Psoriasis

מחקר חדש מספק ראיות נוספות לפתוגנזה גנטית בפסוריאזיס (מתוך כנס ASHG)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-60 של ה-American Society of Human Genetics (ASHG) עולה כי קיים קשר חזק בין ווריאנט גנטי בגן Endoplasmic reticulum aminopeptidase 1 (ERAP1) הקשור בפסוריאזיס, ובין אלל ה-Human leukocytic antigen-C (HLA-C) בגן MHC המקודד לגלוקופרוטאינים.

לדברי קבוצת החוקרים הבריטים אשר מחפשים אתרים גנטיים חדשים הקשורים בסוספטביליות לפסוריאזיס, לא זו בלבד שמחקרם זה מספק ראיות למסלול פתוגנטי משולב בפסוריאזיס, הוא גם הראשון המדגים קשר עם אתר Genome-wide association study (GWAS).

פסוריאזיס הינה מחלת עור שכיחה, המופיעה בכ-2% מהאוכלוסיה. עד כה לא קיים ריפוי למחלה, אשר פעמים רבות עלולה לגרום למוגבלות. המחלה משמשת גם כמודל לחקר הפרעות דלקתיות באדם.

החוקרים מדווחים כי שלב גילוי ה-GWAS עירב נבדקים רבים מבריטניה ומאירלנד- למעלה מאלפיים חולי פסוריאזיס ולמעלה מ-5,000 נבדקים בריאים כקבוצת ביקורת. לדבריהם, נותחו יותר מ-500,000 פולימורפיזמים של נוקלאוטיד בודד (Single-nucleotide polymorphisms, SNPs), והתוצאות אישרו את כל תשעת האתרים אשר נקשרו במחקרים קודמים עם פסוריאזיס. החזק מבין אתרים אלו היה SNP rs10484554 בגן ה-HLA-C על גבי כרומוזום 6 (OR, 4.66; 95% CI = 4.23-5.13).

בנוסף, מצאו החוקרים שמונה אתרים חדשים הקשורים בפסוריאזיס, מהם שבעה אשר מכילים לפחות גן אחד הקשור בתפקוד מערכת החיסון. בהמשך, ביצעו החוקרים ניתוח של 16 אתרים נוספים אשר טרם נקשרו בפסוריאזיס קודם לכן, המכילים גנים חשודים נוספים. בשלב הרפליקציה של במחקר, נכללו חולים המייצגים שבע עוקבות אירופאיות בלתי תלויות (עם סך של כ-3,500 מקרים ו-5,500 נבדקים כקבוצת ביקורת).

מבין האתרים החדשים אשר נקשרו במחקר הנוכחי בפסוריאזיס, מציינים החוקרים כי IFIH1 מקודד לחלבון המעורר את שחרור האינטרפרון מלימפוציטים, IL28RA מקודד לרצפטור לאינטרפרון ו-ERAP1 מקודד לאמינופפטידאז המתווך את איכות הפפטידים הנקשרים למולקולות MHC Class I– סוג המולקולות המקודדות על ידי HLA-C.

החוקרים מוסיפים כי חלק מהגנים אשר נקשרו בפסוריאזים במחקרם זה קשורים גם למחלות אימוניות נוספות. כך למשל, הגן IFIH1 נקשר בסוכרת מסוג 1, הגן REL נקשר בדלקת מפרקים שגרונית, והגן ERAP1 נקשר ב-Ankylosing spondylitis.

החוקרים מציינים כי ביקשו בנוסף לבחון ראיות לקיומם של מספר סיגנלים בתוך אזור האסוציאציה. לדבריהם, שלושה מהאזורים החדשים שאותרו הראו ראיות שכאלו. מאחר ונמצאו סיגנלים רבים במספר מצומצם של מסלולים, בדקו החוקרים קשרים אפשריים בין ה-SNPs העיקריים בכל אחד מ-17 האזורים (מהם 9 שהיו ידועים קודם לכן ו-8 אשר אותרו ואושרו לראשונה בהקשר זה).

תוצאות ניתוח זה העלו ראיות חזקות לקיומו של קשר בין ה-SNP rs10484554 בגן HLA-C ובין ה-SNP rs27524 בגן ERAP1, הן בעוקבת הגילוי, הן בעוקבת הרפליקציה והן בעוקבה המשולבת. כאשר נבדק רק על פי הפנוטיפ, נמצא כי ל-SNP האמור בגן ERAP1 השפעה על הסוספטביליות לפסוריאזיס רק בקרב אנשים הנשאים לעותק אחד לפחות של אלל הסיכון HLA-C ב-rs10484554.

אופי האינטראקציה שנצפתה הינו די מרשים, טוענים החוקרים, ומעיד על כך שבהיעדר אלל הסיכון HLA-C, אין לגן ERAP1 השפעה.

החוקרים מציינים בנוסף כי עבור נבדקים שהינם הומוזיגוטיים GG ב-SNP בגן HLA-C, אין השפעה לגנוטיפ ה-ERAP1, ויחס הסיכויים המשוער לפסוריאזיס נותר קרוב ל-1. עבור הטרוזיגוטיים (HG) ב-SNP זה, הגנוטיפים GG, AG ו-AA מביאים ליחס סיכויים משוער של 4, 6, ו-9 בקירוב, בהתאמה. לבסוף, עבור הומוזיגוטים AA ל-HLA-C, נמצא כי אותם הגנוטיפים קשורים ביחס סיכויים של 8.5, 12 ו-17 בקירוב, בהתאמה.

החוקרים מסבירים כי ל-ERAP1 תפקיד בהצגת פפטיד ה-Class I, וכי מתווך וחותך פפטידים קטנים לפני הכרתם בידי מולקולות ה-MHC Class I. לדבריהם, פעמים רבות ישנו ויכוח אודות משמעות המונח Epistasis, המתייחס למקרים בהם קיומו של גורם אחד שולל את השפעתו של אחר. הדבר מכונה פעמים רבות אפיסטאזיס איכותי, הם מבהירים, וזו התופעה שנצפתה במחקר הנוכחי.

מומחה בתחום אשר נכח בכנס ונתבקש להגיב לפרסום הדברים טוען כי זוהי הפעם הראשונה בה ישנו מידע GWAS התומך בקיומו של אפיסטאזיס.

מתוך הכנס השנתי ה-60 של ה-American Society of Human Genetics (ASHG) אשר נערך בוושינגטון DC בחודש נובמבר 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בחולי פסוריאזיס סיכון מוגבר למחלת ריאות חסימתית כרונית? (Resp Med)

    האם בחולי פסוריאזיס סיכון מוגבר למחלת ריאות חסימתית כרונית? (Resp Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Medicine עולה כי אבחנה של פסוריאזיס אינה מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, או COPD). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הבנת הקשר בין פסוריאזיס ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית עשויה לסייע בטיפול טוב יותר בחולים. מטרתם במחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולות עדויות חדשות התומכות במתן Donidalorsen כטיפול מניעתי בחולים עם אנגיואדמה תורשתית לאחר שהוכח כי הטיפול התרופתי הפחית את שיעור התלקחויות המחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנגיואדמה תורשתית הינה הפרעה נדירה, המתאפיינת באירועים חוזרים של נפיחות העלולה להיות מסכנת-חיים.  טיפול מונע ארוך-טווח עשוי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, בחולים עם אורטיקריה תועדה עליה של 49% בסיכון להתפתחות מחלה ממארת בשנה הראשונה לאחר האבחנה, עם ירידה בסיכון ל-6% בשנים הבאות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגרים בדנמרק ובחן את היארעות הסיכון לממאירות בקרב חולים עם אורטיקריה בהשוואה לסיכון לממאירות […]

  • היעילות והבטיחות של Risankizumab לטיפול בדלקת מפרקים פסוריאטית פעילה (Rheumatology and Therapy)

    היעילות והבטיחות של Risankizumab לטיפול בדלקת מפרקים פסוריאטית פעילה (Rheumatology and Therapy)

    במאמר שפורסם בכתב העת Rheumatology and Therapy מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות וסבילות של Risankizumab (סקייריזי) לאורך 100 שבועות, כאשר מרבית החולים שהגיבו לטיפול לאחר 52 שבועות שמרו על התגובה לאורך זמן, ללא סוגיות בטיחות חדשות.   ברקע למחקר מסבירים כי אין נתונים רבים אודות ההשפעה ארוכת הטווח של טיפולים תרופתיים לדלקת […]

  • הנקה עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות פסוריאזיס בגיל צעיר (British Journal of Dermatology)

    הנקה עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות פסוריאזיס בגיל צעיר (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי הנקה עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות פסוריאזיס בגיל צעיר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פסוריאזיס הינה מחלת עור סיסטמית בעלת מרכיב גנטי, אם כי טריגרים סביבתיים נדרשים להופעת ביטויי המחלה. מחקרים קודמים הצליחו לזהות חלק מהטריגרים הללו, דוגמת דחק, זיהומים וחשיפה לתרופות. מטרת […]

  • טיפול ביולוגי לעומת מתוטרקסט מלווה בהיארעות נמוכה יותר של דלקת מפרקים פסוריאטית בחולי פסוריאזיס (Rheumatology and Therapy)

    טיפול ביולוגי לעומת מתוטרקסט מלווה בהיארעות נמוכה יותר של דלקת מפרקים פסוריאטית בחולי פסוריאזיס (Rheumatology and Therapy)

    במאמר שפורסם בכתב העת Rheumatology and Therapy מדווחים חוקרים מישראל על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפולים ביולוגיים מלווים בהיארעות נמוכה יותר של דלקת מפרקים פסוריאטית (Psoriatic Arthritis) לעומת מתוטרקסט בחולים עם פסוריאזיס, כאשר טיפול מקומי מלווה בשיעורי ההיארעות הנמוכים ביותר של דלקת מפרקים פסוריאטית. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי מבוסס על נתוני מאגר נתונים ישראלי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה