הקשר בין קצב הסינון הגלומרולרי ואלבומינוריה ובין תמותה: תוצאות מטה-אנליזה (מתוך Lancet)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמה ב-18 במאי 2010 ב-Lancet, עולה כי קצב הסינון הגלומרולרי (Glomerular Filtration Rate, GFR) ואלבומינוריה נמצאו כמדדי ניבוי לתמותה כוללת ולתמותה קרדיווסקולארית.

החוקרים כותבים כי קיימים חילוקי דעות בנוגע לשימוש GFR המוערך (estimated GFR, eGFR) ובאלבומינוריה להגדרת מחלת כליות כרונית על שלביה השונים. מטרת המטה-אנליזה הייתה להעריך את הקשר העצמאי והמשולב של eGFR ואלבומינוריה עם תמותה.

החוקרים כללו נתונים על התמותה הכוללת והתמותה הקרדיווסקולארית ממחקרים בני 1,000 משתתפים לפחות אשר כללו נתונים על eGFR וריכוז האלבומין בשתן. הם מדווחים כי יחס אלבומין לקריאטינין בשתן נמדד ב-14 מחקרים שכללו 105,872 משתתפים (730,577 שנות אדם), וריכוז החלבון בשתן נמדד בסטיק ב-7 מחקרים שכללו 1,128,310 משתתפים (4,732,110 שנות אדם).

מהתוצאות עולה כי לא נמצא קשר בין הסיכון לתמותה ובין eGFR בטווח של 75-105 מ”ל/דקה/1.73מ2. עם זאת, במחקרים שמדדו יחס אלבומין לקריאטינין בשתן נצפה כי הסיכון לתמותה עלה בערכי eGFR נמוכים יותר. יחס הסיכון (HR) לתמותה הכוללת בהשוואה לערכי eGFR של 95 מ”ל/דקה/1.73מ2, היה 1.18 עבור ערכי eGFR של 60 מ”ל/דקה/1.73מ2 (95% CI 1.05-1.32), 1.57 עבור eGFR של 45 מ”ל/דקה/1.73מ2 (95% CI 1.39-1.78), ו-3.14 עבור eGFR של 15 מ”ל/דקה/1.73מ2 (95% CI 2.39-4.13).

החוקרים מציינים כי המטה-אנליזה הדגימה קשר ליניארי בין יחס האלבומין לקריאטינין בשתן ובין הסיכון לתמותה, ללא אפקט סף. ה-HR המתוקנן לתמותה הכוללת בהשוואה ליחס אלבומין לקריאטינין בשתן של 0.6 נ”ג/מילימול, היה 1.20 עבור יחס אלבומין לקריאטינין בשתן של 1.1 נ”ג/מילימול (95% CI 1.15-1.26), 1.63 עבור יחס אלבומין לקריאטינין בשתן של 3.4 נ”ג/מילימול (95% CI 1.50-1.77), ו-2.22 עבור יחס אלבומין לקריאטינין בשתן של 33.9 נ”ג/מילימול (95% CI 1.97-2.51). החוקרים מוסיפים כי נצפה קשר בין eGFR ויחס אלבומין לקריאטינין בשתן ובין הסיכון לתמותה, ולא נצפתה עדות לאינטראקציה בין השניים. הם מדווחים כי נצפו תוצאות דומות עבור התמותה הקרדיווסקולארית וכן במחקרים עם מדידות חלבון בשתן באמצעות סטיק.

לאור תוצאות המחקר מסכמים החוקרים כי eGFR נמוך מ-60 מ”ל/דקה/1.73מ2 ויחס אלבומין לקריאטינין בשתן של 1.1 נ”ג/מילימול או יותר הם גורמי ניבוי בלתי תלויים לסיכון לתמותה באוכלוסיה הכללית. לדבריהם, המחקר מספק מידע כמותי על 2 המדדים הכלייתיים לצורך הערכת סיכון והגדרת הדרגות של מחלת כליה כרונית.

בין מגבלות המחקר ניתן לציין את השימוש במשוואת Modification of Diet in Renal Disease Study לצורך הערכת ה-GFR, שעלולה לגרום לתת-הערכה של ה-GFR הנמדד באוכלוסיה בריאה בערכים של 60 מ”ל/דקה/1.73מ2 לפחות, ולגרום להערכת יתר של ה-GFR הנמדד באנשים עם מסת שריר ירודה.

במאמר מערכת שפורסם בתגובה, נכתב כי תוצאות המטה-אנליזה מאשרות כי קיים קשר בין תפקודי הכליות ובין הסיכון לתמותה הכוללת והתמותה הקרדיווסקולארית, ועשויות לבסס את השימוש במדדים אלו לצורך הערכת סיכון כוללת.

Lancet. 2010

למאמר המערכת ב-Lancet

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על מנגנוני אריתרופואיזיס וניוד ברזל בחולי אי־ספיקת לב

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על מנגנוני אריתרופואיזיס וניוד ברזל בחולי אי־ספיקת לב

מקור: Journal of the American College of Cardiology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|24/11/2025

החוקרים מדווחים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אי־ספיקת לב טיפול באמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) מפעיל באופן משמעותי את ציר האריתרופואזיס, מפחית דלקת ומוביליזציה של ברזל, משפר אנמיה ומסייע לתפקוד הלב אפילו בחולים עם חסר ברזל או עם תפקוד כלייתי ירוד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן