Renal Failure

האם GFR יורד בשלב מתקדם של מחלת כליה פוליציסטית ? (מתוך The New England Journal of Medicine)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת מאי של The New England Journal of Medicine, עולה כי ירידה מהירה ב-GFR (glomerular filtration rate) נוטה לקרות רק בשלבים מאוחרים של ADPKD (autosomal dominant polycystic kidney disease) לאחר שקורת הרחבה מסיבית של הכליה.

זה בעייתי מכיוון שאסטרטגיות טיפוליות התמקדו בחולים עם ADPKD שפיתחו אי ספיקת כליה במקום בחולים עם סיבוכים הקורים בשלבים מוקדמים של המחלה. למרות זאת אין מדידות רגישות של התקדמות המחלה או חומרים טרפואטיים לשלבים מוקדמים של המחלה.

במהלך 3 שנים החוקרים עקבו אחר 241 חולים בגילאים 15-46 בנקודת ההתחלה, תוך שימוש ב-MRI בכדי לעשות קורולציה בין נפח כליה וציסטות ותפקוד הכליה. ל-232 חולים לא הייתה אזוטמיה.

החוקרים ציינו, שלכליות נורמליות היה נפח של 196 ml. במחקר, נפח ממוצע של כליה היה 1076 ml ונפח ציסטה כולל היה 534 ml בנקודת ההתחלה. הכליות גדלו אקספוננציאלית עם הזמן. נפח הכליה לא נמצא קשור לגיל והשונות בגודל בקרב החולים הייתה גדולה.

החוקרים גם מצאו קורולציה בין השינוי בנפח הכליה הכולל והשינוי בנפח הציסטה הכולל, ושהשינויים בנפח היו דומים בכליה הימנית והשמאלית של כל חולה, דבר המציע, שרוב זוגות הכליות הפוליצסטיות מתנהגות כאילו הציסטות בתוכן תוכננו לגדול בקצב אחיד.

ה-GFR לא השתנה משמעותית במהלך הזמן בקרב חולים עם נפח כליה כולל התחלתי של פחות מ-1500 ml. עבור חולים עם נפחים גדולים מ-1500 ml בנקודת ההתחלה, ה-GFR ירד בממוצע ב-4.33 ml פר דקה פר שנה.

Genotyping חשף מוטציות ב-185 חולים , שמתוכם 83% היו מוטציות של PKD1 ו-175 היו מוטציות של PKD2.

חולים עם מוטציות של PKD2 נטו להיות עם כליות בשליש התחתון של נפח כליה כולל ועם קצב הכי נמוך של קצב שינוי נפח במשך הזמן. רק בקרב חולים עם מוטציה של PDK1 נצפתה ירידה ב-GFR ועליה ברמות קראטינין בסרום במשך הזמן.

שינויים ברמות הקראטינין בסרום משמשים היום בכדי לקבוע את ההיקף של התקדמות המחלה והפרוגנוזה של חולים עם ADPKD.

זה לרוב מביא חולים עם רמות קראטינין תקינות בסרום ואת הרופאים שלהם למחשבה מוטעית, שנעשה נזק קטן לכליה למרות שינויים גרוטסקים ברקמת הכליה הנגרמים על ידי הציסטות.

הערכת נפח הכליות על ידי MRI נראית יותר מבטיחה בזיהוי חולים עם סיכון לירידה ב- GFR. MRI יכול לספק דרך להעריך את מספר הטיפולים הפוטנציאלים, שיכולים להאט את קצב הידרדרות תפקוד הכליה בחולי ADPKD.

N Engl J Med 2006; 354:2122-2130,2181-2183

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה