טיפול במוזיקה דומה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי בהקלה על חרדה בחולי סרטן

מקור: J Clin Oncol

טיפול במוזיקה שניתן במסגרת שירותי טל-רפואה אינו-נחות בהשוואה לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי להקלה על חרדה במטופלים ששרדו ממאירות, כאשר שתי גישות הטיפול הוביל לשיפור משמעותי קלינית לאורך עד 26 שבועות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה פוגעת במחצית מכלל החולים ששרדו ממאירות ומלווה בעייפות חמורה יותר, עלויות טיפול רפואי גבוהות יותר והשפעה שלילית על איכות החיים של החולים. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מומלץ כקו-טיפול ראשון בקווים המנחים של American Society of Clinical Oncology, אך גישה מוגבלת וסטיגמה פוגעת ביעילות ההתערבות. טיפול במוזיקה נמצא כטיפול העשוי להביא להקלה קצרת-טווח בחרדה.

מדגם המחקר כלל 300 שורדי סרטן שחולקו באקראי לשבעה מפגשי טל-רפואה שבועיים עם טיפול במוזיקה או טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. בכל המשתתפים תועדו תסמיני חרדה מוגברים, אשר הוגדרו כציון של 8 ומעלה בסולם HADS (או Hospital Anxiety and Depression Scale). כל המשתתפים השלימו את הטיפול הפעיל כנגד ממאירות.

תוצאי הסיום העיקריים כללו את השינויים במדד HADS להערכת חרדה לאחר 8 ו-26 שבועות, עם שולי העדר-נחיתות של 0.35 סטיות תקן, עם הבדל קליני מינימאלי משמעותי של 1.7 נקודות.  תוצאים משניים כללו מדדי עייפות, דיכאון, אינסומניה, כאב, הפרעה קוגניטיבית ואיכות חיים בריאותית.

לאחר 8 שבועות, השינויים הממוצעים עמדו על 3.12- עם טיפול במוזיקה לעומת 2.97- עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי (p<0.001). לאחר 26 שבועות, השינויים הממוצעים עמדו על 3.31- עם טיפול במוזיקה לעומת 3.00- עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי (p<0.001).

שיעורי התגובה לטיפול היו דומים עם טיפול במוזיקה וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי לאחר 8 שבועות (73.5% לעומת 71.5%, p=0.7) ולאחר 26 שבועות (72.6% לעומת 67.4%, p=0.4).

טיפול במוזיקה הדגים יעילות עקבית לאורך שנים לאחר האבחנה וברמות השכלה שונות, בעוד שטפול קוגניטיבי-התנהגותי היה פחות יעיל עם עליה במשך הזמן שחלף מהאבחנה ויעיל יותר בקרב בוגרי תארים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי טיפול במוזיקה באמצעות טל-רפואה ע”י מטפלים מוסמכים עשוי לשמש כחלופה לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי באמצעות טל-רפואה בשורדי סרטן המתמודדים עם חרדה.

J Clin Oncol, Jan 6, 2026

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

עצירת מחלת האלצהיימר לפני תחילת התסמינים

עצירת מחלת האלצהיימר לפני תחילת התסמינים

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|20/08/2026

המאמר סוקר את פריצת הדרך המדעית במניעת אלצהיימר באמצעות התערבות בשלב הקדם־קליני (Preclinical phase), שבו קיימים שינויים ביולוגיים במוח אך המטופל עדיין מתפקד באופן קוגניטיבי תקין לחלוטין

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן