Pediatrics

פוטותרפיה לסירוגין מול פוטותרפיה רציפה לטיפול בצהבת של היילוד (Cochrane Database of Systematic Reviews) – והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

טיפול באור

פוטותרפיה מהווה טיפול מקובל ויעיל במקרים של צהבת של היילוד, כאשר חלק מהמחקרים הציעו כי טיפולי פוטותרפיה לסירוגין דומים ביעילותם לטיפולי פוטותרפיה רציפה, לצד היתרון של שיפור אפשרות ההנקה והקשר בין האם והיילוד. במאמר סקירה שפורסם בכתב העת Cochrane Database of Systematic Reviews ביקשו החוקרים לבחון את העדויות אודות הבטיחות והיעילות של שתי הגישות ומדווחים כי העדויות הזמינות מצביעות על הבדלים מעטים, אם בכלל, בין פוטותרפיה לסירוגין ופוטותרפיה רציפה בכל הנוגע להפחתת רמות בילירובין. עם זאת, פוטותרפיה רציפה עשויה להיות יעילה יותר בפגים.

להערכת הבטיחות והיעילות של פוטותרפיה לסירוגין אל מול פוטותרפיה רציפה השלימו החוקרים חיפוש במאגרי CENTRAL, MEDLINE ו-Embase וכן חיפשו במאגרי מחקרים קליניים ורשימת מקורות של מאמרים במטרה לזהות מחקרים אקראיים ומבוקרים שהשוו בין שתי גישות הטיפול ביילודים עם צהבת עד גיל 30 ימים.

התוצאים העיקריים כללו את קצב הירידה בריכוז בילירובין בדם וקרניקטרוס.

הסקירה כללה 21 מחקרים אקראיים ומבוקרים עם 1,600 יילודים. החוקרים מציינים כי מחקר אחד ממשיך בימים אלו וארבעה ממתינים לסיווג.

מהנתונים עולה כי ישנם הבדלים מעטים, אם בכלל, בין פוטותרפיה לסירוגין ופוטותרפיה רציפה בכל הנוגע להפחתת בילירובין בדם ביילודים עם צהבת (הבדל ממוצע של 0.09- מיקרומול/ליטר/שעה). מחקר אחד שכלל 60 יילודים דיווח כי לא תועדו מקרים של נזק מוחי משנית לבילירובין, כאשר לא ידוע אם טיפול רציף או טיפול לסירוגין מפחית פגיעה בתפקוד המוח מאחר ודרגת הוודאות של עדויות אלו הייתה נמוכה מאוד.

החוקרים מדווחים על הבדלים מעטים, אם בכלל, בשיעורי כישלון טיפול (סיכון יחסי של 1.63, רווח בר-סמך 95% של 0.29-9.17; עדויות בדרגה נמוכה).

החוקרים מסכמים וכותבים כי אין הבדלים רבים בין תוצאות פוטותרפיה רציפה ופוטותרפיה לסירוגין בטיפול בצהבת של היילוד. פוטותרפיה רציפה עשויה להיות יעילה יותר בפגים, אך הסיכון של פוטותרפיה רציפה והתועלת האפשרית של רמות בילירובין מעט נמוכות יותר אינם ידועים. פוטותרפיה לסירוגין מלווה בירידה בהיקף החשיפה לפוטותרפיה.

ישנם יתרונות תיאורטיים למשטרי טיפול לסירוגין, אך חשוב לבחון את בטיחות הטיפול. החוקרים קוראים להשלים מחקרים פרוספקטיביים גדולים בפגים וביילודים שנולדו במועד בטרם ניתן יהיה לקבוע כי שני משטרי הטיפול דומים ביעילותם.

 

Cochrane Database of Systematic Reviews 2023 March 3

הערות עורך:

במטא אנליזה זו נמצא כי טיפול אור לסרוגין יעיל כמו טיפול אור מתמשך להורדת רמת הצהבת בילודים במועד או קרוב למועד. בפגים ייתכן כי עדיין יש יתרון לטיפול מתמשך. ישנם יתרונות רבים לטיפול לסירוגין והעיקרי שבהם הוא חיזוק הקשר בין אם לתינוק. ישנן מחלקות המפרידות בין אם לתינוק לשם הטיפול בצהבת ואפילו המחלקות שמשתמשות ב-Bili blanket ודומיו כדי למזער את ההפרדה, עדיין ישנו סירבול בטיפול בתינוק בצורה כזו. עדיף לדעתי, להימנע מטיפול באור מתמשך במיוחד ויעילות של הטיפול לסרוגין הינה דומה. מה גם שבמחקרים הללו לא נבדקה ההשפעה לטווח ארוך של הטיפול באור וייתכן כי הטיפול לסרוגין אף מקטין אותן.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    במחקר שפורסם לאחרונה ב JAMA PEDIATRICS נעשתה סקירת ספרות סיסטמטית ומטה-אנליזה שמטרתה היתה לבדוק את יעילות התערבויות בצורת משחקים דיגיטליים לטיפול במצבים רגשיים (gamified digital mental health interventions (DMHIs) ) בקרב ילדים ובני נוער. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בחשיבות סמנים בדם טבורי לחיזוי התפתחות אטופיק דרמטיטיס, כאשר ביילודים שפיתחו מאוחר יותר את מחלת העור תועדו ריכוזי גבוהים יותר של TEWL (או Transepidermal Water Loss), CCL17 או TARC ((Thymus and Activation-Regulated Chemokine)) ו-IL-31 בדם טבורי. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת הערך […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

  • יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS באה להעריך את היעילות והבטיחות קצרת המועד של הטיפול המשולב (יחד או לסרוגין) באצטמינופן ואיבופרופן להורדת חום בילדים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הפרעות בדם ובמערכת הלימפה תועדו בשכיחות גבוהה יותר בילדים שטופלו במעכבי JAK (או Janus Kinase) לעומת מבוגרים, כך עולה מנתונים חדשים מארצות הברית וקנדה שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology. מהממצאים עלה עוד כי אקנה הינה תופעת הלוואי העורית נפוצה ביותר בילדים וכי אירועים חריגים חמורים היו פחות נפוצים. במסגרת המחקר בחנו החוקרים נתונים אודות 399,649 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה