Radiology

בדיקה לניבוי הסיכוי להתקדמות מהפרעה קוגנטיבית קלה למחלת אלצהיימר (Arch Gen Psychiatry)

ממחקר חדש שפורסם בגליון אוגוסט של Archives of General Psychiatry עולה כי חסרים במספר תחומים נוירו-פסיכולוגיים מנבאים באופן בולט את ההתקדמות למחלת אלצהיימר בחולים עם הפרעה קוגניטיבית קלה.

השימוש במבחנים נוירו-פסיכולוגיים ספציפיים הוא שימושי מאוד לאבחון מוקדם של מחלת אלצהיימר וישחק תפקיד חשוב בזיהוי החולים בשלב פרה-קליני או פרה-סימפטומטי של המחלה שזכו ליתרון הגדול ביותר מטיפול תרופתי המכוון לשינוי מהלך המחלה.

החוקרים סיווגו את המשתתפים לפי סוג ההפרעה הקוגניטיבית קלה ובדקו אם המדדים הנוירו-פסיכולוגיים בתחילת המחקר ניבאו את המעבר למחלת אלצהיימר. בחולים שהתקדמו למחלת אלצהיימר נרשמו מדדים נמוכים יותר בהשוואה לאלו שלא פיתחו אלצהיימר בכל המבחנים של זיכרון מילולי ולא-מילולי ויכולת ביצוע פעולות.

החוקרים זיהו הבדלים בין שתי הקבוצות בחלק מהמבחנים לשפה ותפיסה מרחבית, אך לא במבחנים לבדיקת קשב.

בתוך 3 שנים, 50% מהחולים עם חסרים בתחומים רבים או חסרים בזיכרון התקדמו למחלת אלצהיימר, לעומת 10% בלבד מהחולים עם הפרעה קוגנטיבית קלה בתחום הזיכרון בלבד.

מבין 10 מדדים נוירו-פסיכולוגיים שנקשרו עם התוצאות, רק מבחן היזכרות (reminding test) ו-WAIS-R (סימוני ספרות) זוהו כפקטורים מנבאים בלתי-תלויים לזמן ההתקדמות למחלת אלצהיימר.

המודל האחרון שכלל את שני המבחנים הבלתי-תלויים הראה דיוק של 86% בניבוי ההתקדמות למחלת אלצהיימר.

לדברי החוקרים,  הממצאים תומכים בהפניה לבדיקה קוגנטיבית מדוקדקת של זיכרון מילולי וביצוע פעולות בחולים הסובלים מהפרעה קוגניטיבית קלה. בעוד שמבחנים אלו מנבאים היטב את ההתקדמות למחלת אלצהיימר, הם אינם חזקים דיו בכדי לשמש כמרקרים היחידים להתקדמות הפרעה קוגנטיבית קלה למחלת אלצהיימר בעתיד.

החוקרים מסבירים כי יש להעריך את המדדים הללו בשילוב עם מרקרים קליניים ונוירו-התנהגותיים אחרים, בכדי למצוא את האלגורתים הטוב ביותר לאבחון מוקדם של מחלת אלצהיימר.

העבודה הזו הינה חלק ממחקר גדול יותר באוניברסיטת קולומביה. בנוסף לבדיקות קוגניטיביות, החוקרים בודקים את המרקר הגנטי של גנוטיפ Apolipoprotein E, סריקות MRI מבניות ותפקודיות של המוח (MRI/fMRI ו-SPECT), ואיבוד היכולת לזהות נכונה ריחות מוכרים או שכיחים.

באמצעות סמנים אלו, המטרה היא לבנות אלגורתים מנבא אופטימלי שיוכל לעזור לרופאים לזהות בצורה יעילה את הפרטם המצויים בסיכון גבוה להתקדמות למחלת אלצהיימר בעתיד.

Arch Gen Psychiatry 2006;63:916-924.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה