התועלת של NO בשיאוף למניעת BPD בפגים (BMC Pediatr) – והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת BMC Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי טיפול ב-NO בשיאוף במינון ראשוני של 10 ppm יעיל יותר בהפחתת הסיכון ל-BPD (או Bronchopulmonary Dysplasia) בהשוואה לטיפול קונבנציונאלי וטיפול במינון ראשוני של 5 ppm בפגים שנולדו לפני 34 שבועות היריון, אשר נדרשו לתמיכה נשימתית. עם זאת, לא תועדו הבדלים בשיעור אירועי תמותה באשפוז ואירועים חריגים בין מטופלים ב-NO ואלו בקבוצת הביקורת.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התועלת של NO בהפחתת הסיכון ל-BPD עדיין שנויה במחלוקת. במחקר הנוכחי הם ביקשו להשלים מטה-אנליזה להנחיית תהליכי קבלת החלטות בנוגע לחשיבות טיפול ב-NO בשיאוף והשפעת הטיפול על היארעות ותוצאות BPD בפגים.

החוקרים אספו נתונים ממחקרים אקראיים ומבוקרים שפורסמו במאגרי PubMed, Embase, Cochrane Library, Wanfang, China National Knowledge Infrastructure ו-Chinese Scientific Journal Database VIP.

הסקירה כללה 11 מחקרים שענו על קריטריוני הסקירה ומהנתונים עולה כי טיפול ב-NO בשיאוף לווה בשיעורי היארעות נמוכים יותר משמעותית של BPD, בהשוואה לקבוצת הביקורת (סיכון יחסי של 0.91, p=0.006). עוד מדווחים החוקרים כי לא זוהו הבדלים משמעותיים בשיעורי היארעות BPD בין שתי הקבוצות במינון ראשוני של 5 ppm, אך בקרב אלו שטופלו במינון של 10 ppm תועדו שיעורי היארעות נמוכים יותר משמעותית של BPD (סיכון יחסי של 0.90, p=0.03).

עם זאת, החוקרים מדווחים כי למרות שבזרוע הטיפול ב-NO בשיאוף תועד סיכון מוגבר ל-NEC (או Necrotizing Enterocolitis) (סיכון יחסי של 1.33, רווח בר-סמך 95% של 1.04-1.71), במקרים שטופלו במינון ראשוני של 10 ppm לא זוהה הבדל משמעותי בשיעורי היארעות NEC, בהשוואה לקבוצת הביקורת, בעוד שבאלו שטופלו ב-NO במינון ראשוני של 5 ppm תועדו שיעורים גבוהים יותר משמעותית של NEC, בהשוואה לביקורות (סיכון יחסי של 1.41, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.91).

יתרה מזאת, החוקרים לא זיהו הבדלים מובהקים סטטיסטית בשיעורי תמותה באשפוז, דימום תוך-חדרי בדרגה 3 או 4 או לויקומלציה פריונטריקולרית (PVL) ודימום ריאתי בין שתי קבוצות הטיפול.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בתועלת של טיפול ב-NO בשיאוף במינון התחלתי של 10 ppm להפחתת הסיכון ל-BPD בפגים שנולדו לפני 34 שבועות היריון ונדרשו לתמיכה נשימתית. עם זאת, לא תועדו הבדלים בשיעורי התמותה באשפוז וסיבוכים בין כלל המטופלים ב-NO ובין חולים בקבוצת הביקורת.

BMC Pediatr, March 29, 2023

הערות עורך:

מטא אנליזה זו מציעה כי טיפול ב-NO בפגים עם מצוקה נשימתית מקטינה את הסיכון לפתח BPD בהמשך. בנוסף עולה ממחקר זה כי מי שבוחר לטפל ב-NO למטרה זו, עדיף להשתמש במינון של 10ppm לעומת מינון נמוך יותר של 5ppm.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

סיכום מקצועי: אסטרטגיות ניהול חבל טבור ביילודים שאינם חיוניים (Non-Vigorous Neonates)

סיכום מקצועי: אסטרטגיות ניהול חבל טבור ביילודים שאינם חיוניים (Non-Vigorous Neonates)

מקור: degruyterbrill
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|07/06/2026

אפילו שחיתוך מושהה של חבל הטבור (Delayed Cord Clamping – DCC) הוא סטנדרט הטיפול המקובל עבור יילודים חיוניים בזכות יתרונותיו הקליניים כגון הגדלת נפח הדם ושיפור רמות ההמוגלובין, יישומו ביילודים שאינם חיוניים שרוי במחלוקת

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

עקומת גדילה בפגים

עקומת גדילה בפגים

מקור: Seminars in Perinatology
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|12/05/2026

המאמר מציג סקירה מקצועית ומקיפה של המלצות מומחים (הכוללות ארגונים כגון AAP ו־ESPGHAN) בנוגע ליעדי הגדילה של פגים (Preterm neonates), תוך שימת דגש על נטישת הגישה של ‘מידה אחת מתאימה לכולם’ לטובת הערכה מותאמת אישית

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן