Radiology

הדמיה תלת ממדית חדשה של המוח מסייעת לעקוב אחר התפשטות מחלת אלצהיימר (Brain)

לראשונה, מדענים יכולים לעקוב אחר התקדמות מחלת אלצהיימר במוח של חולים חיים, באמצעות שיטת הדמיה תלת ממדית חדשה. במחקר חדש, שפורסם בגליון נובמבר של Brain, תיארו חוקרים את מקור מחלת אלצהיימר והתפשטותה במוח.

באמצעות שיטת ההדמיה התלת ממדית החדישה של אזורי ההיפוקמפוס, ניתן לעקוב אחר התקדמות מחלת אלצהיימר בגוף החי, דבר שמעולם לא ניתן היה לעשות. עד כה, לא ניתן היה לראות שינויים פתולוגיים במוח, אך באמצעות השיטה החדשה, ניתן ליצור מודל תלת-ממדי של חולה ספציפי, ולבחון את מבנה ההיפוקמפוס.

במחקר השתתפו 31 חולים עם הפרעה קוגניטיבית קלה (MCI Mild Cognitive Impairment), תפקוד קוגניטיבי שבין הזדקנות נורמלית ודמנציה, ו-34 חולים שאובחנו ככל הנראה עם מחלת אלצהיימר.

באמצעות השיטה החדשה, החוקרים ניתחו את מבנה ההיפוקמפוס על-סמך ממצאי MRI ומצאו כי בהשוואה לחולים עם הפרעה קוגניטיבית קלה, בחולי אלצהיימר היתה אטרופיה רבה יותר באזורי CA1, CA2 ו-CA3 של ההיפוקמפוס.

לדברי החוקרים, MCI הוא מצב שהוגדר לאחרונה, ומאופיין בירידה בזיכרון המותירה את היכולת לבצע פעילויות יומיומיות. שיעור ההתקדמות למחלת אלצהיימר עומד על 12-15% בשנה.

בשלב זה, כאשר מאבחנים חולים עם MCI, לא ניתן לנבא מי מהם יתקדם למחלת אלצהיימר. התקווה היא שהשיטה החדשה תסייע לפתור את הבעיה הזו, ותאפשר לאבחן ולהתחיל טיפול בשלב מוקדם בהרבה, במטרה להשפיע על התקדמות המחלה.

כיום, הגישה היא לטפל במקרי MCI באותם טיפולים המשמשים למחלת אלצהיימר, ללא כל הוכחה ליעילותם. שיטת ההדמיה החדשה, מציעה לחוקרים כלי מחקרי מבטיח, שיוכל לדחוף מחקרים התערבותיים לבדיקת יעילות טיפולים מקובלים וחדשים, המכוונים לעצירת התקדמות המחלה.

בנוסף, השיטה החדשה עשויה לסייע לחוקרים לאפיין טוב יותר את מקרי MCI, מצב הטרגוני ותחום מחקר חדש יחסית, ולהסביר מדוע חלק מהחולים הללו יתקדמו למחלת אלצהיימר ואחרים לא.

החוקרים טוענים כי יש לתעד את הממצאים באופן לונגיטודינאלי, וגם לקבוע אם השיטה עשויה לשפוך אור על מחלות אחרות, או סוגי דמנציה אחרים. בסופו של דבר, התקווה היא שיום אחד השיטה תתפתח ותאפשר לבצע אבחנה לצד מיטת החולה.

Brain 2006;129:2867-2873

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה