Radiology

הערכת תוצאות בדיקת CT בעזרת מחשב מפחיתה טעויות אנוש (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ARRS)

מנתונים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ARRS (American Roentgen Ray Society) עולה כי פיענוח בעזרת מחשב של הדמיות CT של גידולים גרורתיים חסכה טעויות הנובעות מפרשנות ידנית ולעיבוד מהיר יותר של ההדמיות. החוקרים מציינים כי תועד שיעור טעויות גבוה באופן מפתיע של פענוח ידני של בדיקות ההדמיה.

המחקר כלל רדיולוגים מנוסים מעשרה מרכזים ברחבי ארצות הברית. החוקרים השלימו סקירת ספרות וקבעו כי שלושה קריטריונים ישמשו בהערכת ההדמיות: RECIST 1.1; Choi Response ו-MASS (Morphology, Attenuation, Size, and Structure).

כל הקוראים סיווגו באופן בלתי-תלוי את תגובת הגידול על-בסיס תוצאות בדיקת CT ראשונית ולאחר-טיפול מ-20 חולים עם RCC (Renal Cell Carcinoma) גרורתי. להפחתת סיכון להטיה, הקפידו על מרווח בן שבועיים בין שלב הערכה ידנית ושלב הערכה בסיוע מחשב.

בשלב הערכה ידנית, הקוראים קיבלו גישה מרחוק לתוכנת צפיה סטנדרטית וכל המדידות, נתונים וחישובים הוכנסו ידנית למאגר נתונים. לפני התחלת השלב בסיוע-מחשב, הקוראים צפו בסרטון הדרכה בן 30 דקות אודות התוכנה והשלימו תרגול במשך שלושים דקות.

שיעור הטעויות הכולל היה נמוך יותר משמעותית בהערכה בסיוע מחשב, בהשוואה להערכה ידנית (30.5% לעומת 0%).

טעויות אלו עשויות להצטבר עם הזמן ולהוביל לשינוי החלטות קליניות ולהשפיע על הטיפול בחולים. הערכה שגויה של הבדיקה הראשונה עשויה להשפיע על משך הטיפול. במהלך שלב הערכה ידנית זיהו החוקרים 15 סוגים שונים של טעויות. במקרים בהם בוצעה אותה טעות פעמיים, היא לא נספרה. חציון מספר סוגי הטעויות עמד על אחד.

משך זמן הערכת מטופל היה מהיר כפליים בשלב הערכה בסיוע מחשב, בהשוואה לשלב הערכה ידנית (6.4 לעומת 13.1 דקות).

מעבר לפענוח מהיר ומדויק יותר, המערכת יוצרת סיכום בן עמוד אחד עבור האונקולוג, תוך הצגת מדדי הגידול והתגובה בצורת גרפים וטבלאות שניתן להציג למטופל.

מומחים בתחום מציינים כי בהחלט יש לצעד זה פוטנציאל רב ונראה כי מדובר במערכת פשוטה לשימוש, המובילה לחסכון בזמן. במקומות רבים, רבים עדיין משתמשים בפיסות נייר וכותבים בכתב יד לא-קריא את פענוחי הבדיקות. עם זאת, יש לקחת בחשבון את תג המחיר הכרוך בטכנולוגיה זו.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ARRS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה