Radiology

הנחיות להמשך מעקב אחר חולים עם סרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

 

לאחר השלמת טיפול כנגד ממאירות של המעי הגס והרקטום, לעיתים קרובות החולים משוחררים מטיפול ע”י מומחים, והמעקב אחריהם נעשה בעיקר ע”י רופאי משפחה בקהילה או אחיות מתאמות טיפול במרכזים רפואיים. מאחר שאין העברת אחריות מסודרת, חשוב לפרסם הנחיות למעקב אחר חולים אלו ובמאמר שפורסם במהלך חודש נובמבר בכתב העת Journal of Clinical Oncology ובמהלך כנס ה-ASCO (American Society of Clinical Oncology).

תכנית טיפול מהמומחה תישלח לרופאים המטפלים בחולה, בעיקר הרופא הראשוני, וחשוב לכלול הנחיות ישירות בנוגע למעקב המתאים.

אמצעי המעקב המוצעים בהנחיות תקפים לחולים ששרדו ממאירות של המעי הגס והרקטום בשלבי II ו-III, אך לא לחולים עם מחלה בשלב I או חולים לאחר ניתוח מחלה גרורתית, מאחר שאין מספיק נתונים אודות אוכלוסיות אלו.

בנוסף, אמצעי המעקב הללו תקפים רק לחולים שהם מועמדים לניתוח נוסף או טיפול סיסטמי. במידה והחולה סובל ממחלות רקע חמורות, שאינן מאפשרות טיפול נוסף, אזי אין מקום לבדיקות המעקב הללו.

המעקב חשוב במיוחד ב-2-4 השנים הראשונות לאחר הטיפול, לאור נתונים לפיהם 80% מההישנויות מתועדות במהלך 2-2.5 השנים הראשונות לאחר הניתוח ו-95% מההישנויות מופיעות בתוך חמש שנים.

לפיכך, ההנחיות מציעות כי החולים יהיו במעקב למשך חמש שנים, עם סקירות סדירות של ההיסטוריה הרפואית, בדיקה גופנית ובדיקות CEA (Carcinoembryonic Acid) כל 3-6 חודשים.

בנוסף, בדיקות CT של הבטן והחזה מומלצות כל שנה למשך שלוש שנים. עם זאת, סריקות PET אינן מומלצות מעבר למחקרים קליניים.

בחולים עם ממאירות של הרקטום, מומלצת בדיקת CT של האגן, לדוגמא, כל שנה למשך 3-5 שנים, אם כי יש להפעיל שיקול דעת קליני בהחלטה על תדירות הבדיקות. בחולים שלא קיבלו טיפול קרינתי לאגן, יש להשלים בדיקת רקטוסיגמואידוסקופיה כל 6 חודשים למשך 2-5 שנים.

בדיקות קולנוסקופיה במהלך המעקב מומלצות כשנה לאחר הניתוח הראשוני. תזמון בדיקות קולנוסקופיה נוספות תלוי בתוצאות, אך במידה והבדיקה תקינה, אזי ניתן להשלים בדיקות נוספות במרווחים של חמש שנים.

עם זאת, אין צורך להמתין שנה בחולים שלא עברו קולנוסקופיה לפני האבחנה. במקרים אלו, יש להשלים בדיקת קולנוסקופיה מוקדם ככל הניתן לאחר השלמת טיפול אדג’וונטי.

בנוסף, יש להמליץ לחולים על שמירה על משקל גוף בריא, הקפדה על פעילות גופנית ותזונה נכונה.

המומחים מתייחסים גם לנושא טיפול מניעתי וכותבים כי אין ודאות בנוגע לתועלת של טיפול סדיר באספירין או מעכבי COX בחולים ששרדו ממאירות של המעי הגס והרקטום.

J Clin Oncol. Published online November 12, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה