Psychiatry Other

שימוש קבוע באינטרנט עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה (J Am Geriatric Soc)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society עולה דיווח-עצמי על שימוש קבוע ברשת האינטרנט בגיל מבוגר, אך לא שימוש מופרז, מלווה בסיכון מופחת להתפתחות דמנציה.  עם זאת, שימוש יומי מוגזם באינטרנט עשוי להשפיע לרעה על הסיכון להפרעה הקוגניטיבית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מידע רב אודות ההשפעה ארוכת הטווח של שימוש באינטרנט על התפקוד הקוגניטיבי בגיל מבוגר. במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את הקשר בין מדדים שונים להערכת השימוש באינטרנט ובין דמנציה. מחקר קודם מצא כי בקשישים שהשתמשו ברשת האינטרנט תועד תפקוד קוגניטיבי כולל טוב יותר, בהשוואה לאלו שלא השתמשו באינטרנט. עם זאת, בשל המגבלות של מחקרים קודמים בנושא, החוקרים ביקשו לבחון את הנושא במחקר חדש.

החוקרים פנו למשתתפים במחקר Health and Retirement Study, סקר אורכי מתמשך של מבוגרים בגילאי 50 שנים ומעלה בארצות הברית ובחנו את הקשר בין מרווח זמן עד התפתחות דמנציה ובין השימוש באינטרנט. עוד נבחנה האינטראקציה בין שימוש באינטרנט ובין רמת השכלה, מוצא/גזע, מין ודור.

מדגם המחקר כלל מבוגרים ללא-דמנציה בגילאי 50-64.9 שנים, כאשר כל 18,154 המשתתפים במחקר (גיל 47% גברים; גיל חציוני של 55.17 שנים) השלימו הערכה קוגניטיבית התחלתית בשנת 2002 ונשאלו אודות השימוש באינטרנט כל שנתיים לאחר מכן.  המשתתפים במחקר היו במעקב בין 2002 ועד 2018, כך שהמעקב המקסימאלי עמד על 17.1 שנים (חציון, 7.9 שנים).  מבין כלל המשתתפים במחקר, 64.7% השתמשו בקביעות באינטרנט.

התוצא העיקרי של המחקר היה היארעות דמנציה, כפי שנקבע על-פי מדד TICS-M (או Modified Telephone Interview for Cognitive Status), אשר הושלם כל שנתיים.

בלמעלה ממחצית המשתתפים במחקר (52.96%) לא תועד שינוי בשימוש באינטרנט לאורך תקופת המחקר, כאשר בחמישית (20.54%) חלו שינויים בהרגלי השימוש.

החוקרים זיהו קשר בין שימוש באינטרנט ובין סיכון מופחת לדמנציה (יחס סיכון של 0.57, רווח בר-סמך 95% של 0.46-0.71) – ממצא שנותר על-כנו גם לאחר תקנון לסימני ירידה קוגניטיבית בתחילת המחקר (יחס סיכון של 0.62, רווח בר-סמך 95% של 0.46-0.85).

כל גל נוסף של שימוש קבוע באינטרנט לווה בירידה של 21% בסיכון לדמנציה (רווח בר-סמך 95% של 13-29%), כאשר תקופות נוספות של שימוש סדיר באינטרנט לווה בסיכון מופחת לדמנציה (יחס סיכון של 0.80, רווח בר-סמך 95% של 0.68-0.95).

ההבדל בסיכון בין אלו שהשתמשו בקביעות באינטרנט ואלו שלא השתמשו באופן קבוע באינטרנט לא היה תלוי ברמת ההשכלה, מוצא/גזע, מין או דור.

קשר בצורת U זוהה בין מספר השעות היומי של שימוש באינטרנט ובין הסיכון לדמנציה, כאשר הסיכון הנמוך ביותר תועד באלו שדיווחו על שימוש בהיקף של 0.1-2.0 שעות ביום (בהשוואה לאי-שימוש באינטרנט). הסיכון עלה באופן מונוטוני לאחר שעתיים, כאשר הסיכון הגבוה ביותר תועד עם שימוש בהיקף של 6.1-8 שעות.

הממצא לא היה מובהק סטטיסטית, אך קשר עקבי בצורת U מרמז לכך ששימוש מופרז באינטרנט עשוי להשפיע לרעה על התפקוד הקוגניטיבי בקשישים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי שימוש קבוע ברשת האינטרנט הפחית במחצית את הסיכון לדמנציה, בהשוואה לאלו שלא השתמשו בקביעות באינטרנט. עם זאת, דרושים מחקרים נוספים להערכת ההשפעות השליליות האפשריות של שימוש מופרז באינטרנט.

J Am Geriatric Soc, May 3, 2023

לידיעה במדסקייפ

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היסטוריה של מיגרנה אינה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון בנשים (Neurology)

    היסטוריה של מיגרנה אינה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון בנשים (Neurology)

    היסטוריה של מיגרנה אינה מלווה בסיכון מוגבר למחלת פרקינסון בנשים, ללא תלות בתדירות כאבי ראש או סוג המיגרנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 39,312 נשים ממקצועות הבריאות בגילאי 45 שנים ומעלה, ללא היסטוריה של מחלת פרקינסון, שלקחו חלק במחקר Women’s Health Study בין 1992 ועד 1995 […]

  • כריתת תוספתן משפרת הישרדות בקשישים שבריריים עם דלקת תוספתן (JAMA Netw Open)

    כריתת תוספתן משפרת הישרדות בקשישים שבריריים עם דלקת תוספתן (JAMA Netw Open)

    בקשישים עם דלקת תוספתן חדה ללא סיבוכים אשר עברו ניתוח בתוך יממה מהאשפוז תועדו שיעורי הישרדות גבוהים יותר באשפוז בהשוואה לאלו שטופלו שמרנית או עברו ניתוח בשלב מאוחר יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 24,320 קשישים (גיל חציוני של 72 שנים, 50.9% נשים) עם דלקת תוספתן ללא-סיבוכים […]

  • תוצאות מבטיחות לאפליקציית CBT לטיפול במבוגרים צעירים עם חרדה (JAMA Netw Open)

    תוצאות מבטיחות לאפליקציית CBT לטיפול במבוגרים צעירים עם חרדה (JAMA Netw Open)

    אפליקציה מונחית-עצמית למכשיר הנייד לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy, או CBT) מלווה בירידה משמעותית בתסמיני חרדה במבוגרים צעירים עם הפרעות חרדה לאחר שלושה שבועות, עם המשך שיפור לאורך 12 שבועות, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מדגם המחקר כלל 59 מבוגרים בגילאי 18-25 שנים (גיל ממוצע של 23 שנים; […]

  • בדידות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בקרב מבוגרים ששרדו מחלה ממארת (J Nat Comprehensive Cancer Netw)

    בדידות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בקרב מבוגרים ששרדו מחלה ממארת (J Nat Comprehensive Cancer Netw)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the National Comprehensive Cancer Network עולה כי בדידות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת. בעקבות ממצאי המחקר ממליצים החוקרים לשלב בדיקות סקר לבדידות כחלק מההערכה האונקולוגית של חולי סרטן. מדגם המחקר כלל מבוגרים בגילאי 50 שנים ומעלה ששרדו מחלה ממארת ונכללו במחקר Health and Retirement Study […]

  • וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים הקשורים עם מחלת פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעברו ומתוארים ב-13% מהחולים במחלה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Brain. ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות בדיקות גנטיות וייעוץ לחולים עם מחלת פרקינסון. המדגם כלל משתתפים שלקחו חלק במחקר PD GENEration, מחקר רב-מרכזי, תצפיתי וקליני המציע בדיקות גנטיות וייעוץ גנטי לחולים עם מחלת […]

  • סיכון מוגבר לאובדנות בקרב בני זוג של חולים עם מחלות ממאירות (JAMA Oncology)

    סיכון מוגבר לאובדנות בקרב בני זוג של חולים עם מחלות ממאירות (JAMA Oncology)

    בני ובנות זוג של חולים עם מחלה ממארת מצויים בסיכון מוגבר לאובדנות, בפרט במהלך השנה הראשונה לאחר אבחנת המחלה הממארת אצל בן/בת זוגם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מדנמרק שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על מצוקה פסיכולוגית גבוהה יותר והפרעות פסיכיאטריות משמעותיות בקרב בני ובנות זוג […]

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה