Radiology

האם גברים צריכים לעבור בדיקות סקר לסרטן המעי הגס בשלב מוקדם יותר? (NEJM)

המחקר הגדול ביותר שנערך עד כה בנושא בדיקות סקירה באמצעות קולונוסקופיה, מצא כי יש להבחין בין המינים, ולערוך את הבדיקות בגברים לפני גיל 50. הממצא החשוב ביותר של המחקר הוא שהערך של בדיקות סקירה ע”י קולונסקופיה גבוה יותר בגברים, בהשוואה לנשים באותה קבוצת גיל, עם סיפור משפחתי דומה של סרטן המעי הגס והרקטום.

כיום, ההמלצה היא להתחיל את בדיקות הסקירה בגיל 50 באוכלוסיה בסיכון ממוצע, ובגיל 40 באוכלוסיה בסיכון מוגבר. למרות שהסברה המקובלת היא שהסיכון לסרטן המעי הגס והרקטום במהלך החיים זהה בין גברים ונשים, שכיחות גידול מתקדם המאובחן בבדיקת סקר נמצאה גבוהה יותר בגברים, בהשוואה לנשים.

החוקרים בחנו את הנתונים מתכנית בדיקות סקר ארצית לזיהוי סרטן המעי הגס והרקטום בפולין, שכללה למעלה מ-50,000 משתתפים. המטרה העיקרית היתה לבנות ולתקף מודל לאבחון גידולים מתקדמים במעי הגס, במהלך בדיקות סקירה ע”י קולנוסקופיה. הם בחרו להתמקד בגידול מתקדם, ולא רק בסרטן, מאחר שמטרה זו זוהתה כמתאימה ביותר בבדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום. מטרה משנית של המחקר היתה לקבוע את מספר האנשים שייצטרכו לעבור בדיקות קולנוסקופיה בכדי לאבחן נגע מתקדם אחד (Number Needed to Screen), בקבוצות גיל שונות, ולהשוות את המספרים בין גברים ונשים.

נגע מתקדם הוגדר כסרטן או אדנומה בקוטר 10 מ”מ ומעלה, עם High Grade Dysplasia, או מאפיינים היסטולוגיים שהוגדרו כ-Villous או Tubulovillous.

גילאי המשתתפים נעו בין 40 ו-66 שנים. משתתפים בקבוצת הגיל 40-49 נכללו במחקר רק בנוכחות סיפור משפחתי של סרטן מסוג כלשהו. מבין למעלה מ-43,000 המשתתפים בגילאי 50-66 שנים, 13.3% דיווחו על סיפור משפחתי של סרטן מעי גס ורקטום, לעומת 66.3% מ-7106 המשתתפים בקבוצת הגילאים 40-49.

החוקרים זיהו נגעים ב-5.9% מהמשתתפים בגילאי 50-66, וב-3.4% מאלו בגילאי 40-49. שיעורי הסיבוכים במהלך קולנוסקופיה עמד על 0.1%, ואף אחד מהמשתתפים לא נפטר.

מניתוח התוצאות עלה כי גברים היו בסיכון מוגבר לנגע מתקדם (Adjusted OR = 1.73, 95% CI = 1.52-1.98, p<0.001). בכל קבוצת גיל, מספר המשתתפים שנדרשו לעבור בדיקת קולנוסקופיה בכדי לאבחן נגע מתקדם אחד, היה נמוך יותר משמעותית בגברים, בהשוואה לנשים.

לדברי החוקרים, הממצאים עשויים להצביע על שינויים נדרשים בהמלצות לבדיקות הסקר, כך שיכללו התייחסות למין ביחד עם גיל וסיפור משפחתי של סרטן מעי גס ורקטום. ניתן להשתמש בממצאים בכדי לעצב את תכניות הסקר העתידיות. אולם, יש לערוך מחקרים לבדיקת ההשפעות על ההיארעות של סרטן מעי גס ורקטום ותמותה, ומחקרים בנושא עלות/תועלת.

עם זאת, החוקרים מזהירים את הקוראים שיש להתייחס לממצאים במסגרת מגבלות המחקר. הם מסבירים כי ניתוח התוצאות מתכנית סקר כוללת רק את אלו שהסכימו לעבור קולנוסקופיה, ולכן לא ניתן להכליל את התוצאות.

לסיכום, הם אינם יודעים עם שינוי המדיניות יביא לשינוי בשיעורי התמותה, אך הגדלת הערך של בדיקות הסקר תשפר ככל הנראה את התוצאות. החוקרים ממליצים לערוך מחקרים נוספים ארוכי-טווח בכדי לענות על שאלות אלו.

N Engl J Med. 2006;355:1863-1872

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה