Pediatrics

הערכת התערבויות שונות למניעת וטיפול לסגירת דוקטוס ארטריוזוס (PDA) בפגים (Cochrane Database Syst Rev) – והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Cochrane Database of Systematic Reviews מדווחים חוקרים על תוצאות סקירה מקיפה של התערבויות שונות לסגירת דוקטוס ארטריוזוס בפגים, מהן עולה כי טיפול מונע ב-Indomethacin או Ibuprofen עשוי להפחית את הסיכון לדימום תוך-חדרי חמור, כל מעכבי פרוסטגלנדינים הזמינים לשימוש יעילים לסגירה של דוקטוס ארטריוזוס תסמיני, טיפול פומי ב-Ibuprofen יעיל יותר מטיפול תוך-ורידי, כאשר מינון גבוה יותר של התרופה יעיל יותר ממינון סטנדרטי.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דוקטוס ארטריוזוס פתוח (PDA) מלווה בתחלואה ותמותה משמעותית בפגים. מספר התערבויות לא-תרופתיות, תרופתיות וניתוחיות נבחנו כאמצעי למניעה או טיפול במקרים אלו. מטרת הסקירה הנוכחית הייתה לסכם את העדויות הזמינות אודות התערבויות תרופתיות או ניתוחיות למניעת דוקטוס ארטריוזוס פתוח וסיבוכים נלווים, כמו גם התערבויות לטיפול במקרים של דוקטוס ארטריוזוס פתוח תסמיני וא-תסמיני בפגים.

החוקרים כללו את כל הסקירות שבחנו את ההתערבויות הבאות: טיפול תרופתי במעכבי פרוסטגלנדינים (Indomethacin, Ibuprofen ו-Acetaminophen), התערבויות תרופתיות משלימות, פרוצדורות פולשניות לסגירת דוקטוס ארטריוזוס פתוח והתערבויות לא-תרופתיות.

הסקירה כללה 16 סקירות, שכללו 138 מחקרים אקראיים ומבוקרים ו-11,856 פגים אודות מניעה וטיפול בפגים עם דוקטוס ארטריוזוס פתוח. אחת מהסקירות הללו לא כללה מחקרים ולכן לא תרמה לתוצאות. שש סקירות דיווחו על התערבויות למניעת דוקטוס ארטריוזוס פתוח וכללו טיפול תרופתי מניעתי במעכבי פרוסטגלנדינים, קשירה כירורגית מניעתית או התערבויות לא-תרופתיות; סקירה אחת דיווחה על השימוש ב-Indomethacin לטיפול במקרים של דוקטוס ארטריוזוס פתוח ללא-תסמינים; תשע סקירות דיווחו על התערבויות לטיפול במקרים תסמיניים וכללו טיפול תרופתי במעכבי פרוסטגלנדינים שונים, קשירה ניתוחית וטיפולים משלימים (כולל Furosemide ו-Dopamine בשילוב עם Indomethacin).

למניעת דוקטוס ארטריוזוס פתוח, מתן מניעתי של Indomethacin הפחית את הסיכון לדימום תוך-חדרי חמור (סיכון יחסי של 0.66, רווח בר-סמך 95% של 0.53-0.82) וצורך בסגירה פולשנית (סיכון יחסי של 0.51, רווח בר-סמך 95% של 0.37-0.71), אך לא השפיעה על התוצא המשולב של תמותה או מוגבלות נוירו-התפתחותית מתונה-עד-חמורה. טיפול מניעתי ב-Ibuprofen ככל הנראה עשוי להפחית מעט את הסיכון לדימום תוך-מוחי חמור (סיכון יחסי של 0.67, רווח בר-סמך 95% של 0.45-1.00) וצורך בהתערבות פולשנית לסגירת דוקטוס ארטריוזוס פתוח (סיכון יחסי של 0.46, רווח בר-סמך 95% של 0.22-0.96). העדויות באשר להשפעה של טיפול מונע ב-Acetaminophen כנגד דימום תוך-חדרי חמור אינן חד-משמעיות.

הסיכון לדלקת נמקית של המעי היה קטן יותר עם קשירה ניתוחית מונעת (סיכון יחסי של 0.25, רווח בר-סמך 95% של 0.08-0.83) והן עם הגבלת נוזלים (סיכון יחסי של 0.43, רווח בר-סמך 95% של 0.21-0.87).

באשר לטיפול במקרים של דוקטוס ארטריוזוס פתוח א-תסמינית, מתן Indomethacin הפחית את הסיכון להתפתחות דוקטוס ארטריוזוס פתוח תסמינית לאחר-טיפול (סיכון יחסי של 0.36, רווח בר-סמך 95% של 0.19-0.68). במקרים של דוקטוס ארטריוזוס פתוח תסמינית, כל מעכבי פרוסטגלנדין היו יעילים בהשוואה לפלסבו או העדר טיפול: Indomethacin (סיכון יחסי של 0.30, רווח בר-סמך 95% של 0.23-0.38), Ibuprofen (סיכון יחסי של 0.62, רווח בר-סמך 95% של 0.44-0.86), מתן מוקדם של Acetaminophen (סיכון יחסי של 0.35, רווח בר-סמך 95% של 0.23-0.53).

טיפול פומי ב-Ibuprofen היה יעיל יותר ממתן תוך-ורידי בסגירת דוקטוס ארטריוזוס פתוח (סיכון יחסי של 0.38, רווח בר-סמך 95% של 0.26-0.56). מינון גבוה של Ibuprofen היה יעיל יותר מטיפול במינון סטנדרטי (סיכון יחסי של 0.37, רווח בר-סמך 95% של 0.22-0.61).

באשר לסיבוכים נלווים, בהשוואה לטיפול ב-Indomethacin, הסיכון לדלקת נמקית של המעי היה נמוך יותר עם Ibuprofen (סיכון יחסי של 0.68, רווח בר-סמך 95% של 0.49-0.94) או עם Acetaminophen (סיכון יחסי של 0.42, רווח בר-סמך 95% של 0.19-0.96). עם זאת, הסיכון לדלקת מעי נמקית היה גבוה יותר עם טיפול ממושך ב-Indomethacin לעומת טיפול לפרק זמן קצר יותר (סיכון יחסי של 1.87, רווח בר-סמך 95% של 1.07-3.27).

החוקרים מסכמים וכותבים כי סקירה זו מסכמת את העדויות מ-16 סקירות של מחקרים אקראיים ומבוקרים אודות השפעות התערבויות למניעה וטיפול בדוקטוס ארטריוזוס פתוח בפגים. הם מציינים כי בימים אלו נערכות שתי סקירות נוספות בנוגע לטיפול ותוצאות דוקטוס ארטריוזוס פתוח בפגים, אחת אודות הגבלת תסמינים במקרים של דוקטוס ארטריוזוס פתוח תסמיני ושניה אודות טיפול פולשני לדוקטוס ארטריוזוס פתוח בפגים.

Cochrane Database Syst Rev. 2023 Apr 11

הערות עורך:

זוהי הסקירה המקיפה ביותר על טיפול ב-PDA בפגים קטנים. סקירה זו מדגישה שוב שטיפול פומי ב-Ibuprofen יעיל יותר מאשר טיפול IV (וגם זול יותר). סקירה זו לא מנחה מתי יש לטפל או לא ב-PDA (בשנים האחרונות ירדה שכיחות הטיפול ב-PDA) אולם נותנת כלים למטפלים באיזה טיפול ניתן להשתמש ברגע שהוחלט כי יש לטפל.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    במחקר שפורסם לאחרונה ב JAMA PEDIATRICS נעשתה סקירת ספרות סיסטמטית ומטה-אנליזה שמטרתה היתה לבדוק את יעילות התערבויות בצורת משחקים דיגיטליים לטיפול במצבים רגשיים (gamified digital mental health interventions (DMHIs) ) בקרב ילדים ובני נוער. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בחשיבות סמנים בדם טבורי לחיזוי התפתחות אטופיק דרמטיטיס, כאשר ביילודים שפיתחו מאוחר יותר את מחלת העור תועדו ריכוזי גבוהים יותר של TEWL (או Transepidermal Water Loss), CCL17 או TARC ((Thymus and Activation-Regulated Chemokine)) ו-IL-31 בדם טבורי. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת הערך […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

  • יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS באה להעריך את היעילות והבטיחות קצרת המועד של הטיפול המשולב (יחד או לסרוגין) באצטמינופן ואיבופרופן להורדת חום בילדים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הפרעות בדם ובמערכת הלימפה תועדו בשכיחות גבוהה יותר בילדים שטופלו במעכבי JAK (או Janus Kinase) לעומת מבוגרים, כך עולה מנתונים חדשים מארצות הברית וקנדה שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology. מהממצאים עלה עוד כי אקנה הינה תופעת הלוואי העורית נפוצה ביותר בילדים וכי אירועים חריגים חמורים היו פחות נפוצים. במסגרת המחקר בחנו החוקרים נתונים אודות 399,649 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה