Pediatrics

השוואת תוצאות קורס יחיד מול שני קורסים של טיפול בקורטיקוסטרואידים בהריונות בסיכון ללידה מוקדמת (Am J Obstet Gynecol MFM) – והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology MFM מדווחים חוקרים מקנדה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי התמותה או תחלואה חמורה ביילוד, כולל תסמונת מצוקה נשימתית חדה, אינם נמוכים יותר במקרים בהם ניתנו שני קורסי טיפול בקורטיקוסטרואידים לפני הלידה, בהשוואה לקורס טיפול יחיד.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נשים רבות מקבלות טיפול בקורטיקוסטרואידים במהלך ההיריון בחשש מפני לידה מוקדמת. חלק מהאיגודים המקצועיים ממליצים על טיפול הצלה באלו הנותרות בהיריון לאורך למעלה מ-14 ימים לאחר קורס הטיפול הראשון.  במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את ההבדלים בשיעורי תחלואה חמורה ותמותת יילוד במקרים בהם ניתן קורס יחיד של קורטיקוסטרואידים אל מול מקרים בהם ניתנו שני קורסי טיפול לפני הלידה.

החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר MACS (או Multiple Courses of Antenatal Corticosteroids for Preterm Birth), מחקר אקראי שכלל 80 מרכזים ב-20 מדינות בין 2001 עד 2006. המשתתפות שקיבלו קורס טיפול יחיד (כלומר, מנה שנייה של קורטיקוסטרואידים לפני הלידה או פלסבו) נכללו בניתוח הנתונים הנוכחי.

התוצא העיקרי היה משלב של לידת מת, תמותת יילוד במהלך 28 הימים הראשונים לחיים או לפני השחרור, תסמונת מצוקה נשימתית חמורה, דיספלזיה ברונכו-פולמונרית (BPD), דימום תוך-חדרי (IVH) בדרגה III-IV, לויקומלציה פריונטריקולרית (PVL), או דלקת נמקית של המעי (NEC).

מדגם המחקר כלל 385 נשים בקבוצת הטיפול ו-365 נשים בקבוצת הפלסבו.

שיעורי התוצא העיקרי המשולב עמדו על 24% מהנשים בזרוע ההתערבות לעומת 20% מאלו בזרוע הפלסבו (יחס סיכויים מתוקן של 1.09, רווח בר-סמך 95% של 0.76-1.57). יתרה מזאת, תסמונת מצוקה נשימתית חמורה דווחה בשיעורים דומים בשתי הקבוצות (יחס סיכויים מתוקן של 0.98, רווח בר-סמך 95% של 0.65-1.48).

בקרב יילודים שנחשפו לקורטיקוסטרואידים לפני הלידה תועד סיכוי גבוה יותר למשקל קטן לגיל ההיריון (14.9% לעומת 10.6%; יחס סיכויים מתוקן של 1.63, רווח בר-סמך 95% של 1.07-2.47).

מניתוח לפי תתי-קבוצות של תינוקות שנולדו לפני שבוע 32 או בתוך 7 ימים מההתערבות, לא עלתה תועלת מבחינת התוצא העיקרי המשולב עם טיפול בקורטיקוסטרואידים לפני הלידה לעומת פלסבו: 50.5% לעומת 41.8% (יחס סיכויים מתוקן של 1.16, רווח בר-סמך 95% של 0.78-1.72) ו-42.3% לעומת 37.1% (יחס סיכויים מתוקן של 1.02, רווח בר-סמך 95% של 0.67-1.57), בהתאמה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי שיעורי התמותה או תחלואה חמורה ביילוד אינם נמוכים יותר במקרים בהם ניתנו שני קורסי טיפול בקורטיקוסטרואידים לפני הלידה, בהשוואה לקורס טיפול יחיד. על קובעי המדינות לקחת בחשבון את הממצאים הללו בהמלצה על קורס שני של טיפול בקורטיקוסטרואידים לפני הלידה ומעבר לשיקולים בטווח הקצר להתייחס גם ליתרונות ארוכי הטווח של גישת טיפול זו.

 

Am J Obstet Gynecol MFM. 2023 May 4

 

הערות עורך:

לפי מחקר זה אין יתרון במתן מנה נוספת של סטרואידים טרום הלידה שבועיים לאחר הקורס הטיפולי הראשון במניעת תמותה ותחלואה ניאונטלית. אולם מספר הילודים שהיו קטנים לגיל ההריון היה גבוה יותר בקבוצת הילודים שטופלו ב-2 קורסים של סטרואידים. לדעת החוקרים יש לחשוב שוב על ההמלצה למתן קורס סטרואידים שני לנשים שבסיכון ללידת פגים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    במחקר שפורסם לאחרונה ב JAMA PEDIATRICS נעשתה סקירת ספרות סיסטמטית ומטה-אנליזה שמטרתה היתה לבדוק את יעילות התערבויות בצורת משחקים דיגיטליים לטיפול במצבים רגשיים (gamified digital mental health interventions (DMHIs) ) בקרב ילדים ובני נוער. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בחשיבות סמנים בדם טבורי לחיזוי התפתחות אטופיק דרמטיטיס, כאשר ביילודים שפיתחו מאוחר יותר את מחלת העור תועדו ריכוזי גבוהים יותר של TEWL (או Transepidermal Water Loss), CCL17 או TARC ((Thymus and Activation-Regulated Chemokine)) ו-IL-31 בדם טבורי. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת הערך […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

  • יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS באה להעריך את היעילות והבטיחות קצרת המועד של הטיפול המשולב (יחד או לסרוגין) באצטמינופן ואיבופרופן להורדת חום בילדים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הפרעות בדם ובמערכת הלימפה תועדו בשכיחות גבוהה יותר בילדים שטופלו במעכבי JAK (או Janus Kinase) לעומת מבוגרים, כך עולה מנתונים חדשים מארצות הברית וקנדה שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology. מהממצאים עלה עוד כי אקנה הינה תופעת הלוואי העורית נפוצה ביותר בילדים וכי אירועים חריגים חמורים היו פחות נפוצים. במסגרת המחקר בחנו החוקרים נתונים אודות 399,649 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה