Pediatrics

התועלת של התחלת טיפול ביולוגי מוקדם בילדים ומבוגרים עם מחלת מעי דלקתית (Gastroenterology)

מתוצאות מחקר חדש מישראל בראשות פרופ’ דן טרנר מהמרכז הרפואי שערי צדק בירושלים עולה כי מתן טיפול ביולוגי בשלב מוקדם מלווה בסיכון מופחת להתערבות ניתוחית בחולים עם מחלת קרוהן, כמו גם בסיכון נמוך יותר לתלות בסטרואידים. עם זאת, בחולים עם קוליטיס כיבית לא תועדה ירידה בסיכון לניתוח כריתת מעי גס או מחלה תלויה בסטרואידים בעקבות התחלת טיפול ביולוגי בשלב מוקדם.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון אם התחלה מוקדמת של טיפול ביולוגי מלווה בתוצאות טובות יותר בילדים ומבוגרים עם מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית.

מדגם המחקר כלל את כל החולים עם אבחנה של קוליטיס כיבית או מחלת קרוהן בישראל (2005-2020) אשר נכללו במדגם epi-IIRN, הכולל 98% מהאוכלוסייה. החוקרים בחנו את הקשר בין משך המחלה בעת התחלת טיפול ביולוגי (0-3 חודשים, 3-12 חודשים, 1-2 שנים או 2-3 שנים) ובין התוצאות בחולים עם מחלת מעי דלקתית.

מבין 34,375 חולים במחקר (5,240 ילדים), 7,452 חולי קרוהן ו-2,235 חולים עם קוליטיס כיבית קיבלו טיפול ביולוגי. בקרב חולי קרוהן, מהנתונים עשר שנים לאחר אבחנת מחלת המעי הדלקתית עלה כי הסיכוי לניתוח על-רקע מחלת קרוהן ירד בהדרגה אך באופן מתון עם התחלת טיפול ביולוגי בשלב מוקדם; הבדל משמעותי תואר בין חולים שהחלו טיפול ביולוגי לאחר 2-3 שנים מתחילת המחקר ואלו שהחלו בטיפול ביולוגי במהלך שלושת החודשים הראשונה לאבחנה (31% לעומת 18%, בהתאמה, p=0.02; מספר נדרש לטיפול של 7.7 חולים), אך לא תועד הבדל בין חולים שהחלו בטיפול בתוך שלושה חודשים מאבחנת המחלה או לאחר 3-12 חודשים מהופעת מחלת קרוהן.

הסיכוי למחלה תלוית-סטרואידים לאחר עשר שנים עמד על 19% בקרב חולים שהחלו טיפול ביולוגי בתוך שלושה חודשים מהאבחנה, לעומת 31% בחולים שהחלו בטיפול ביולוגי לאחר 2-3 שנים (p<0.001) ו-37% לאחר 1-2 שנים מהאבחנה של מחלת קרוהן (p<0.001).

בחולים עם קוליטיס כיבית, לא תועדו הבדלים משמעותיים בשיעורי ניתוח כריתת מעי גס או מחלה תלוית-סטרואידים בין חולים שהחלו בטיפול ביולוגי בשלב מוקדם או מאוחר לאחר האבחנה.

המגמות בילדים עם מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית היו דומות לאלו שתוארו במבוגרים עם מחלת המעי הדלקתית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי התחלת טיפול ביולוגי בשלב מוקדם אינה מפחית את הסיכון למספר סיבוכים של מחלת מעי דלקתית, למעט סיכון מופחת לניתוח בחולי קרוהן ומחלת קרוהן תלויה בסטרואידים. יש להשלים מחקרים נוספים על-מנת לאשר את הממצאים הללו. בחולים עם קוליטיס כיבית לא נרשם סיכון מופחת לכריתת מעי גס או מחלה תלוית בסטרואידים בעקבות התחלת טיפול ביולוגי בשלב מוקדם.

Gastroenterology, Feb 6, 2024

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים עם דלקת לבלב חדה צפויים לפתח אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר 12 חודשים, כאשר הגורמים העיקריים המנבאים סיבוך זה כוללים דלקת לבלב אידיופטית, מחלה בדרגת חומרה בינונית-חמורה או חמורה והיסטוריה קודמת של סוכרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת eClinicalMedicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לבלב אקסוקריני נקשרה באופן מסורתי עם […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

  • יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS באה להעריך את היעילות והבטיחות קצרת המועד של הטיפול המשולב (יחד או לסרוגין) באצטמינופן ואיבופרופן להורדת חום בילדים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הפרעות בדם ובמערכת הלימפה תועדו בשכיחות גבוהה יותר בילדים שטופלו במעכבי JAK (או Janus Kinase) לעומת מבוגרים, כך עולה מנתונים חדשים מארצות הברית וקנדה שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology. מהממצאים עלה עוד כי אקנה הינה תופעת הלוואי העורית נפוצה ביותר בילדים וכי אירועים חריגים חמורים היו פחות נפוצים. במסגרת המחקר בחנו החוקרים נתונים אודות 399,649 […]

  • טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף בהחייאה ביילודים בחדר הלידה (J Pediatr)

    טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף בהחייאה ביילודים בחדר הלידה (J Pediatr)

    מחקר חדש שפורסם ב-The Journal of Pediatrics הראה כי טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף במהלך החייאה ביילודים בחדר הלידה. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה