Psychiatry Other

המלצה למאמר סקירה מה-NEJM בנושא מחלה דו קוטבית מאת פרופ’ בלמקר

זכות גדולה לנו להפנות לעיון במאמר סקירה של פרופ’ בלמקר מאונ’ בן גוריון המתפרסם החודש ב-NEJM בנושא הפרעות דו קוטביות.

הפרעה דו קוטבית היא כידוע אחת ההפרעות הנפשיות הנפוצות ביותר, והיא באה לידי ביטוי בולט וברור של שגעון (Mania ), שהיא מעין היפוך של מצב דכאוני. ביטויים נפוצים נוספים של ההפרעה כוללים אופטימיזים מופרז הגורם לאובדן שיקול דעת רציונלי, התנהגות ותשוקה מינית מוגזמים, העלולים לפגוע ביחסי זוגיות תקינים.

אפיזודות מניות עלולות להמשך חודשים או שנים, והן מלוות בדכאונות (דכאון דו קוטבי). אירוע של הפרעה דו קוטבית יחידה צריך להספיק לאיבחון של מחלה דו קוטבית, הגם שיש שונות רבה בין החולים: חלקם יסבלו מתופעות מניה רבות ומיעוט תופעות דיכאון, וחלקם , להיפך.

במאמרו, הכתוב בשפה קולחת ושוטפת, סוקר פרופ’ בלמקר את הגדרות ההפרעה הדו קוטבית, מנתח את הקשר הגנטי, וסוקר את הטיפולים הקיימים למניה חריפה ולדכאון דו קוטבי. כמו כן מציג המאמר מידע באשר לטיפול תרופתי ופסיכולוגי מונע שמטרתו לייצב את השינויים החדים במצב הרוח.

בהמשך מוצגת סקירה על הפתופיזיולוגיה של המחלה, ועל השימוש באמצעי הדמייה חדישים לצורך הבנת מנגנון הפעולה של המחלה והתרופות הפועלות מולה.

בסיכום, פרופ’ בלמקר מציין שקיימות עדויות ברורות לכך שמדובר במחלה גנטית, ולכן יש חשיבות רבה למחקר הנוגע לגילוי הגן האחראי למחלה. עם זאת, תוצאות המחקרים הגנטים עדיין אינם מספקים עדיין כלים אמינים מספיק לצורך מתן ייעוץ גנטי מתאים.

התרופות החדשות כמו valproic (ולופרל, דפלפט כרונו) ו-lamotrigine (למוגין, למיקטל) אפקטיביות, והן מהוות חלופה יעילה למטופלים אשר סבלו מתופעות לואי קשות כתוצאה מטיפול בליתיום, או שלא הגיבו באופן מספק לליתיום.

עם זאת נראה שאף תרופה אינה אפקטיבית יותר מליתיום עבור מרבית המטופלים הסובלים מהפרעה דו קוטבית.

למרות ההתקדמות באמצעים ובמחקרים הניורוכימיקלים והנוירו-הדמתיים, סימנים דיאגנוסטיים שיהוו בסיס אבחנתי קליני עדיין חסרים.

גישה אבחנתית חדשה לפיה גם סימנים קלים כולל תנודות במצב רוח יחשבו כרכיב של מחלה דו קוטבית, עשויים להוביל לטיפול אפקטיבי בחלק מהחולים, בעיקר באמצעות שימוש בליתיום או ולופרוט, אך יש לזכור ששימוש בתכשירים אלה במטופלים עם סימנים קלים חסר עדיין גיבוי והוכחה ביולוגית או קלינית מספקת.

לכן, הרופאים חייבים להיות זהירים ולהמנע מאיבחון לקוי של מצבים פסיכולוגיים או חברתיים כמחלה דו קוטבית.

ההוכחות המצטברות לאפקטיביות של תכשירים אטיפיקלים אנטיפסיכוטיים חדשים בטיפול ובמניעה של מחלה דו קוטבית יאפשר בעתיד קיומה של חלופה טיפולית מרכזית, אשר תטשטש את הגבולות בין מחלה דו קוטבית וסכיזופרניה. עם זאת, אין להתעלם כמובן מתופעות הלואי הקשות שיש לתרופות אלה.

למאמר ב-NEJM

Bipolar Disorder, R.H. Belmaker, M.D, . Volume 351:476-486

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה