Prematurity

קשר בין השמנה אימהית בהיריון ובין סיכון קרדיווסקולארי מוגבר בצאצאים (מתוך Circulation)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם ב-1 ביוני 2010 ב-Circulation, עולה כי נמצא קשר בין עליה אימהית מוגזמת במשקל במהלך ההיריון, ובין סיכון קרדיווסקולארי מוגבר בצאצאים.

מטרת המחקר הייתה להעריך את הקשר בין עלייה אימהית במשקל במהלך ההיריון (gestational weight gain, GWG) ומשקל האם לפני ההיריון, ובין השמנה וגורמי סיכון קרדיווסקולאריים בצאצאים. החוקרים בדקו נתונים על השמנה ולחץ דם ב-5,154 זוגות אימהות-תינוקות וכן תוצאות בדיקות דם מ-3,457 זוגות אימהות-תינוקות שהשתתפו במחקר ה- UK prospective pregnancy cohort.

מתוצאות המחקר עולה כי תינוקות שנולדו לאימהות אשר עלו במשקל מעבר להמלצות ה- Institute of Medicine משנת 2009, היו בעלי סיכוי גבוה יותר למדד מסת גוף (BMI) גבוה יותר, היקף מותניים גבוה יותר, מסת שומן רבה יותר, רמת לפטין גבוהה יותר, לחץ דם סיסטולי גבוה יותר, ורמות CRP ו-IL-6 גבוהות יותר, וכן בעלי סיכוי רב יותר לרמות HDL ואפוליפופרוטאין A1 נמוכות יותר.

החוקרים מדווחים כי נצפו רמות השמנה נמוכות יותר בילדים לאימהות שעלו פחות מהמומלץ במהלך ההיריון, אם כי יתר גורמי הסיכוי הקרדיווסקולאריים היו דומים לתינוקות שנולדו לאימהות אשר עלו במשקל בהיריון ע”פ ההמלצות. כמו כן, נמצא קשר בין משקל גבוה יותר טרם הכניסה להיריון, ובין השמנה רבה יותר וגורמי סיכון קרדיווסקולאריים רבים יותר בצאצאים בגיל 9 שנים.

החוקרים מוסיפים כי נמצא קשר בין GWG בשבועות 0-14 להיריון ובין השמנה בצאצא, וכי הקשר היה חזק יותר בנשים שעלו יותר מ-500 גרם לשבוע. בשבועות 14-36 להיריון נמצא קשר בין GWG ובין השמנה בצאצא רק בנשים שעלו יותר מ-500 גרם לשבוע, וכן נצפה קשר בין GWG ובין פרופיל פחות טוב של שומנים ומדדי דלקת.

לאור התוצאות כותבים החוקרים כי בעת ניסוח המלצות לעלייה אימהית במשקל במהלך ההיריון יש לקחת בחשבון את התוצאות הן סביב הלידה והן מאוחר יותר בחיי הצאצאים. הם מסבירים כי דרושים מחקרים נוספים על מנת לבחון מהי העלייה האופטימאלית במשקל במהלך ההריון, על מנת לצמצם הן את הסיכון לתינוקות קטנים לגיל הריון והן את הסיכון לסיבוכים אימהיים ועובריים בלידה ולאחר מכן.

בין מגבלות המחקר ניתן לציין את גודל המדגם, שהוביל לעוצמה סטטיסטית מוגבלת, וכן את התכנון התצפיתי של המחקר. החוקרים ממליצים לערוך מחקרים אקראיים הכוללים נשים עם השמנה, על מנת להשוות בין מעקב היריון רגיל ובין מעקב רגיל בשילוב עם ייעוץ מכוון לשמירה על משקל גוף בריא במהלך ההיריון.

Circulation. 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה