and Endocrinology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים כי אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) הפחית באופן מובהק את הסיכון לפגיעה כלייתית אקוטית, להחמרת CKD ולאי־ספיקת כליות סופנית – ללא תלות ברקע הסוכרתי, נוכחות אי־ספיקת לב, דרגת האלבומינוריה או בשיעור הירידה הראשונית ב־eGFR

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן