Radiology

האם מדידת צפיפות העצם הקורטיקלית מדויקת יותר במטרה לאמוד את הסיכון לשברים? (מתוך Lancet)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון מאי של ירחון Lancet עולה כי השיטות המקובלות למדידת צפיפות העצם (Bone Mineral Density, BMD) עלולות להביא לתת-הערכה של התחררות העצם הקורטיקלית (Cortical bone porosity).

לדברי החוקרים, העצם הטרבקולארית אובדת מהר יותר מאשר זו הקורטיקלית, ועל כן עיקר ההתמקדות והמחקר בנושא הבסיס המבני של שבריריות העצם נעשו סביב אובדן עצם טרבקולארית ושברים בגופי החוליות מזה קרוב ל-70 שנים. הם מוסיפים כי שברים שמתרחשים שלא בחוליות באתרים שהינם קורטיקליים ברובם מהווים כ-80% מכלל השברים ואחראיים למרבית התחלואה והתמותה הקשורות בשברים בגיל המבוגר.

על מנת לכמת ולהשוות את אובדן העצם הטרבקולארית ואובדן העצם הקורטיקלית, עשו החוקרים שימוש בטומוגרפיה ממוחשבת פריפרית ברזולוציה גבוהה במטרה להעריך את עצם הרדיוס הדיסטלית לאחר המוות ב-122 נשים לבנות. בנוסף, ביקשו למדוד את התחררות העצם (porosity) באמצעות מיקרוסקופ אלקטרונים סורק. החוקרים עשו סדרת חישובים על מנת להעריך את אובדן העצם הכולל, אובדן העצם הטרבקולארית וזו הקורטיקלית בקבוצות גיל שונות.

החוקרים מדווחים כי בגילאי 50-80 שנים, 68% מאובדן ההידרוקסיאפטיט בעצם הרדיוס הדיסטלית התרחש בעצם הקורטיקלית ו-32% בזו הטרבקולארית. בנוסף, 16% מסך אובדן העצם התרחש בין הגילאים 50-64 שנים, בעוד ש-84% התרחש אחרי גיל 65. תהליך ה-Remodeling בתוך העצם הקורטיקלית הסמוכה למח העצם היה אחראי לדבריהם ל-47% מאובדן העצם.

גילאי 50-64 שנים ו-80 שנים ומעלה, צפיפות העצם הקורטיקלית ירדה ב-15% (p < 0.0001), ואולם כשנכלל בניתוח גם תהליך הטרבקולאריזציה (porosity trabecularizing) בקורטקס, ירידה זו עמדה על 43%. באותו האופן, צפיפות העצם הטרבקולארית ירדה ב-14% (p = 0.06) לפני שהוצאו מניתוח הנתונים השיירים הקורטיקליים, לעומת 52% (p < 0.0001) לאחר מכן, ממצא המצביע על כך שהשיירים הקורטיקליים עלולים להיחשב בשוגג כאובדן עצם טרבקולארית בעת ביצוע מדידות צפיפות העצם.

במאמר מערכת שפורסם באותו גיליון ואשר מתייחס לפרסום הדברים, מציין מומחה בתחום כי ממצאים אלו, לפיהם מרבית השברים מתרחשים אחרי גיל 65 שנים וכי ניתן לייחסם לאובדן רב יותר של עצם קורטיקלית מאשר טרבקולארית, הינם בעלי השלכות חשובות הן ביחס לתהליך הזיהוי של אוסטיאופורוזיס, והן ביחס לטיפול במחלה. הוא מוסיף כי אחת ההמלצות לטיפול הנובעות מעבודה זו הינה כי תרופות הפועלות על העצם הקורטיקלית צריכות לשמש בטיפול באובדן עצם הקשור-בגיל בחיים המאוחרים.

Lancet. 2010;375:1729-1736

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה