Radiology

מינון הקרינה בבדיקת CT גבוה מדי במרבית הנבדקים עם חשד לאבנים בדרכי השתן (JAMA Intern Med)

במרבית החולים הפונים לחדרי מיון בתמונה חשדה לאבנים בדרכי השתן לא מבוצעת בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת במינון נמוך כמומלץ, כך עולה מנתוני מחקר STONE, שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 1,582 חולים, כאשר חציון מינון הקרינה האפקטיבי עמד על 11 mSv, גבוה כמעט פי שלוש בהשוואה למינון הנמוך מ-4 mSv המשמש בטכניקות קרינה נמוכה. רק 121 חולים (7.6%) השלימו בדיקות הדמיה באמצעות טכניקות במינון נמוך.

החוקרים זיהו הבדל של פי 200 במינונים בין נבדקים ושונות של פי חמש בחציון המינונים בין בתי חולים. ההבדלים הללו לא יוחסו לגורמים הקשורים במטופלים או בבתי החולים.

ההערכה היא כי מקור הבעיה בעובדה שאין סטנדרטים מבוססים למינוני הקרינה המתאימים במהלך בדיקות טומוגרפיה ממוחשבת. העיקרון המנחה הוא כי יש להשתמש במינונים הנמוכים ככל האפשר, אך בהעדר סטנדרטים ברורים, ישנם הבדלים נרחבים. יתרה מזאת, אין תהליכים או דרישות ממוסדות בארצות הברית לבחון את מינוני הקרינה ולכן אין למוסדות נתונים אודות המינונים המשמשים בכל מקום.

ישנן שתי דרכים להפחתת המינונים אליהם נחשפים הנבדקים. ראשית, ניתן לבצע בחלק מהמקרים בדיקת אולטרה-סאונד במקום בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת בחלק מהמקרים. שנית, כאשר בוחרים בבדיקת CT, יש לבחור במינונים הנמוכים ככל האפשר.

החוקרים קוראים להשקיע מאמצים נוספים בהגברת המודעות וההבנה של הנושא במטרה לנסות ולהפחית את מינוני הקרינה הנדרשים, תוך התאמה לגודל הגוף והשאלה הקלינית.

JAMA Intern Med 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה