שתיית קפה בזמן היריון: אפילו כמות קטנה עשויה להביא לירידה בגודל התינוק (JAMA Netw Open)

בנשים הרות, אפילו חצי כוס קפה ביום עשויה להביא לירידה בגודל התינוק בלידה ומשקל הלידה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את קשר בין צריכת קפאין בזמן היריון ובין מדדים אנתרופומטריים של התינוק. הם השלימו מחקר עוקבה שהתבסס על נתוני National Institute of Child Health and Human Development Fetal Growth Studies-Singleton, שכלל 2,055 נשים לא-מעשנות בסיכון נמוך להפרעות בגדילת העובר, עם נתונים מלאים אודות צריכת קפאין. מהנתונים עולה כי הלידה הייתה בממוצע לאחר 39.2 שבועות היריון.

בהשוואה לרבעון הראשון של רמות קפאין בפלזמה (עד 28 ננוגרם/מ”ל), בקרב תינוקות לנשים ברבעון הרביעי (מעל 659 ננוגרם/מ”ל) תועד משקל לידה קטן יותר (84.3- גרם, p=0.04), כמו גם אורך קצר יותר (0.44- ס”מ, p=0.04) והיקף ראש (0.28- ס”מ, p<0.001), זרוע (0.25- ס”מ, p=0.02) וירך (0.29- ס”מ, p=0.07) קטנים יותר.

בהשוואה לנשים שדיווחו על צריכת משקאות ללא-קפאין, לאלו שצרכו כ-50 מ”ג קפאין ביום (כחצי כוס קפה) נולדו תינוקות במשקל לידה קטן יותר (הבדל של 66- גרם), עם היקף זרוע (0.17- ס”מ) וירך (0.32- ס”מ) קטנים יותר, כמו גם קפל עור מותן קדמי קטן יותר (0.24- מ”מ).

התוצאות לא היו תלויות במטבוליזם מהיר או איטי של קפאין.

ממצאי המחקר מציעים כי צריכת קפאין במהלך ההיריון, גם ברמות נמוכות מהמינון המומלץ של 200 מ”ג/יום, עשויה להשפיע על גדילת העובר.

JAMA Netw Open. 2021;4

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הזנה אנטרלית מלאה מוקדמת לעומת הזנה שמרנית בפגים בשבועות 27–32 להיריון: מחקר אקראי מבוקר

הזנה אנטרלית מלאה מוקדמת לעומת הזנה שמרנית בפגים בשבועות 27–32 להיריון: מחקר אקראי מבוקר

מקור: Neonatology
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|12/07/2026

בעוד מחקרים קודמים הוכיחו את בטיחותה של ETEF בפגים יציבים (VLBW), מחקר אקראי מבוקר (RCT) זה נועד להעריך את היעילות ואת הבטיחות של גישה זו בהשוואה להזנה שמרנית (CEF)

סיכום מקצועי: אסטרטגיות ניהול חבל טבור ביילודים שאינם חיוניים (Non-Vigorous Neonates)

סיכום מקצועי: אסטרטגיות ניהול חבל טבור ביילודים שאינם חיוניים (Non-Vigorous Neonates)

מקור: degruyterbrill
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|07/06/2026

אפילו שחיתוך מושהה של חבל הטבור (Delayed Cord Clamping – DCC) הוא סטנדרט הטיפול המקובל עבור יילודים חיוניים בזכות יתרונותיו הקליניים כגון הגדלת נפח הדם ושיפור רמות ההמוגלובין, יישומו ביילודים שאינם חיוניים שרוי במחלוקת

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן