Pediatrics

חיסון כנגד נגיף רוטה אינו מספק הגנה מפני סוכרת מסוג 1 (מתוך Preprint With the Lancet)

בפרסום מוקדם ב-Preprints With the Lancet מוצגים נתונים חדשים שטרם עברו סיקור עמיתים עולה כי אין קשר בין השלמת חיסון כנגד נגיף רוטה ובין היארעות סוכרת מסוג 1 או ביטויים קליניים בעת הופעת סוכרת מסוג 1. ממצאים אלו מצטרפים לבסיס העדויות לפיהן לחיסון כנגד נגיף רוטה אין השפעה על היארעות סוכרת מסוג 1.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים רמזו להיארעות מופחתת של סוכרת מסוג 1 לאחר חיסון כנגד נגיף רוטה, בעוד שממצאים אחרים לא זיהו קשר דומה. המחקר הנוכחי כלל כמעט את כל הילדים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 1 בשבדיה במהלך 5 השנים שקדמו לזמינות החיסון כנגד נגיף רוטה ובמהלך 5 השנים שלאחר מכן.

החוקרים אספו נתונים אודות 7,893 ילדים במאגר SEDIABKIDS, מאגר ארצי בשבדיה הכולל 98% מהילדים מתחת לגיל 15 שנים עם אבחנה של סוכרת מסוג 1 בין 2009-2019. הנתונים אודות השלמת חיסונים כנגד נגיף רוטה התבססו על נתוני סוכנות ה-Swedish Child Health Services. ילדים בשבדיה החלו לקבל חיסונים כנגד נגיף הרוטה בשני אזורים במדינה בשנת 2014 ועד שנת 2019, החיסונים הושלמו בכל המדינה.

מהתוצאות עולה כי שיעורי היארעות ממוצעים של סוכרת מסוג 1 ל-100,000 אנשים עמדו על 27.91 בקרב ילדים בגילאי 0-4.9 שנים, 46.45 באלו בגילאי 5-9.9. שנים ו-54.55 באלו בגילאי 10-14.9 שנים.

בקרב אלו שקיבלו חיסון כנגד נגיף רוטה משנת 2014, יחס שיעורי היארעות סוכרת מסוג 1 בהשוואה לילדים לא-מחוסנים בשנים 2009-2014 ו-2015-2019 עמד על 0.86 (p=0.10), 0.98 (p=0.81) ו-0.84 (p=0.02) בקרב ילדים בגילאי 0-4.9 שנים, 5-9.9 שנים ו-10-14.9 שנים, בהתאמה.

החיסון כנגד נגיף רוטה הפך זמין ליילודים בשבדיה החל משנת 2014, לכן ילדים מחוסנים הגיעו לגיל מקסימאלי של חמש שנים עד שנת 2019. לאור זאת, במידה וחיסון כנגד נגיף רוטה הפחית את היארעות סוכרת מסוג 1, ניתן היה לצפות להשפעה בקרב ילדים שבשנת 2019 היו בגילאי 0-4.9 שנים, אך בפועל לא תועדה ירידה בהיארעות סוכרת מסוג 1.

בקרב ילדים שלא החלו לקבל את החיסון כנגד נגיף רוטה עד שנת 2019, יחס שיעורי ההיארעות בין שתי התקופות שנבחנו עמד על 0.87 באלו בגילאי 0-4.49 שנים (p=0.06), 0.83 באלו בגילאי 5-9.9 שנים (p<0.01) ו-1.02 באלו בגילאי 10-14.9 שנים (p=0.77).

מהנתונים עולה כי לא היו הבדלים בין הקבוצות בריכוז הממוצע של המוגלובין מסוכרר או מדד חומציות בעת אבחנת סוכרת מסוג 1, לא תועדו שינויים בערכים לפני ואחרי זמינות החיסון ולא זוהו הבדלים משמעותיים בשיעורי היארעות חמצת סוכרתית בעת אבחנת סוכרת בהשוואת השיעורים המדווחים בשלוש קבוצות הגיל בין 2009-2014 ובין 2015-2019.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי חיסון כנגד נגיף רוטה אינו מספק הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 1. הם מדגישים כי לחיסון כנגד הנגיף יש ערך רב מסיבות אחרות מעבר למניעת סוכרת מסוג 1.

 

מתוך Preprint With the Lancet

 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    במחקר שפורסם לאחרונה ב JAMA PEDIATRICS נעשתה סקירת ספרות סיסטמטית ומטה-אנליזה שמטרתה היתה לבדוק את יעילות התערבויות בצורת משחקים דיגיטליים לטיפול במצבים רגשיים (gamified digital mental health interventions (DMHIs) ) בקרב ילדים ובני נוער. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    בחולים תחת טיפול בגלוקוקורטיקואידים סיסטמיים במהלך אשפוז קצר תועד סיכון גבוה יותר מכפליים להופעה חדשה של סוכרת, בהשוואה לאלו שלא טופלו בסטרואידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-European Association for the Study of Diabetes. החוקרים מבריטניה השלימו מחקר עוקבה תצפיתי שהתבסס על נתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות של חולים שאושפזו בין תחילת שנת […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום נדון בנושא שמעלה לא מעט דאגות בארץ ובעולם- הירידה בהתחסנות בקרב ילדים וילודים. משרד הבריאות דיווח לאחרונה על ירידה מדאיגה בשיעורי ההתחסנות, בעיקר בקרב תינוקות וילדים קטנים. בפרק הזה, ננסה להבין מה גורם לירידה הזו – האם מדובר בחששות אמיתיים לגבי בטיחות החיסונים? מה המשמעות של […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

  • יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS באה להעריך את היעילות והבטיחות קצרת המועד של הטיפול המשולב (יחד או לסרוגין) באצטמינופן ואיבופרופן להורדת חום בילדים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה