Psychiatry Other

נטייה למצוקה פסיכולוגי קשורה לסיכון לחלות במחלת אלצהיימר.

דר’ רויטל גנדלמן מרטון, עורכת מדור נוירולוגיה

Wilson RS, Evans DA, Bienias JL, et al. Proneness topsychological distress is associated with risk of Alzheimers disease. Neurology 2003;61:1479-1481.

רקע.

סטרס כרוני קשור עם שינויים מבניים בהיפוקמפוס ועם פגיעה בזיכרון ובלמידה בבע”ח ובבני-אדם.

הקשר בין מצוקה פסיכולוגית לנזק מבני להיפוקמפוס והפרעה בתפקודו הובילו להשערה שמצוקה פסיכולוגית יכולה להשפיע על הסיכון להתפתחות מחלת אלצהיימר בגיל המבוגר. כלומר- אם תפקוד ההיפוקמפוס נפגע ע”י מצוקה כרונית, יש צורך בפחות שינויים פתולוגיים שקשורים למחלת אלצהיימר על מנת לגרום לדמנציה קלינית. השפעה זו מרתקת בעיקר בשל קיום הוכחות לכך שניתן לחסום הרבה מההשפעות הבלתי רצויות של מצוקה כרונית על ההיפוקמפוס ע”י מגוון חומרים פרמקולוגיים כולל אנטי דפרסנטים.

בני אדם שונים זה מזה בנטייה לסבול ממצוקה פסיכולוגית בתגובה לאירועים סטרסוגניים. ניתן להעריך נטייה זו ע”י שיטות דירוג עצמיות והיא מהווה מנבא יציב וחזק לאירועים שליליים שיתרחשו בהמשך בחייו של האדם ולהופעת מצוקה פסיכולוגית.

מטרת עבודה זו היתה לבדוק את הקשר בין נטייה למצוקה לסיכון לפתח מחלת אלצהיימר באמצעות נתונים שהושגו ממחקר המסדרים הדתיים, מחקר קליני ופתולוגי ארוך טווח על מחלת אלצהיימר בקרב נזירות, כמרים ואחים קתוליים קשישים. הוערכה הנטייה לחוות מצוקה פסיכולוגית בנקודת הבסיס והקשר שלה לסיכון לחלות במחלת אלצהיימר ולשיעור ההתדרדרות הקוגניטיבית.

שיטות.

אנשי כמורה קתוליים קשישים עברו הערכות קליניות שנתיות, שכללו קלסיפיקציה קלינית של מחלת אלצהיימר ובדיקת מדוקדקת של התפקוד הקוגניטיבי, שממנה הופקו מדדים מורכבים של המצב הקוגניטיבי הכללי ותפקודים קוגניטיביים ספציפיים. המשתתפים השלימו בנקודת הבסיס מדד של הנטייה לחוות מצוקה פסיכולוגית. מעל 90% מהמשתתפים שנפטרו עברו בדיקת PM של המוח ממנה הופקו מדדים הקשורים לפתולוגיה של מחלת אלצהיימר.

תוצאות.

במהלך 4.9 שנות מעקב- 140 מהמשתתפים פיתחו מחלת אלצהיימר. לאלה שסבלו מנטייה גבוהה למצוקה (אחוזון 90) היה סיכון כפול לפתח מחלת אלצהיימר בהשוואה לבעלי נטייה נמוכה למצוקה (אחוזון 10). נטייה למצוקה היתה קשורה לירידה בזיכרון אפיזודי אך לא לתפקודים קוגניטיביים אחרים, עם עלייה של יותר מפי 10 בירידה בזיכרון האפיזודי באלה שסבלו מנטייה גבוהה למצוקה בהשוואה לבעלי נטייה נמוכה למצוקה. בין אלה שנפטרו, לא היה קשר בין הנטייה למצוקה למדדים פתולוגיים שכיחים של מחלת אלצהיימר.

מסקנות.

הנטייה לחוות מצוקה פסיכולוגית מהווה סיכון למחלת אלצהיימר, השפעה שאינה תלויה במדדים פתולוגיים של המחלה, כמו רבדים וקשריות קורטיקליים.

הצעות לקריאה נוספת:

1. Bennett DA, Wilson RS, Schneider JA, et al. Natural history of mild cognitive impairment in older persons. Neurology 2002;59:198-205.

2. Wilson RS, Bennett DA, Bienias JL, et al. Cognitive activity and incident AD in a population-based sample of older persons. Neurology 2002;59:1910-1914.

3. Wilson RS, Mendes de Leon CF, Barnes LL, et al. Participation in cognitively stimulating activities and risk of incident Alzheimers disease. JAMA 2002;287: 742-748.

4. Riley KP, Snowdon DA, Markesbery WR. Alzheimers neurofibrillary pathology and the spectrum of cognitive function: findings from the Nun study. Ann Neurol 2002;51:567-577.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה