Renal Failure

שתי בדיקות פשוטות צופות מחלת כליה וסיכון קרדיו-וסקולארי (מתוך כנס ה- ERA-EDTA)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

לאור ההיארעות וההימצאות הגבוהות של מחלת כליות כרונית ברחבי העולם, פתח ארגון הכליה הלאומי בגרמניה במסע להעלאת המודעות למחלה זו בקרב הציבור והרופאים, והציג בכנס ה ERA-EDTA שתי בדיקות פשוטות האחת לקביעת רמות קריאטינין בדם והשנייה לקביעת רמות אלבומין בשתן.

ההימצאות של מחלת כליות כרונית בקרב מבוגרים באירופה עומדת היום על 11%.  רוב החולים מצויים בשלב 1 של המחלה (GFR [glomerular filtration rate] מעל 90 מ”ל/לדקה ל- 1.73 מ2) עד שלב 3 (GFR בין 30 ל- 50 מ”ל/לדקה ל- 1.73 מ2).  אחוז החולים בשלב 4 ו 5, השלבים הסופניים, הינו נמוך יותר, עם הימצאות משולבת של 0.4% – 0.5%.

הסיבה לכך שאחוז החולים הסופניים הינו נמוך יחסית נעוצה בכך שחלק מן החולים בשלבים אלו נפטרים בדרך להשתלת כליה.  רק קומץ מגיע לשלבים הסופניים, ולא עקב מחלת הכליה, כי אם עקב מחלות קרדיו-וסקולאריות.  על כן, זיהוי חולים עם תפקוד כלייתי ירוד חשוב בייחוד במקרים של סיכון קרדיו-וסקולארי גבוה.

על אף שרוב החולים אינם מגיעים לשלבים הסופיים של מחלת כליות כרונית, ההיארעות של חולים בשלב 5 של המחלה עולה ממספר סיבות.  ראשית, האוכלוסיה מזדקנת, ומדובר במחלה של אוכלוסיה מבוגרת, שנית היות ונפרולוגיה אינה נחשבת דיסציפלינה עיקרית בעיני הציבור, ושלישית, חולים המגיעים לדיאליזה או השתלת כליה חיים יותר (אך גם גובים מחיר כלכלי גבוה מן המערכת הציבורית).

הדוברים מציינים מחקר שפורסם בירחון ה- Lancet ביוני 2010, בו נעשה שילוב של GFR ואלבומינוריה על מנת לצפות סיכון למחלות כליה ומחלות קרדיו-וסקולאריות.  מתוצאות המחקר עולה כי שילוב שני הפרמטרים הנ”ל עשוי לסייע בזיהוי אנשים עם סיכון קרדיו-וסקולארי גבוה.

במחקר זה נכללו יותר מ- 1.2 מיליון נבדקים עם יותר מ- 7 מיליון שנות חולה.

החוקרים תרגמו את תוצאותיהם לכך ש- GFR נמוך מ- 60 מ”ל/לדקה ל- 1.73 מ2 ויחס אלבומין לקריאטינין של 1.1 מ”ג/מילימול ומעלה הינם מנבאים בלתי תלויים של תמותה מכל הסיבות ושל תמותה לבבית באוכלוסיה הכללית.

לטענת הדוברים, בעתיד הגדרת מחלת כליה תתבסס לא רק על רמות נמוכות של GFR כי אם על שילוב של ירידת GFR ואלבומינוריה.

המומחים מדגישים כי לא רק תפקוד הכליות הוא שחשוב כי אם משמעות הכליות במנגנון יצירת יתר לחץ דם ובתחלואה קרדיו-וסקולארית בכלל.  הם מוסיפים כי כבד בשלבים מוקדמים של מחלת כליות ערכי הקריאטינין והאלבומין עשויים להיות פתולוגיים, אך במידה והם מזוהים במועד ניתן לטפל בכך.

לדברי המומחים, שתי הבדיקות הינן זולות וקלות לביצוע, והם ממליצים על ביצוען באופן סלקטיבי, אחת לשנה, באוכלוסיות מעל גיל 60, עם סיפור משפחתי של מחלות קרדיו-וסקולאריות, עם סיכון ליתר לחץ דם או עם סוכרת.

המומחים מציינים את חשיבות המחקר, ומבקשים להעלות מודעות בקרב רופאי המשפחה באשר לסיכון של כל חולה, וכך להגביר את שיעורי הבדיקות לאיתור אלבומינוריה.

מתוך כנס ה- ERA-EDTA (European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association) שנערך ביוני 2010, במינכן גרמניה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה