Radiology

השוואה בין Carotid Stenting ובין Endarterectomy Carotid (מתוך Lancet)

תוצאות מחקר שהשווה בין Carotid Stenting ו-Endarterectomy לא הצליחו להדגים אי-נחיתות של של טיפול באמצעות תומכן. מחקר SPACE (Supported Percutaneous Angioplasty of the Carotid Artery versus Endarterectomy), מצא למעשה שיעור גבוה יותר של אירועי שבץ איסכמי באותו צד ותמותה לאחר 30 ימים, בחולים לאחר טיפול הצבת תומכן בעורק הצווארי.

תוצאות המחקר אינן מצדיקות את השימוש הנרחב של טיפולים להצבת תומכנים בעורקי הצוואר, לטיפול בהיצרויות של העורקים הקרוטידים. החוקרים סבורים כי יש ליידע את החולים באשר למחסור בנתונים להשוואה בין שני הטיפולים.

על-פי ההמלצות האירופאיות ואלו בצפון אמריקה, Carotid Endarterectomy הינו עדיין הטיפול המומלץ למניעת שבץ או הישנות שבץ בחולים עם היצרות קרוטידית סימפטומטית. עם זאת, עם התקדמות הטכנולוגיה של הצנתרים והסטנטים, הצבת תומכנים בעורקי הצוואר הפך טיפול נפוץ, הן בחולים סימפטומטים והן באסימפטומטים, למרות העדר עדויות התומכות בעדיפות הטיפול.

במחקר SPACE השתתפו 1200 חולים שפיתחו TIA (Transient Ischemic Attack) או שבץ איסכמי קל, שהוגדר כשבץ במדד 3 modified Rankin , או פחות. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול Carotid Stenting (n=605), או Carotid Endarterectomy (n=595).

במחקר נכללו רק חולים עם היצרות של 70% או יותר בעורקי הצוואר, כפי שאובחנה בבדיקת US Doppler, וענו על 50% או יותר מקריטריוני NASCET (North American Symptomatic Carotid Endarterectomy Trial) או למעלה מ-70% מקריטריוני ECST (European Carotid Surgery Trial).

המחקר נערך ב-35 מרכזים בגרמניה, אוסטריה ושוויץ, וכלל נוירולוגים, מנתחי כלי דם, ומשתתפים מכל מרכז. ועדת איכות בכל תחום קבעה את הקריטריונים, ובסופו של דבר 10 מרכזים לא הורשו להשתתף במחקר מאחר שלא עמדו בתקנים. המדד העיקרי של המחקר כלל אירוע של שבץ איסכמי באותו צד, או תמותה לאחר 30 יום מהטיפול.

מהתוצאות הסופיות עולה כי למרות שההבדלים האבסולוטיים בשכיחות האירועים בין הקבוצות עמדו על 0.51%, רווח בר סמך חצה את קו האפס ונע בין 1.89%- ובין 2.91%.

לדברי החוקרים, גם לנוכח הבדל של 0.51%, מרווח הבטחון מעבר ל-90% של ההבדל הנ”ל הינו 2.91%, הגדול מהסף שנקבע מראש ועמד על 2.5%. את ערכי p של 0.09 עבור מבחן אי-נחיתות ניתן לפרש כסיכוי של 9% לטעות, ולכן ניתן לקבוע כי Carotid Stenting אינו נחות בהשוואה לטיפול Carotid Endarterectomy.

החוקרים לא מצאו הבדלים בשכיחות הסיבוכים סביב תקופת הטיפול. תוצאות טיפול Carotid Endarterectomy נטו להיות טובות יותר בכל המדדים, םרט לשיעורי התמותה בתוך 30 ימים ושבץ המורגי.

החוקרים מתכננים לבחון את התוצאות בטווח הרחוק, ולהשוות אותם עם מחקרים רנדומליים ומבוקרים אחרים, בכדי להסיק מסקנות ברורות יותר אודות הסכנות של שני הטיפולים.

במאמר מערכת דנו במסרים החשובים של ממצאי המחקר. דחיית מספר גדול של מרכזים, בשל המחסור בתיעוד הרפואי, עלולה לפגוע באפשרות להכליל את התוצאות הללו. השימוש הבלתי-אחיד בין המרכזים בכלים להגנה על המוח עשויים להעלות טיעונים לסיבה בגללה המחקר לא מצא אי-נחיתות של טיפול Carotid Stenting. למעשה, מחקר SPACE סותר את נקודת המבט הזו, ומשלב את תוצאות הביניים של מחקר EVA-3S, לפיהם הגנה על המוח אינה מונעת את הסיבוכים הנלווים.

שיעורי השבץ באותו צד ושיעורי התמותה לאחר 30 יום במחקר SPACE עמדו על 7.3% בנוכחות הגנה על המוח, לעומת 6.7% ללא הגנה זו. למרות שמחקר SPACE הוא המחקר הגדול ביותר שנערך עד כה, נותרה התחושה שהוא הופסק לפני הזמן. 5 מ-8 מחקרים אקראיים שהשוו בין שיטות הטיפול הללו הופסקו בשל בעיות בגיוס משתתפים. 2 מחקרים ממשיכים לגייס משתתפים, CREST ו-ICSS.

כותב מאמר המערכת מוסיף כי בניגוד להשערה הרווחת, אין עדויות סיסטמיות התומכות בעדיפות Carotid Endarterectomy על אנגיופלסטיקה והצבת תומכנים, או להיפך.

Lancet 2006;368:1239-1247, 1215-1216

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בחולים עם קרצינומה של תאי קשקש של הראש והצוואר, השלמת בדיקת FDG-PET/CT להערכת התגובה לטיפול כימו-קרינתי מעלה משמעותית את הדיוק בזיהוי חולים בהם תתכן תועלת לניתוח הצלה לדיסקציה צווארית, עם הפחתת מספר החולים המופנים לניתוח מיותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiotherapy and Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת FDG-PET/CT משמשת יותר […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה