Psychiatry Other

צריכה רבה של משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון (JAMA Netw Open)

צריכה רבה של מוצרי מזון אולטרה-מעובדים, בפרט משקאות עם ממתיקים מלאכותיים, מלווה בסיכון גבוה לדיכאון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר שפורסם לאחרונה מצא כי להרגלי התזונה השפעה אפשרית המצב הנפשי, בפרט הסיכון לדיכאון. למרות שמזונות אולטרה-מעובדים נקשרו בעבר עם תוצאים רפואיים שונים, כולל סוכרת, מחלות לב וכלי דם ותמותה, אין עדויות רבות בנוגע לקשר בין דיכאון ומזונות אולטרה-מעובדים.

במחקר העוקבה הפרוספקטיבי הנוכחי נכללו 31,712 נשים בגילאי 42-62 שנים ממחקר Nurses’ Health Study II בין השנים 2003 עד 2017. כל ארבע שנים הושלמה הערכה של הרגלי התזונה של המשתתפות באמצעות שאלוני תזונה, כאשר החוקרים התבססו על מערכת סיווג NOVA לקביעת היקף צריכת מזון מעובד. בכל הנוגע לדיכאון, במחקר נעשה שימוש בשתי הגדרות: הגדרה קפדנית שכללה דיווח עצמי על אבחנה של דיכאון ע”י רופא וטיפול קבוע בנוגדי-דיכאון, או הגדרה רחבה יותר שכללה אבחנה קלינית ו/או טיפול בנוגדי-דיכאון.

מהנתונים עולה כי באלו עם צריכה רבה של מזונות אולטרה-מעובדים תועדו שיעורים גבוהים יותר של עישון, מדד מסת גוף גבוה יותר, שכיחות גבוהה יותר של יתר לחץ דם וסוכרת, עם שכיחות נמוכה יותר של פעילות גופנית סדירה.

בקרב אלו בחמישון העליון של צריכת מוצרי מזון אולטרה-מעובדים תועד סיכון גבוה לדיכאון, עם עליה של 49% בסיכון לאבחנת דיכאון ע”י רופא וטיפול קבוע בנוגדי דיכאון (יחס סיכון של 1.49, רווח בר-סמך 95% של 1.26-1.76) ועליה של 34% בסיכון לאבחנה קלינית של דיכאון ו/או טיפול בנוגדי-דיכאון (יחס סיכון של 1.34, רווח בר-סמך 95% של 1.2-1.5).

באשר למרכיבים הספציפיים של מזונות אולטרה-מעובדים, החוקרים מצאו כי ממתיקים מלאכותיים (יחס סיכון של 1.26, רווח בר-סמך 95% של 1.1-1.43) ומשקאות עם ממתיקים מלאכותיים (יחס סיכון של 1.37, רווח בר-סמך 95% של 1.19=1.57) לוו בסיכון גבוה לדיכאון.

מניתוח הנתונים עלה כי באלו שהפחיתו את צריכת מזונות אולטרה-מעובדים בהיקף של לפחות שלוש מנות ביום תועד סיכון נמוך יותר לדיכאון לפי ההגדרה הקפדנית בה השתמשו החוקרים במחקר (יחס סיכון של 0.84, רווח בר-סמך 95% של 0.71-0.99).

ממצאים אלו מעידים כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד, בפרט ממתיקים מלאכותיים ומשקאות עם ממתיקים מלאכותיים, מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון. למרות שהמנגנון הקושר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין דיכאון אינו ידוע, מנתונים שפורסמו לאחרונה עולה כי ממתיקים מלאכותיים עשויים לעודד מעבר אותות במוח המעורבים בפתוגנזה של דיכאון.

JAMA Netw Open, Sep 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לאפליקציית CBT לטיפול במבוגרים צעירים עם חרדה (JAMA Netw Open)

    תוצאות מבטיחות לאפליקציית CBT לטיפול במבוגרים צעירים עם חרדה (JAMA Netw Open)

    אפליקציה מונחית-עצמית למכשיר הנייד לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy, או CBT) מלווה בירידה משמעותית בתסמיני חרדה במבוגרים צעירים עם הפרעות חרדה לאחר שלושה שבועות, עם המשך שיפור לאורך 12 שבועות, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מדגם המחקר כלל 59 מבוגרים בגילאי 18-25 שנים (גיל ממוצע של 23 שנים; […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

  • בדידות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בקרב מבוגרים ששרדו מחלה ממארת (J Nat Comprehensive Cancer Netw)

    בדידות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בקרב מבוגרים ששרדו מחלה ממארת (J Nat Comprehensive Cancer Netw)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the National Comprehensive Cancer Network עולה כי בדידות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת. בעקבות ממצאי המחקר ממליצים החוקרים לשלב בדיקות סקר לבדידות כחלק מההערכה האונקולוגית של חולי סרטן. מדגם המחקר כלל מבוגרים בגילאי 50 שנים ומעלה ששרדו מחלה ממארת ונכללו במחקר Health and Retirement Study […]

  • בחודשי המלחמה הראשונים נצפתה עלייה של כ-50% ברכישת נוגדי חרדה ושל פי 3 במשככי כאבים נרקוטיים

    בחודשי המלחמה הראשונים נצפתה עלייה של כ-50% ברכישת נוגדי חרדה ושל פי 3 במשככי כאבים נרקוטיים

    מחקר חדש ורחב היקף שבוצע בחדר המחקר מאיר-שרון שומרון במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית בחן האם חל זינוק בצריכת נוגדי דיכאון, חרדה, משככי כאבים נרקוטיים וכדורי שינה בשל מלחמת חרבות ברזל. המחקר הוצג היום בכינוס השנתי של החברה הישראלית לאיכות ברפואה שנערך בתל אביב. לפי המחקר, בחצי השנה הראשונה למלחמה נצפתה עלייה של כ-50% ברכישת נוגדי חרדה ושל פי 3 במשככי כאבים נרקוטיים בקרב כלל האוכלוסייה, ובקרב תושבי העוטף נצפתה עלייה של 200% ברכישת נוגדי חרדה ו-250% במשככי כאבים נרקוטיים

  • סיכון מוגבר לאובדנות בקרב בני זוג של חולים עם מחלות ממאירות (JAMA Oncology)

    סיכון מוגבר לאובדנות בקרב בני זוג של חולים עם מחלות ממאירות (JAMA Oncology)

    בני ובנות זוג של חולים עם מחלה ממארת מצויים בסיכון מוגבר לאובדנות, בפרט במהלך השנה הראשונה לאחר אבחנת המחלה הממארת אצל בן/בת זוגם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מדנמרק שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על מצוקה פסיכולוגית גבוהה יותר והפרעות פסיכיאטריות משמעותיות בקרב בני ובנות זוג […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

  • צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף והביא לשיפור איזון גליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בהשוואה להגבלה קלורית, אך אין נתונים רבים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה