Pulmonary IPF & Other

סיכום עיקרי יום העיון ”גישה מתקדמת לפרקינסון מתקדם” לנוירולוגים בקהילה מה-19/9/16 : דגש גם על הסימפטומים הלא מוטוריים, זיהוי השלב המתקדם והפנייה, ו..תקשורת עם החולה

בכנס זה שהתקיים ב-19/9/16 בת”א נדונו אספקטים מרכזיים בניהול מתקדם של מחלת פרקינסון מתקדמת.

ד”ר זאב ניצן התמקד בהרצאתו בתסמינים לא מוטוריים של מחלת הפרקינסון, אשר לעיתים קרובות מאפילים אף על התסמינים המוטוריים.

בהרצאה נסקר אופן הדירוג של המחלה, תהליך המחלה, מנגנונים ביולוגים משמעותיים של המחלה, המערכות התפקודיות שנפגעות בפרקינסון לרבות שינויים ביכולת חשיבה, זיכרון ומערכת רגשית.

בהמשך התייחס ד”ר ניצן גם לגישה של הרפואה מותאמת אישית לפרקינסון כולל התייחסות לסמנים הגנטיים של המטופל. ניתן דגש גם להפרעות ההתנהגות המאפיינות חלק מהחולים, ולאופן שבו ניתן לקחת זאת בחשבון בבחירת הטיפול המתאים.

ד”ר ניצן אף התייחס להפרעות התפקודיות בעיכול של החולים לרבות עצירות והפרעות אחרות והציג גם את המנגנונים המסבירים הפרעות אלה. כך גם לגבי הכאב, מחלות עוריות , קושי בזיהוי הבעות פנים, הפרעות שינה ועייפות.

פרופ’ שרון חסין הציגה בהרצאתה ”ארגז הכלים של הנוירולוג בקהילה בטיפול בחולה פרקינסון מתקדם” את תפקיד הנוירולוג בקהילה בשלבים השונים של המחלה :

·         זיהוי השלב המתקדם ואופטימיזציה של הטיפול

·         הדרכת המטופלים לקראת השלבים הבאים

·         הפנייה למרכז שלישוני להמשך טיפול

·         המשך מעקב אחר המטופל.

בהמשך סקרה פרופ’ חסין את מהלך ושלבי המחלה, הסיבוכים המוטוריים והלא מוטוריים, הפלוקטיאציות והטיפולים הרלבנטיים אותן סקרה פרופ’ חסין, כולל אפשרויות השילוב ובחירת מינונים ועיתוי לצורך השגת האופטימזציה והקשר לעיתוי הארוחות.

פרפ’ חסין מסבירה כי לאחר מיצוי הטיפולים המבוססים על L-DOPA יש מקום לעבור לטיפולים מתקדמים בחולי פרקינסון אדיופתיים שיודעים לייצר “On ” אך אינם מצליחים להחזיק את ה-on לאורך היום. המועמדים לטיפול מתקדם צריכים להיות כאלה שכבר מקבלים מינונים גבוהים LEVODOPA אשר סובלים מ-1-2 שעות off חמורות על אף טיפול אופטימלי.

פרופ’ שרון מדגישה כי הגעה לשלב זה יכולה להתרחש לאחר 10 שנים מתחילת המחלה אך גם לאחר שנתיים בלבד.

שלושת הטיפולים המתקדמים שמוצעים היום במצבים אלה הם :

1.      משאבת אפומורפין טיפול דרך העור, פשוט וקל יחסית ומאפשר טיטרציה. מוביל לשיפור סימפטומים ומאפשר ירידה בינוני LEVODOPA . תו”ל כולל הפרעות פסיכוטיות, נפילות לחץ דם, תגובות עוריות ועוד.

2.      משאבה להזלפת דואדופה ניתן ע”י השתלת מתקן לחולה ונשיאה של המשאבה על גוף החולה. לטיפול אפקטיביות קלינית גבוהה בשל העלאת הספיגה של ה-L-DOPA . פרופ’ חסין מדגישה את האפשרות לבצע בדיקת התאמה לטיפול לפני ביצוע ההשתלה. פרוצדורת ההשתלה עצמה היא קלה ופשוטה יחסית. פרופ’ חסין מציינת את הקריטריונים החשובים לבחירת המטופל המתאים לטיפול זה לרבות נוכחות של מטפל צמוד. עם זאת ניתן להכניס גם חולים עם ליקוי קוגנטיבי לטיפול זה אשר מדגים בטיחות גבוהה.

3.      גירוי מוחי עמוק Deep Brain Stimulation  – טיפול שדורש ניתוח , לרוב דו צדדי, עם צורך בהכוונה של הגרייה. התוצאות טובות מאוד מבחינה השיפור ברעד. תופעות לוואי ניתוחיות, זיהומים במערכת המושתלת ועוד. מועמדים מתאימים אמורים להיות מתחת לגיל 70 במצב קוגנטיבי ופסיכיאטרי טוב.

פרופ’ חסין מסכמת שמדובר בשלושה טיפולים טובים אך יש לזכור שאינם מהווים ריפוי או שינוי של מהלך המחלה עצמה, כאשר יש אספקטים של המחלה שלא צפויים להשתפר.

לדעתה של פרופ’ חסין, תפקידו של הנוירולוג בקהילה להציג את הטיפולים המתקדמים לחולים המתקדמים הרלבנטיים ולהפנות למרכז שלישוני שכולל צוות מוטלידיספלינארי לצורך הערכה ובחירת הטיפול המתאים.

לאחר בחירת הטיפול חשוב מאוד לדעת פרופ’ חסין לעקוב ולטפל באספקטים הלא מוטוריים . חשוב גם לוודא שמבטופלי הדואדופה הנוירולוג בקהילה טיפול מתאים ב-PEG , תזונה ועוד כולל קשר ישיר עם אחיות אבווי המלוות את המטופלים.

ההרצאה השלישית שתועדה בנכס זה היא של ד”ר דפנה מיתר שכותרתה הייתה : ”תקשורת יעילה כמרחב טיפולי”. בהרצאה הדגישה ד”ר מיתר את חשיבות התקשורת מול המטופל במקרה של מחלה חשוכת מרפא כמו פרקינסון , לרבות הקשר עם משפחת החולה. ההרצאה כוללת המלצות פרקטיות לאופן הערכה ותכנון פגישה ושיחה עם החולה ומשפחתו.

לצפייה בכל ההרצאות (מומלץ מאוד !) הקליקו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היסטוריה של מיגרנה אינה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון בנשים (Neurology)

    היסטוריה של מיגרנה אינה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון בנשים (Neurology)

    היסטוריה של מיגרנה אינה מלווה בסיכון מוגבר למחלת פרקינסון בנשים, ללא תלות בתדירות כאבי ראש או סוג המיגרנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 39,312 נשים ממקצועות הבריאות בגילאי 45 שנים ומעלה, ללא היסטוריה של מחלת פרקינסון, שלקחו חלק במחקר Women’s Health Study בין 1992 ועד 1995 […]

  • וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים הקשורים עם מחלת פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעברו ומתוארים ב-13% מהחולים במחלה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Brain. ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות בדיקות גנטיות וייעוץ לחולים עם מחלת פרקינסון. המדגם כלל משתתפים שלקחו חלק במחקר PD GENEration, מחקר רב-מרכזי, תצפיתי וקליני המציע בדיקות גנטיות וייעוץ גנטי לחולים עם מחלת […]

  • אקופונקטורה עשויה לשפר איכות שינה בחולים עם מחלת פרקינסון (JAMA Netw Open)

    אקופונקטורה עשויה לשפר איכות שינה בחולים עם מחלת פרקינסון (JAMA Netw Open)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אקופונקטורה הובילה לשיפור משמעותי באיכות השינה בחולים עם מחלת פרקינסון, עם תועלת אשר נותרה לאורך עד שמונה שבועות. המחקר החד-מרכזי הינו מחקר אקראי, כפל-סמיות, שנערך בין פברואר 2022 ועד פברואר 2023. המשתתפים גויסו ממרפאת פרקינסון המסונפת לאוניברסיטה במידה […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • הקשר בין רמות אשלגן בדם ובין מחלת פרקינסון (Front Neurosci)

    הקשר בין רמות אשלגן בדם ובין מחלת פרקינסון (Front Neurosci)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Neuroscience מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מחקר חדש להערכת הקשר בין רמות אשלגן בדם ובין מחלת פרקינסון בארצות הברית, כאשר מהנתונים עולה כי רמות אשלגן בדם גבוהות יותר בחולים עם מחלת פרקינסון לעומת מבוגרים ללא מחלת פרקינסון. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין רמות אשלגן בדם ובין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה