Radiology

הערכת התועלת של בדיקת CT עם מינון קרינה מופחת לאבחנת אבנים בדרכי השתן (Ann Emerg Med)

בדיקת CT עם הפחתה משמעותית של מינון הקרינה עשויה לזהות במדויק אבנים בשופכנים בחולים הפונים לחדרי מיון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Annals of Emergency Medicine. לאור זאת, החוקרים ממליצים לשקול השלמת בדיקת CT עם מינון קרינה מופחת להערכת גודל ומיקום אבנים בדרכי השתן.

במהלך המחקר השוו החוקרים את הרגישות והסגוליות של בדיקת CT עם מינון קרינה מופחת לאבחנה של סיבות אורולוגיות בעלות חשיבות קלינית לכאב מותני חד, הדורשות התערבות בתוך 90 ימים.

על-בסיס בדיקת CT סטנדרטית, כמחצית מהחולים (102/201, 50.7%) אובחנו עם אבנים תסמינים בשופכנים, 27.2% מהן היו גדולות מ-5 מ”מ. בחמישה חולים (2.5%) זוהו בבדיקות ההדמיה סיבות חשובות אחרות לתסמינים. עם בדיקת CT במינון קרינה מופחת זוהו 92 מבין 102 האבנים, עם רגישות של 90.2%. האבנים בשופכנים שלא זוהו בבדיקה זו היו כולן בגודל 5 מ”מ, או קטנות יותר.

בדיקת CT במינון נמוך זיהתה גם אבן אחת שלא הודגמה בבדיקת CT סטנדרטית, עם סגוליות של 99%. במעבר מאוחר על בדיקת ה-CT הסטנדרטית זוהתה האבן שלא נכללה קודם לכן בדו”ח הרדיולוגי.

בתת-קבוצה של אבנים גדולות שזוהו בבדיקת CT סטנדרטית, בדיקת CT במינון קרינה נמוך זיהתה את כל האבנים (רגישות של 100%, סגוליות של 63%).

מבין 32 החולים שנדרשו להתערבות אורולוגית בשל אבנים בשופכנים, 31 (97%) אובחנו נכונה עם אבני כליות בבדיקת CT במינון קרינה מופחת.

בדיקת CT במינון קרינה מופחת זיהתה ארבע מבין חמש סיבות חליפיות חשובות לתסמינים, שזוהו בבדיקת CT סטנדרטית.

מינון הקרינה הממוצע עמד על 12.7 mSv עם בדיקת CT סטנדרטית, בהשוואה ל-1.6 mSv בלבד עם בדיקת CT במינון קרינה מופחת.

Ann Emerg Med 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה